Psikoloji

Kararsızlık ve aşırı kaygı durumu

fatmazellll27 Ekim 2024 07:11

Merhaba ben gündelik hayatımda her türlü konu için fazla kaygılı ve fazla kararsızım bu durum da hayat kalitemi oldukça düşürüyor. Özellikle de ilişkiler konusunda. Biriyle tanışma fikri, beraber olma fikri beni çok korkutuyor. Kimseye güvenemiyorum ve bu düşünceler de benim başta uyku düzenim olmak üzere hayatımın birçok alanında etki ediyor. Bazen öyle anlar oluyor ki bu durumdan asla kurtulamayacakmışım gibi geliyor. Nasıl kurtulabilirim bu durumdan ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu soru 27 Ekim 2024 10:41 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadığın durumda kaygı ve kararsızlıkla başa çıkmakta zorlandığından bahsediyorsun. Adım adım ilerleme ile bu durumdan çıkmanın mümkün olduğunu ve bu durumu deneyimleyip sonrasında daha iyi hissedebilen bir çok insan olduğunu bilmeni isterim.

Öncelikle kaygılarını anlamakla işe başlamalıyız. Kaygılar ve güvensizlikler geçmiş deneyimlerden kaynaklanabiliyor. Geçmişte yaşadığın ilişkiler, seni güvensiz hissettirmeleri, varsa yaşadığın hayal kırıklıkları bu duruma etken olabilir. Duygularını tanımlayarak ve kabul ederek gittiğimizde üstesinden daha kolay gelebildiğimizi görürüz. Geçmiş yaşantılarımızın şu anki anımıza etki etmesine izin vermemeyi kendimize sürekli hatırlatmamız önemlidir.

Kaygı, var olan düşüncelerimizin büyümesiyle artar. Zihnimize bazen şu düşünceler gelir: “ya yanlış bir seçimse, ya güvenilir biri değilse?” Gibi olumsuz düşünceler bizim kaygı seviyemizi arttıran düşüncelerdir. Burada bu olumsuz düşünceleri değiştirerek yerine başka alternatif neler yerleştirebiliriz onlara bakmalıyız. Örneğin, şöyle diyebilir miyiz? “Bu benim için yeni bir deneyim olacak, her şey istediğim gibi gitmese bile yeni bir şey öğreneceğim.” Böyle cümleler zihnimizi olumluya yönlendirmek için çok kıymetlidir. Zihnimizi olumluya yönlendirmeye alıştırdıkça kaygı azalmaya başlar.

Burada ufak adımlarla ilerlemek gereklidir. Karşındaki kişiye hemen güvenip güvenmeyeceğini belirlemek yerine bunun için biraz zaman tanımalısın. İletişim kurarak kişiyi tanıdıkça buna karar vermek daha kolaylaşır. Sonrasında güven duygusunu oluşturmaya başlayabilirsin.

Kendimize karşı bazen fazla eleştirel olmak kaygı seviyesini arttırır. Hata yapmaktan korkmak, mükemmel olmayı dilemek, kendimizi yetersiz görmeye başlamak gibi düşüncelere sahip olmak özgüvenimizi olumsuz etkiler. Oysaki her insan hata yapar, kimse mükemmel değildir. Kendimize karşı nazik olmamız gerekiyor.

Sana iyi gelen arkadaşların veya aile üyeleri ile paylaşımda bulunmak faydalı olabilir. Onlarla duygularını paylaşman ve geri bildirimleri alman seni rahatlatacaktır.

Aynı zamanda bu süreç ilerlerken yapabileceğin nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri ve meditasyonları yapmanı önereceğim. Bu egzersizlerle ana odaklanıp farkındalık kazanma hedeflenir. Her gün egzersizleri yaptığında kaygının yüksek olduğu anında da yapmak kolaylaşacaktır.

Kaygı uyku düzenini etkiler bu anlamda uyku rutini oluşturmalısın. Yatmadan önce önce ekran süreni azaltmak, yatağına sadece uyumak için girmek, rahat edeceğin bir uyku ortamı sağlamak, her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışmak bir rutin belirlemene yardımcı olur.

Bu süreç, hemen her şeyin düzelmesini beklemekle değil zamanla ve adım adım ilerleyerek atlatılabilecek bir süreç. Daha az kaygılı hissettiğin veya kendine güvendiğin bir gün geçirdiğinde kendini ödüllendirmeyi ve bunları kaydetmeyi unutma.

Zorlandığını ve tek başına atlatamayacağını düşündüğünde terapi desteği almayı ihmal etmemelisin. Terapi süreci sana yol göstermek için yardımcı olabilir.

Hoşça kal,

Psikolog İrem Bor.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?

Düşüncelerim beynimi sarıyor resmen. geceleri uyuyamaz hale geliyorum ve bu da uyku düzenimi bozuyor. Kafamda ki düşünceler beni kötü ve karmaşık hissettiriyor. bu beni aşırı sinirlendiriyor. Yaptığım bir işe odaklanamıyorum. Film izlerken kitap okurken vs. Aklım hep baska yerde oluyor. Ve bu da yaptığım şeyleri tekrarlamama sebep oluyor. Cok ruhsuz huzursuz mutsuz hissediyorum. Sanki tüm dünyanın derdini tasasını ben üstlenmişim gibi. Bu düşüncelerim okul hayatımda da beni zorluyor. Sınavdayken, soru çözerken, soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum. Ve düşüncelerim sadece olumsuz yönde. Hemde fazla olumsuz. Kafamı bir şekilde dağıtmaya, düşüncelerden uzaklaşmaya çalışıyorum fakat olmuyor. Bir olayı düşünmeye başlıyorum ve kendımı bı anda başka bir şey düşünürken buluyorum. Bu yüzden de gün içinde unutkanlık yaşıyorum. Bu seferde "Eskiden düşündüğüm bir şey gerçekten yaşandı mı yoksa sadece kafamın içinde miydi?" gibi bir ikileme takılıyorum. Şu an bunları yazarken bile zorlanıyorum. Bir cümleyi yazarken aklıma başka bir cümle geliyor, onun üstüne başka cümle ve onun üstünede başka bir cümle. İşte sonra kafam karışıyor. Bir gece uyurken ansızın kafama takılıyor. Ne yazmışım? bir şey unuttum mu acaba? Ve kendımı bunu kontrol etmek zorundaymış gibi hissediyorum. Bu bir çok şeyde böyle oluyor.