Kardeşim için ne yapabilirim?
15 yaşındaki erkek kardeşim okulu bıraktı. Kötü olan arkadaşları ile birlikte tütün ve silah ile ilgili konularda ailelerin bilgisi dışında işler yapmışlar. Kullanıp kullanmadığı veya kimlerle iş yaptığı, nasıl yaptıkları konusunda hiçbir soruya cevap vermiyor. Arkadaşlarıyla olan iletişimini kestik. Telefon vs. Elinden alındı. Yüz yüze görüşmeler de yok. Fakat sürekli üzerime gelmeyin evden kaçarım. Kimse bana karışamaz. Beni öldürün umrumda değil diye etrafa saldırıyor. Üzerimize yürüyor. Kardeşimi tanıyamıyorum. Ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Annem de babam da perişan oldular. Fikrinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
Bu soru 7 Eylül 2024 07:27 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Öncelikle merhabalar,
Ergenlik dönemi, kişinin hayatındaki birçok alanda büyük değişimler yaşadığı ve kendisine yeni bir kimlik oluşturduğu bir dönemdir. Bu dönemde kardeşiniz, ergenlik dönemi içerisinde olduğu için fazlasıyla hassas, kaba, huysuz, kırılgan, öfkeli olabilir ve size karşı gelebilir. Bu dönemde genelde çevresel faktörlerde çok etkili olduğu için çevresel faktörler sebebiyle riskli davranışlara yönelebilirler.
Kardeşinizin hayatına bu dönemde fazla bir şekilde yasaklar koyduğunuz zaman bu durum onu çok daha fazla etkileyebilir. Öncelikli olarak onunla konuşmak, onu anlamak, ona nasıl hissettiğini sormak, ona anlaşıldığını hissettirmek bu süreçte daha sağlıklı olacaktır. Ergenlik döneminde bu tür durumlarda ona kızmak, onu cezalandırmak, onunla kavga etmek ve çatışmaya girmek durumu daha olumsuz şekilde etkileyecektir. Kardeşinize ailenizle birlikte yaşadığınız duyguları anlatırken dikkatli yapıcı ve ılımlı olmalısınız. Bunlara neyin sebep olduğunu öğrenerek iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Ona nasıl yardımcı olabileceğinizi bulmak için kardeşinizle iletişim kurabilirsiniz. Bazen sigara kullanımı, madde kullanımı, yasal olmayan işleri çevresel etkenlerle birlikte yaparak büyümüş olduğunu ve her şeyi kendisinin yapabileceğini ispat etmek için olabilmektedir.
Ona nasihat vermek yerine bilgi vermeniz süreci daha olumlu etkileyecektir. Böyle olayların onu nasıl etkileyebileceği konusunda zararlarını konuşarak bilgi verebilirsiniz. Ergenlik döneminde genellikle erkek çocukları kendisini arkadaşlarına ispat etmek isterler, sigara kullanarak, kendisinin dışında farklı davranışlar sergileyerek kendilerini kanıtlamaya çalışırlar. Arkadaşlarına ailelerinden daha çok bağlanarak sürekli onlarla olmak, onlarla vakit geçirmek isterler. Bu süreçte onu, onun gözünde ki en değerli kişilerden mahrum bırakmak, iletişimini kesmek, dışarıda görüşmesini yasaklamak, telefonunu almak daha fazla olumsuz etkileyebilir. Size karşı öfkelendirebilir ve sizden daha çok uzaklaşmasını sağlayabilir. Ergenlik dönemi içerisinde olduğu için normalde olan öfkesi bu dönem sebebi ile daha fazla olacaktır. Ona tüm hayatıyla ilgili yasaklar koymak yerine sınırlar koyabilirsiniz. Öncelikle onunla sohbet ederek, onu anlayarak, ne olursa olsun onun hep yanında olacağınızı hissettirerek onunla konuşmaya çalışın. Sonrasın da hayatındaki her şeyi tamamen yasaklamak yerine kontrollü bir şekilde sınırlar koyabilirsiniz. ''Örneğin, senin için endişelendiğimizden dolayı eve .... saatinden sonra gelmeni istemiyoruz.''
Kardeşinizle sağlıklı bir iletişime geçmek için, onun ne istediğini ve bunları neden yaptığını anlamak üzerine sohbetler gerçekleştirmelisiniz. Sizin onunla inatlaşmanız onu daha fazla öfkeli yapacak ve istediğinizin tam tersini yapmaya itecektir. Ergenlik dönemindeki bireyler büyüdüklerini ispat etmek için kendisini size ve çevresindeki kişilere kanıtlamak için zararlı davranışlarda bulunabiliyorlar. Önemli olan burada sizinle olan bağını kuvvetlendirmek ve sizin onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz. Bu süreçte koyulan yasaklar yerine onunla sağlıklı bir şekilde iletişime geçmeniz onun ve sizin açınıza daha yararlı olacaktır. Duygusal anlamda onu desteklemek, onun büyüdüğünü anlamak ve bu süreçte onun yanında olmak onu zararlı davranışlara itmek yerine sizinle olan bağını kuvvetlendirecektir.
Sağlıklı Günler Dilerim
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu