Psikoloji

Kavga sonrası bir şey hatırlayamamak neden olur?

Gizli Kullanıcı9 Ocak 2025 20:36

Merhaba ben kavga veya gerildiğim bir iletişim esnasında söylediğim ağzımdan çıkan kelimeleri cümleleri sonrasında hatırlamıyorum ya da çok az aklimda kalıyor eskiden herseye karşı sessiz kalan biriydim narsist mükemmeliyetçi ailede büyüdüm maalesef bi süredir de kendi üzerimde psikolojik olarak çalışıyorum kendimi iyileştirmeye çalışıyorum ve geçen bir yerde görmüştüm bu yaşadığım da psikolojiyle alakali bir sorunmuş yanii eskiden kavga anında konuşamazdım bile şimdi öyle değil konuşuyorum aklimda ne varsa söylüyorum içim rahat oluyor ama hatırlayamıyorum sonrasında o an çok kasmiyorum da kendimi olabildiğince rahat olmaya çalışıyorum illa ki bir sinir stres oluyor ama elimden geldiğince azaltmaya çalışıyorum bide son olarak sormak istediğim birsey var psikolojik sıkıntıları fazla olan bir birey psikoloji okuyup psikolog olabilir mi

Bu soru 10 Ocak 2025 10:11 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, Öncelikle deneyimlediğiniz olumsuzlukları burada sorma ve anlatma cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik etmek isterim.


Sevgili danışan kavga anında veya gerildiğiniz bir zamanda duygu hormonlarınız normalden daha fazla salgılanır ve hızlı çalışmaya başlar. Bunun etkisiyle o an neler olduğunu tam hatırlayamayabiliriz. Bu oldukça normal bir durumdur. Ancak nedenin tam olarak bundan kaynaklandığı konusunda emin olmak için yapılabiliyorsa fiziksel bir muayene ardından detaylı bir şekilde kavga öncesinde, anında ve sonrasında neler hissettiğiniz bu unutkanlıkların ne sıklıkla ve hangi periyotlarda görüldüğü gibi gibi bilgilerin edinilmesi gerekmektedir.


Üniversite zamanında hocalarımın bize söyledikleri bir şeyi söylemek isterim size. ''Ne kadar travmalarınızdan kurtulmuş olduğunuzu düşünseniz veya kendinizi hazır hissetseniz de mezun olduktan sonra veya önce kendi seans sürecinize başlayın. Sizin farkında olmadığınız ama oralarda saklı kalan bir şeyler olabilir. Bunları kendi seanslarınız ile çözümleyin.'' Psikoloji lisans bölümünü kazanan herkes psikoloji okuyabilir. Bildiğim kadarıyla bu konuda bir kısıtlama yok. Ancak kendi seans sürecinizden geçmeden danışan almak ne sizin için ne de karşınızdaki danışanınız için verimli olmaz.


Günümüzde her yerden herhangi bir konu ile ilgili bilgilere ulaşabiliyoruz. Bilgilere ulaşmak oldukça kolay ancak bu bilgilerin doğruluğu tartışılır. Güvenli kaynaklar olmadıkça gördüğünüz veya okuduğunuz her şeye lütfen inanmayın. Özelliklede sağlık ile ilgili konularda. Çünkü her belirti her birey için farklıdır. Dünyada milyonlarca insan varken hiçbirimiz birbirimize tıpatıp benzemeyiz. Hepimiz özelizdir. Hastalık belirtilerimizde aslında aynı şekilde. Belli başlı bazı belirtiler dışında her belirtilen belirti bir psikolojik sıkıntı olduğunu veya olmadığını kesin bir şekilde kanıtlayamaz. Fiziksel rahatsızlıklarda da aynı şekilde. Bu nedenle bu konu ile ilgili herhangi bir kuşkunuz veya yardıma ihtiyacınız varsa bir psikolog ile iletişime geçmenizi öneririm.


Umarım cevabım sizin için verimli olmuştur. Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz başka sorular varsa lütfen sormaktan çekinmeyin.


Sevgiler,

Cevaplanmış benzer sorular