İletişim

Kaybetme korkusunu azaltabilmek için neler yapabilirim?

Gizli Kullanıcı26 Temmuz 2024 23:46

Ergenlik dönemimde babam tarafından terk edildiğim için olduğunu düşünüyorum şu an 25 yaşındayım ve kaybetme korkum çok fazla. Bu yüzden hayatıma yeni insanlar alamıyorum arkadaşlıklar kuramıyorum. İnsanlar bana yük gibi geliyor. Sevgisizliği hissettiğim anda karşımdaki insan beni terk edecek korkusuyla iletişimimi kesiyorum veya istemeden savunmaya geçip tartışma çıkarıyorum. Hayatımda bir insan var ve ona çok bağlıyım en ufak bi sevgisizlik hissettiğimde tartışma çıkarıyorum ve bu istemsizce oluyor. Mantıklı düşünemiyorum. Ayrılıkları kabullenemiyorum. Neler yapabilirim? Teşekkürler şimdiden🫶🏻

Bu soru 29 Temmuz 2024 19:48 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

İlişki kurmakta zorlanmanız, karşı tarafa şüpheyle yaklaşmanız, ortada bir sorun yokken bahane bulup tartışmaya eğilimli olmanız ilişkiler içerisinde kaygılı olduğunuzu yani partnerinize karşı kaygılı bağlandığınızı söyleyebiliriz. Yetişkinlik dönemimizde kurduğumuz ilişkilerde bağlanma stilimiz geçmişe, doğumumuzdan itibaren ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanmayla ilişkilidir. Doğumdan itibaren başlayan ebeveynlerimizle bağlanma stilimiz yetişkinlik dönemimizde özellikle romantik ilişkilerimizde benzer etkilerini sürdürmeye devam eder. Ebeveynlerinizin tutarsız davranışları, ilgi görürken bir anda aşırı ilgisiz kalmanız, geçmiş yaşantınızda terk edilme deneyiminizin olması şu anki romantik ilişkinizde sizi terk edilme kaygısıyla tetikliyor hale gelmiş.

İlişki içerisinde tekrarlayıcı düşüncelerin kapsamında terk edilmenizle ya da sevilmediğinize dair endişelerin sıklaştığı ‘’ya terk edilirsem, ya beni sevmiyorsa’’ şeklinde olumsuz inançlarınızın oluşturduğu olumsuz duygular –kaygı korku- ve tetiklenen davranışlar –tartışmak çıkartmak- meydana gelir.

Tabii ki ilişki içerisinde inişli çıkışlı bir süreç olabilir, tartışmalar ya da endişeler olabilir bu çok olası ve beklenen bir durumdur ancak ilişki içerisinde bu tutumlar aşırılaştığı zaman, günlük işlevinizi, sosyal ilişkilerinizi veya romantik ilişkinizin sürecini olumsuz etkiliyorsa bu süreci bir problem olarak değerlendirebilir.

İlişki içerisinde bu endişelerinizle baş etmek için partnerinizle duygu ve düşüncelerinizi paylaşmayı deneyebilirsiniz. Bunları paylaşırken kendinizi savunmasız, güçsüz hissedebilirsiniz ancak duygularınızla yüzleştikçe partnerinizle daha açık ve net iletişim kurdukça rahatlamış hissedebilirsiniz. Duygu ve düşüncelerinizi paylaşmanız kurduğunuz felaket senaryolarına –ya terk edilirsem, ya sevilmiyorsam- gerçekçi yaklaşarak fark etmenize, azaltmanıza yardımcı olabilir.

Partnerinizle tartışmadan önce ortaya çıkan olumsuz inançlarınızla, düşüncelerinizle baş etmek için nefes egzersizi uygulayabilirsiniz. Nefes egzersizi uygulayıp sakinleştiğinizde düşüncelerinize bir geri adım atarak gözden geçirin, değerlendirin.

-4 saniye boyunca nefes almak,

-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutmak

-4 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakmak

Bu nefes döngüsünü baş etmekte zorlandığınız olumsuz düşünceler için veya kendinizi iyi hissetmek için dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Sevgili danışan, süreç içerisinde geçmiş deneyimlerin sonuçlarının romantik ilişkinizdeki olumsuz etkileriyle baş etmenin çoğu zaman zorlayıcı ve yorucu olduğu anlaşılır bir durum. Bu süreçle başa çıkmakta zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak destek alabilirsiniz. Ayrıca partnerinizle birlikte bu ilişkiyi sağlıklı yürütmek ve farkındalıklarınızı oluşturmak için çift terapisine başvurabilirsiniz.

Sevgiler. 

alinti

Teşekkürler 🤍

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Hayatı çok mu boşluyorum yoksa bir şey bilmiyor muyum?

Merhaba mezun oldum ve iş arama sürecine girdim çevremdeki insanlar, gelecek kaygısı vs. Hepsinin içinde olduğum bir durumdayım tabi boş durmuyorum. Herşey için çabalıyorum ancak dışarda bakıldığında çok sakin bir yapıdayım. Herkes her şeye yorum yapıyor. Hayatım hakkında bazıları beni incitsede belli etmiyorum. Bazende diyorum ki olacak olan olur ama bazen de olması gerekenler için acaba geçmi kaldım diyerek sürekli kafamda soruyorum acaba doğru mu yapıyorum yoksa yanlış mı? Beklemelimiyim yoksa hayatın karşıma çıkaracak olanı kabullenmeli mi?Aslında bazı yorumlar beni içten içe incitsede dik duruyorum ama tabikide bu olan durumu değiştirmiyor inciniyorum ama karşı ben onlar gibi olamıyorumbirine birşey diyeceksen ince ayrıntısına kadar düşünürüm karşı tarafı incitmeyip nasıl güzelce söyleyebilirim. Bilmiyorum acaba fazla mı boşveriyorum herşeyi kafamda bir sürü soru ama şuda var ki kendimi hasta edecek kadar asla yıpratmam o kadar da umursamam yani sonuçda hayat gelip geçici önemli olan senin ne yaptığın bu hayata bir kez geliyoruz. Tabi istediklerini yapmak istiyorsan da çabalamalısın. Bazen bir karar alacağım zaman ailem ve çevreminde ne tepki vereceğini düşünerekden ilerlerim. Herşeyi düşünür ona göre karar veririm. Bu karar sonucunda bazen olumlu bazen ise olumsuz durumlar sonuç doğuruyor. Acaba diyorum ki çevreye fazla mı dikkate alıp hareket ediyorum bikere de kendi bildiğimi yapsam yanlış mı olacak yoksa doğru mu böyle bir paradoksun içindeyim bilmem ki ne yapmalı? Belkide ilerde herşey güzel olacaktır Allahın izniyle, şimdi tabi ben bu yaşımda bunları dert ediniyorum ama ilerde belkide bunlar neymiş ki diyeceğim umarım bu hayatta ülkem ve çevrem için yararlı ve düzgün bir insan olmaya devam ederim. Diyeceklerim bu kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizce ben nasıl ilerlemeliyim bu hayatta?