Psikoloji

Kaygı durumunda ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı1 Ocak 2025 22:04

Ben ayrılık yaşadım uzun bir içine kapanma süreci geçirdim tabii bu dönemde evdeydim çalışmıyordum. Özgüvenim sarsıldı bu ilişki içerisinde eski sevgilisini unutmak için benimle beraber olduğunu 7 ayda anladım. Başlarda inkar etse de her yerden eskiye ait bir şeyler çıkıyordu saklıyordu bilerek. Ayrılık sürecinden sonra içimde sürekli ona konuşmalar yaptım o dönem veremediğim tepkileri haykırdım resmen. Şimdi işe başlama sürecindeyim kaygılarım çok fazla öğürme kusma mide yanması ellerimin soğuması şeklinde oluyor. Bir şeye başlayacağım zaman veya stresli durumlarda bu belirtileri yaşıyorum. İşim konuşma üzerine ve ben ya ben işe gittiğimde de bunu yaşarsam ya orada ellerim buz gibi olur bayılacak gibi olursam diye endişeliyim. Yaşadıklarımı düşünüp üzülürsem midem yanıyor. Ya çalışırken de olursa diyerek kaygılarım daha çok artıyor. Bu konuda nefes egzersizi yapıyorum ama etkisi olmuyor bana somut olarak aşama aşama ne yapmam lazım yazarsınız çok sevinirim. Terapi almak için bütçem maalesef yok. Vereceğiniz cevaplara çok ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim

Bu soru 2 Ocak 2025 11:47 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,

Yaşadığınız durumda geçirdiğiniz ayrılık süreci ve sonrası hissettiklerinizi anlıyorum. Bu sürecin hem duygusal hem de fiziksel olarak sizi zorladığını görüyorum.

Birlikte bu duruma daha detaylı bakalım istiyorum.

Kaygı, zihnin dıştan bir tehdit algıladığı zamanda devreye girer. Ve bu tehdit geldiğinde iki seçeneğimiz olur. Ya savaş ya kaç tepkisidir bu. Sizin yaşadığınız ellerin soğuması, mide yanması, bulantı gibi fiziksel belirtiler bir tehlikenin var olduğu algısındandır.

Burada bilmeniz ve kendinize hatırlatmanız gereken şey; bu belirtilerin geçici olabildiği ve bir tehlikenin varlığından çok bir alışkanlık tepkisi olduğudur.

Kaygının yarattığı bu fiziksel tepkileri azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Kas gevşeme tekniği, stresin fiziksel etkilerini azaltır. Rahat bir pozisyon alın ve oturun. Ayaklarınızdan başlayarak kasları 5-10 kez sıkın bırakın. Bacak, karınınız, eller, omuz, yüz sırasıyla yapın. Tüm vücudun rahatladığını hissedene kadar devam edebilirsiniz.

Nefes egzersizinde, günlük tekrarlı ve düzenli yapmak oldukça önemlidir. 4-7-8 tekniğini kullanmaya devam etmenizi isterim. Yapmak zor gelebilir veya faydalı gelmeyebilir ancak düzenli yapmak fayda sağlayabilir.

Kaygılarınıza baktığımızda, “ya şöyle olursa” cümlelerinizi görüyorum. Bu düşünceye karşı yeni düşünceler edinmemiz gerekli.

Örneğin, “Evet, ellerim soğuyabilir ama bu geçici bir durum.”

“Bunu daha önce yaşadım ve başa çıkmayı başardım.”

“En kötü ihtimalle kısa bir mola veririm, sonra devam ederim.”

Başka bir yöntem, olumsuz bir düşünce zihninize geldiği an ona “dur” demek olacak. Sonrasında başka bir şeye odaklanmalısınız.

Düşünceniz, “Ya başarısız olursam?”

Durdurma, “Dur! Bu düşünceyi şu an sorgulamıyorum.”

Yerine başka bir düşünce koyma, “Adım adım ilerleyeceğim. İlk adımı atmam yeterli.”

Bu yönetim bir süreçtir, büyük hedefler yerine küçük hedefler koyarak ilerlemelisiniz.

İlk olarak iş ile ilgili gerekli bilgileri öğrenmek ve hazırlanmak, kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar.

İkinci olarak işe gitmeden önce evde bir konuşma pratiği yapabilirsiniz. Aynanın karşısında veya bir arkadaşınıza konuşmak faydalı olacaktır.

Son olarak, kendinize zaman tanımak. İşe başladığınız an mükemmel olmanız gerekmiyor. İlerlemenin zamanla olabileceğini hatırlayın.

Eski ilişkinizden kalma kırgınlıklarınız olabilir. Buda özgüveni etkileyebilir. Bunun için, bu konudaki duygularınızı yazmanızı isteyeceğim. Bir kağıda yazmak duygularınızın yükünü hafifletir, geçmişle vedalaşmayı sağlar.

Geçmişin sizin suçun olmadığını, hayatınızın yeniden şekillenebileceğinin sizin sorumluluğunuzda olduğunu hatırlayın.

Kendinize karşı şefkatli olmalısınız. Bu süreci yönetmenin kolay olmadığını ama elinizden geleni yaptığınızı unutmayın. Hislerinizin normal olduğunu ve kendinize ayırdığınız zamanın önemini bilmelisiniz.

Yaşadığınız zorlukları aşmak için başlamak gerekli. Adım adım ilerlerken, kaygılarınızın azaldığını ve özgüveninizin arttığını göreceksiniz. Sizin çabanız bu sürecin en önemli parçası.


Unutmayın, bu süreçte yalnız değilsiniz. Sormak istediğiniz farklı konular olursa veya varsa aklınıza takılan bir nokta için bize ulaşabilirsiniz.

Sizinle konuştuğum için gururluyum, umarım sorunuza fayda sağlayabilmişimdir.

Hoşça kalın…

Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor


alinti

Cevaplarınız bana çok yardımcı oldu 🖤

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Bu süreçte yazdıklarınızı sabırla uyguluyorum ayrılığın üzerinden 1 yıl geçti ama benim aklım hala bana yaşanılanları hazmedemiyor oluşumda. Telefon numaranı silmiş. Benimle olan ilişkisinde eski ilişkisine dair her şeyi saklayan insan belki de şu an hayatına başkasını aldı benim numaramı sildi ama. Bu beni inanılmaz yaraladı. Böyle kolayca harcandığımı görmek çok üzülüyor. Bu hissin içinden nasıl geçebilirim nasıl atlatabilirim bilmiyorum.

8 Ocak 2025 21:54

Cevaplanmış benzer sorular