Psikoloji

Kaygı ve anksiyetem var

Gizli Kullanıcı5 Ağustos 2024 02:13

Merhaba ben aşırı stresli yapısı olan biriyim. Ayrıca stresli ve gergin bir işle uğraşıyorum. Cocukluk döneminden kalma eleştiri ve özgüven travmalarimda var. Ben genel olarak her konuda pişmanlık duyuyorum. Stres yaşıyorum keşke yapmasaydim keşke demeseydim diye kendimi harab ediyorum. Hatta bazı durumlar beni anksiyete atağına sokuyor(Midem bulaniyor tansiyonum düşüyor. Titreme ve üşüme geliyor. İshal oluyorum. Sürekli lavaboya gitme ihtiyacı hissediyorum. El ayağımdan güç derman gidiyor. Cipralex 10 mg ilaç kullanmaya başladım. İlacın faydasını görüyorum ancak bıraktığım veya almadigim an bu semptomlar tekrarlıyor.

Bu soru 6 Ağustos 2024 08:04 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Aşırı stresli yapınızın altında genetik faktörler de olabilir, çevresel faktörlerde, kişisel deneyimlerde.

Temelde baktığımızda anksiyete yaşayan kişilerde anksiyetenin belirsiz şekillerde ve zamanlarda ortaya çıkmasından kaynaklı yaşanılan beklenti anksiyetesinin stresle doğrudan bağlantısı olabilir.


Çocukluk dönemizde yaşadığınız eleştiri ve özgüven travmalarınızın olduğunu da dile getirmişsiniz. Bu durum da beklenti anksiyetesinin tetikleyici faktörlerinden olabilir. Çünkü her an eleştirilebilirim düşüncesi devrede olduğunda beklentili kaygı da devrededir bu da stresin şiddetini arttıracaktır. Yaşadığınız durumların arkasından da keşke yapmasaydım gibi cümlelerle eleştiriye alıştığınız için kendinizi eleştirir bir halde buluyorsunuz bu da beraberinde pişmanlıkla birlikte eleştirinin şiddetini arttırıyor ve yaşadığınız olumsuz düşünceler, duygulardan kaynaklı kendinizi eleştirip, duygu düşüncelerinizi yanlış bir biçimde analiz ettiğiniz için de anksiyete ataklarını yaşıyor olabilirsiniz.


Anksiyete, bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, yoğun endişe, korku ve tedirginlik hissi ile karakterize edilen bir duygu durumudur. Herkes zaman zaman anksiyete yaşayabilir; ancak bu durum sürekli hale geldiğinde ve kişinin işlevselliğini bozduğunda anksiyete bozukluğu olarak adlandırılır. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır. Kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor olduğu gibi, zaman öngörüsünde de bulunulamamaktadır. Bu halin belirtileri çocukluk, gençlik yıllarında başlayıp yetişkinliğe kadar devam edebilmektedir.


Anksiyeteyle baş edebilmek adına öncelikle bu durumun temelini gözlemlemek size yardımcı olacaktır. Anksiyeteyi ne zamandır yaşıyoruz? Hangi durumla başladı ? Gibi temel öykü sorularını yanıtlamanız gerekebilir. Çünkü anksiyete belirsizliği sevmediği için kanıta dayalı veriler bulmak sizin yaşadığınız durum için fayda sağlayacaktır. Belirttiğiniz travmalarınızı da ele almak önem taşır çünkü yaşadığınız durumlar anksiyetenizi tetikler nitelikte olabilir. Analiz ettikten sonra anksiyetenizin hangi alanlarınızı olumsuz etkilediğini tespit edebilirsiniz. Olumsuz düşünce, inanç ve duygularınızı da belirlemeniz önemlidir. Bazen bastırılmış, üzeri kapatılmış ya da yaşanmamış duygu ve düşünceler de anksiyete de etki gösterebilir. Bu yüzden duygu ve düşüncelerinizi de anlamlandırıp analiz etmeniz gerekebilir. Bunu yaparken yazıya dökmeniz size fayda sağlayacaktır. An a dönme egzersizleri, burada ve şimdiye odaklanmak adına etrafınızdaki belirli objeleri sayma, renklerini fark etme gibi çalışmalar yapabilirsiniz. Nefes egzersizi ve gevşeme egzersizleri de anksiyete ataklarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.


Eğer yaşadığınız atakların şiddetinde artış varsa, hayat işlevselliğiniz çok etkilenmeye başladıysa lütfen profesyonel destek almayı ihmal etmeyiniz.


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular