• Anasayfa
  • Sorular
  • Kaygılarım günlük hayıtımı etkiliyecek derecede arttı ne yapmalıyım?
Sosyal Hayat

Kaygılarım günlük hayıtımı etkiliyecek derecede arttı ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı20 Eylül 2024 10:34

Günlük hayatta çok fazla kaygılanıyorum eğer bişey yapıcaksam bi süre öncesinden bilmem gerekiyo ona göre olabilecek tüm olasılıkları düşünüp onlara çözümler bulunca anca rahatlayabiliyorum ve yaptığımız şeyin anca öyle tadını çıkarabiliriyoum ve beklemediğim bi gelişme olunca küçücük birşey bile olsa aşırı strese giriyorum donup kalıyorum ve hemen ordan uzaklaşmak sankin bi yere geçmek istiyorum düşünemiyorum resmen aklım duruyor diyebilirim ve bu günlük hayatımı çok fazla etkiliyor çok yıpranıyorum stres yapınca bana seslendiklerinde veya bir planı önceden haber vermediklerinde ani geliştiğine çok fazla sinirleniyorum ve bu sinirimle sevdiklerimin kalbini kırmaktan da korkuyorum ne yapmalıyım bu durumu nasıl aşabilirim

Bu soru 20 Eylül 2024 22:34 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan ,

Öncelikle soru sorma cesaretinde bulunduğun için teşekkür ederim.Geçmişte yaşadığımız zorlu,üzücü anılar ya da olaylar bugün ki yaşamımızı olumsuz etkileyebilir, gölge düşürebilir ve kaygı yaratabilir.Bu kaygılarımız ise şu an ki yaşadığımız psikolojik ve fiziksel problemlere sebebiyet olabilir,sizi adım atmadan geri çekebilir ve kişiliğinizde istemediğiniz değişikliklere yol açabilir (aşırı sinirlilik ve agresyon hali). Var olan potansiyeliniz sınırlayıp olaylara karşı davranışlarınızda değişiklik yaratabilir.

Her şeye çözüm bulabileceğiniz ,önceden bilmek istemeniz gerçeklik dışıdır ve algı hatasıdır. Bu hatalı algılama sonucu yoğun kaygı oluşabilir.Her şeyi bilme,çözme ve bir zemine otturtma,kontrol düşüncelerinize sebep olan iç konuşmlarınız (kontrol edememe durumunda zihnin hissetiği bilinmezlik sonucu endişe,korku,kaygı hissetme )sizi yanıltabilir.Aklınızda akıp giden olayları bu düşünceler ile yorumlarsanız kaygı seviyeniz artmaya devam edebilir ve işlevselliğiniz etkilenebilir. Bu iç konuşmalara bilişsel davranışcı terapide bilişsel çarpıtmlar denir.

Terapide Bilişsel Davranışcı Terapi yöntemiyle terapötik ilişki kurularak çalışılır.Sizin sahip olduğunuz en belirgin çarpıtmalar Kişiselleştirme ve Seçici soyutlamadır. yaşadığın ya da yaşayacğın olayı bir bütün olarak değerlendirmekten ziyade olumsuz prçaya takılarak negatif bir değerlenirme yapmakdiğer tüm olumlu özellikleri göz ardı etmek ve seninle alakası olmayan olumsuz şeylerin sonucunu kendine atfetmendir.Duygu düşünce davranış üçlüsünü iyice anlayarak tüm bunları anlamlı bir zemine otturana kadar kanıt arayabilir bunları not edebilirisin . Yoğun stres durumlarında farkındalık çalışmaları,nefes egzersizleri,meditasyon yapabilirisin.

Görselleştime yolu ile baş etme tekniği ;bu uygulamaya tercihen rahat olduğun bir ortamda,gözlerini kapatarak ve oturarak derin. nefes alıp verme ilşe başlayabilirisin.Sana haz veren mutlu olduğunu düşündüğün bir anını gözünün önüne getirerek bu anının içinde olabir ya da bir fotoğrafa bakarak bunu yapabilirsin.O an da ki sadece güzel ve hoşnut veriici detaylara odaklanmaya çalışmalısın. Bir değişiklik hissedene kadar anını değiştirebilirsin.

Anda kalmak ve anı yaşamak iki aynı kavram gibi gözüksede iki farklı ve bambaşka durumdur.Olumsuz bir anda takılı kalıp olumsuz deneyimlerini yaşayıp durarak akıp giden hayatını olumsuz etkileyebilir ya da ordan ayrılarak şu an da yaşayabileceğin güzel ve seni mutlu edebilecek anlara yetişebilirisn. Hiçbir şey için geç değil, umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Musmutlu ve sevgilerle kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

Cevaplanmış benzer sorular