Sosyal Hayat

Kaygılarım için ne yapmam gerek?

Gizli Kullanıcı6 Temmuz 2024 08:54

Merhabalar, yıllardır bir şeyi beceremiyormuş hissiyle yaşıyorum. Üniversite sınavına girerken hep kaygılıydım. Sınavda düşüncelerle bogusuyorum. İki üniversiteyi açıktan bitirdim. Ehliyetimi aldım çeşitli kurslara katılıp kendimi geliştirmeye devam ediyorum ancak hâlâ bir şey yapamıyormuş hiçbir şey yapamamısım gibi hissediyorum.

Denize gidince uzun süre suya giremiyorum. Girince de kendimi rahat bırakamıyorum dizimde olan yerde bile bogulacakmış gibi oluyorum. Artık asansöre binince bile içinde kalacakmış gibi tedirgin oluyorum.Kalabalıkta sunum yapamıyorum. Ailemden birine ulaşamayınca hemen başlarına bir iş geldi diye düşünüyorum. Bazı geceler kötü bir şey olacakmış hissi yüzünden uyuyamıyorum. Bazen kendimi seviyorum bazen kendim dahil kimseyi sevmiyorum.

Eskiden ölümden korkardım ölmek istemezdim. Keşke ölsem derdim sonra iyi bir an yaşayınca onu dediğime pişman olurdum. Şu an ise ölmek benim için kötü bir şey değil. İntihar gibi bir düşüncem kesinlikle yok dinine bağlı bir insanım. İntihar etmek Allah'a isyan olduğu için öyle bir düşüncem yok. Sadece yaşamak beni çok fazla mutlu etmiyor. Hislerim karışık düşüncelerim karışık..

Çok fazla sorunum var gibi ne desem bilemedim. Umarım kendimi anlatabilmişimdir Sadece kendimi sevmek çevremi sevmek ve hayata artık pozitif bakmak istiyorum. Ki hayata bazen pozitif bakabiliyorum ama bunlar uzun süreli olmuyor. Benim istediğim sağlıklı bir ruh

Bu soru 7 Temmuz 2024 16:02 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Kendinizi gayet iyi ifade etmişsiniz ve yaşadığınız duygusal zorlukları ve kaygıları anlamak önemli bir adım. Bu tür duygular, yaşamın çeşitli dönemlerinde farklı sebeplerle ortaya çıkabilir ve birçok insan benzer deneyimler yaşayabilir.


İçinde bulunduğunuz durumlarla ilgili aşağıdaki teknikleri deneyebilirsiniz:


Her gün yaşadığınız kaygı verici durumları ve bu durumlarla ilgili düşüncelerinizi not alın. Hangi durumlarda kaygılandığınızı, bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu ve alternatif, daha pozitif düşüncelerle nasıl değiştirilebileceğini gözden geçirin.


Kendinizle ilgili olumsuz düşünceleri tanımlayın ve bu düşünceleri daha olumlu ve gerçekçi düşüncelerle değiştirin. Örneğin, “Hiçbir şeyi başaramıyorum” düşüncesini, “Birçok şeyi başardım ve gelişmeye devam ediyorum” şeklinde değiştirmeye çalışın.


Kaygı duyduğunuz aktiviteleri küçük adımlara bölün. Örneğin, suya girmekten korkuyorsanız, önce sığ suya girip orada rahatlamaya çalışın. Asansör korkusu için, asansöre yalnızca bir kat çıkıp inerek başlayabilirsiniz. Küçük adımlarla kendinizi rahatlatmak, korkularınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu tarz adımlar sizin korktuğunuz ya da kaygılandığınız olaylara karşı ufak ufak adımlar atabilmeniz için maruz bırakma tekniği dediğimiz tekniklerdendir bir terapist de birlikte bunları daha sağlıklı bir şekilde ve size uygun bir biçimde planlayarak yapabilirsiniz.



İçinde bulunduğunuz durumlar birden fazla alanda yaşandığı için tek başınıza bu durumları aşabilmek sizin için zor olabilir. Bu yüzden bir terapistten destek almayı düşünebilirsiniz. Eğer destek almak isterseniz bilişsel davranışı terapi ekolüyle çalışan bir terapist tercih etmek sizin için daha uygun olabilir.


Sağlıklı günler dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz





alinti

Dediklerinizi yapacağım çok teşekkür ederim 💜

Cevaplanmış benzer sorular