Sosyal Hayat

Kaygılarımla nasıl başa çıkacağım?

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 23:15

Özellikle sınav haftalarında üzerime çöken ve dönemsel olarak savaştığım karanlık bir duygu ve içimde susturamadığım sesler var. Çok stres yapıyorum ve gelecek için aşırı kaygılandığım anlar oluyor. Adeta nöbet geçirir gibi zaman zaman atak yaşıyorum takıntılarım oluşuyor bununla nasıl başa çıkabilirim? Bu durum ve dönemler beni ve sosyal hayatımı çok olumsuz etkiliyor. Relax bir insan olmak istiyorum ama hem kendime hem başkalarına karşı çok disiplinli davranıyorum

Bu soru 11 Temmuz 2024 12:51 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Sınav dönemlerinizde eşlik eden olumsuz duygularınız var görünüyor. Yaşadığınız olumsuz duygularınız tek başına yer almazlar. Olumsuz duygularınızı tetikleyen olumsuz düşünceleriniz vardır. Olumsuz düşüncelerle başa çıkamadığınızda mutsuz hissetmenizle birlikte sizi ve sosyal çevrenizi de olumsuz etkilemeye başlıyor. 


Öncelikle yaşadığınız aşırı stresli olma eğilimini anlamanız, tanımlamanız başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Atak nöbetleri geçirmenizi hangi düşünceleriniz tetikliyor buna odaklanabiliriz. 


•Sınava çalışırken, sınavlarınız belli olduğunda, sınava girerken gibi birçok sınavla ilişkili herhangi bir şeyi gerçekleştirmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?


•Sınava çalışırken, sınavlarınız belli olduğunda, sınava girerken gibi birçok sınavla ilişkili herhangi bir şeyi tam o esnada yaşarken ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? 


Bu eylemlerinizi duyu-düşünce-davranış döngüsünde inceleyerek duygudurum kaydınızı tutabilir ve bunu değerlendirebilirsiniz. Bu duygu durum kaydını tutmanız farkındalıklar oluşturmanıza ve başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için size yol haritası çıkartacaktır. 


Aşırı kaygılandığınızda sizden neleri götürüyor? Zamanınızı verimli kullanamıyor musunuz? Sosyal ilişkilerinizin zayıflamasına, ilişkilerinizin zarar görmesini mi sağlıyor? 


Bir diğer değerlendirebileceğimiz konu ise eski deneyimleriniz. 


•Sınavla ilgili kaygınızı kontrol edemediğiniz, yoğun hissettiğiniz, hatırladığınız en eski anınız nedir?


•O an nasıl başa çıkmıştınız?


•Şu an güncel yaşamınızda hala etkisini sürdürüyor olmasının sebebi ne olabilir?


Yaşadığınız aşırı kaygılanma eğilimini gözlemlemeniz, fark etmenize size başa çıkma haritanızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bir diğer başa çıkmanızı kolaylaştıracak teknik ise nefes egzersizini deneyebilirsiniz. Nefes egzersizi için;

•4 saniye boyunca nefes alın,

•4 saniye boyunca nefesi tutun,

•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakın. 

Bu döngüyü kendinizi iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz. 


Ayrıca bu süreçte güvendiğiniz bir yakınınız ile, aile bireyi veya arkadaşınızla duygularınızı paylaşabilirsiniz. Sosyal desteğe başvurmanız stresle başa çıkmanızı kolaylaştırır tam olarak çözümlenmese de rahatlamanızı sağlayabilir. 


Sevgili danışan, sürecinizle başa çıkmanın zorlayıcı olduğu ve aşırı stresle ve aşırı düşünmeyle baş etmenin yorucu olduğunu anlayabiliyorum. Bununla başa çıkmak için yalnız olmadığınızı hatırlatmak istedim. Kendiniz için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

İnsanlar yüzünden hayata atılmaktan çok korkuyorum

Merhabalar. Adım X ve 20 yaşındayım. Küçüklüğümden beri kimle tanışsam veya konuşsam beni aşağılayan ve küçük gören şeyler söylediler. Onlara göre ben çevreme karşı kibar ve iyi niyetli olduğum için küçük görülmesi gereken bir insanım. Küçükken bu söylemleri çok düşünmediğimi zannederdim. Ama şuan farkediyorum ki bunlar beni derinden etkilemiş. Bu kötü anılari düşünüp durduğum ve tekrar yaşamaktan korktuğum için üniversiteye hala gidemedim. Dışarı çıkamıyorum. Zaten arkadaşımda yok. 3-4 kişiyle konuşuyorum ama onlarda beni çoğunlukla dışlıyor. İşe girmeye korkuyorum. Askerlik yaşım da geldi. Hayata atılmaktan korkuyorum. Bunların yanında şimdiye kadar kimseyi de sevmediğimi farkettim. Özgüven sorunum da var. Ayrıyetten stresten sürekli bir şeyler yiyorum. Bunun yanında kendi hemcinslerimin yanında fazla geriliyorum, konuşamıyorum. Karşı cinsle daha rahat konuşuyorum ama benim istediğim bu değil. Bu sorunlarımdan bazıları dışa göründüğü zaman insanlar beni küçümseyip duruyor. Ailem de bu sorunlarıma çok üzülüyor. Onları da daha fazla üzmek istemiyorum ama çok korkuyorum. Aynı şeyleri tekrar yaşayıp toparlanamamaktan çok korkuyorum. Bazen ailem psikoloğa gitmemi öneriyor. Ama ona da anlatmaktan çekiniyorum. Hayata geç kaldım. Hiçbir şey başaramıyorum. Düzelemiyorum. Bu siteye de yazmaktan çok çekindim. Ama artık dayanamıyorum. Sorunlarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım sizi fazla sıkmamışımdır.