Kaygılı bir çocuk
Merhabalar 4.5 yaşında bir oğlum var kreşe gidiyor öğretmeni ile görüşme sağladığım da bana şunlar söylendi kaygıları olan utangaç bir çocuk olduğu söylenildi bu durum beni endişelendiriyor bir psikolog desteğine başvuracağız okuldaki psikolog ile kalmak istemedim sadece başka çözümler üretip farklı psikologşarq başvurmak istedim ben oğlumun çenkingen ve içine kapalı olduğunun farkındayım evde çok daha girişken tanıdıklarına vs ama sınıfta arkadaşlarına ve öğretmenine karşı öyle değilmiş bunun için ne gibi yollar izlemeliyim ne yapmam gerek bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler
Bu soru 14 Ocak 2025 13:21 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili ebeveyn,
Öncelikle çocuğunuzun gelişimine yönelik gösterdiğiniz duyarlılığı takdir ediyorum. 4.5 yaşındaki oğlunuzun kaygıları olan utangaç bir çocuk olduğunu, çekingen, içine kapanık olduğunu, evde daha girişken olmasına rağmen kreşte sınıf arkadaşlarına ve öğretmenine karşı böyle olmadığını belirtmişsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı süreçlere ve bu süreçte neler yapabileceğinize birlikte bakalım.
İlk olarak çocuğunuzun kaygılı olma halini konuşalım. Kaygı çocukluk döneminde sık görülen bir ruhsal bozukluktur. Kaygılı olma halinin altında farklı sebepler olabilir. Aşırı koruyucu ebeveyn tutumları, aileye yeni bir kardeşin gelmesi, ebeveynlerin tutarsız tutumları, diğer kişiler tarafından zorbalığa maruz kalınması, öğretmen tutumları gibi faktörler çocukların kaygılanmasına sebep olabilir.
Çocuğunuzun sürekli kaygılı olması huzursuzluk, aşırı heyecanlanma, uyku problemleri gibi duygusal ve sosyal problemlere sebep olabilir. Çocuğunuzun kaygılı olduğunu fark ettiğiniz zamanlarda kaygıyı adlandırın. Hepimizin bu gibi duyguları yaşadığını söyleyin ve duyguların gelip geçiciliğinden bahsedin. Kaygı düzeyini anlamak için sorular sorabilirsiniz. Kaygını vücudunun neresinde hissediyorsun? Kaygı bir nesne olsa ne olurdu? gibi sorular duygularını tanıması için yardımcı olabilir. Ayrıca duygu kartlarından da faydalanabilirsiniz.
Çocuğunuzun şu anda gittiği kreşe ne zamandır gittiği de önemli. Eğer yeni başladıysa uyum sorunu da gösteriyor olabilir. Böyle bir durum varsa kreşin güzel yanlarından bahsedebilirsiniz. Kreşte birçok yeni arkadaş edinebileceğinden bahsedebilirsiniz. Benzer çocukluk anılarınızı anlatabilirsiniz.
Kaygısını ifade edebilmesi için bir etkinlik önerim de olacak.
Buzdağı Çizimi: Çocuğunuzdan bir buzdağı çizmesini isteyin. Ardından buzdağının üstüne kaygı duygusunu yazın. Buzdağının altına ise kaygıya neden olan düşüncelerini ve inançlarını sorun ve bunları yazın. Amaç, kaygıya neden olan bu düşünceleri fark edip baş etmesini güçlendirmektir.
İkinci olarak utangaç, çekingen, içine kapanık olma halini ve bu durumda neler yapabileceğinizi konuşalım. Çocuğunuzun yaşadığı çekingenlik sorununun sosyal olarak iletişim kurmasında zorluk yaşamasına sebep olduğunu anlıyorum.
Bu noktada ebeveyn olarak ilk yapmanız gereken çocuğunuzun hızına ayak uydurmak olacak, bu yolda sakin ve sabırlı olmanızı önereceğim. Görüyorum ki çocuğunuz evde yani güven duyduğu bir ortamda daha girişken o halde çocuğunuzun ilk olarak güvene ihtiyacı var. Evde çocuğunuz oyun oynarken ona eşlik edin ama oyunu yönlendirmeyin. Çocuğun dili oyundur, oyun oynarken hem size birçok şeyi anlatmış olacak hem de aranızdaki bağı kuvvetlendirmiş olacaksınız. Ebeveyniyle güvenli bir bağ kuran çocuklar dışarıda da çevresine karşı daha girişken, kendini ifade eden bir yapıda olurlar. Bu süreçte sınıf arkadaşlarının anneleriyle tanışmayı deneyip evinizde veya dışarda bir aradayken çocuğunuzun arkadaşlık kurma deneyimlerini destekleyebilirsiniz.
Çocuklar ebeveynlerini taklit ederler sevgili ebeveyn. Bu süreçte rol model olarak da çocuğunuza destek olabilirsiniz. Örneğin yanınızdayken tanıdıklarınıza selam verdiğinize şahit olması, arkadaşlarınızla konuşurken etkili dinleme ve konuşma becerilerinize şahit olması çok önemli faktörlerdir.
Kitaptaki karakterlerin duygusunu tahmin etme oyunu, dışarıdan geçen insanların duygusunu tahmin etme oyunu duygularını ifade etme konusunda yardımcı etkinlikler olabilir.
Size kitap önerilerim de olacak.
Çocuklarda Aşırı Kaygı ve Kaygı Azaltma Yöntemleri / John S. Dacey
Çocuklar için Yaratıcı Baş etme Becerileri / Bonnie Thomas
Bugün Nasıl Hissediyorsun?
Duygu Atölyesi
Bu süreçte eğer mümkünse çocuğunuzu oyun terapisine götürmeniz veya sizin ebeveyn danışmanlığı almanız da yerinde bir adım olabilir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları bizlere her zaman sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen