Psikoloji

Kaygılarımın önüne geçemiyorum

Gizli Kullanıcı27 Haziran 2024 19:40

Kaygı hayatımı, ilişkilerini sağlığımi kötü etkiliyor ve önüne gecemiyorum artık kaygım gün geçtikçe artıyor başka bir şey düşünemez hale geldik hep endişe içindeyim ne yapmam gerek örneğin yarın bir sınavım var iki gündür çalışmak istiyorum fakat masaya oturduğum an korkuyorum kaygilaniyorum ve devam edemiyorum ama bıraktığında ise çalışmadığından dolayı daha çok endişe duyuyorum ve bütün gün bu durum için birşey yapmak yerine düşünüp duruyorum beni seven birisi olsun istiyorum fakat geçtiğimiz günlerde beni gerçekten sevdiğini hissettiren biriyle iletişimini kestim çünkü sürekli onunla ilişkim hakkında düşünüyordum ve kafayı yemek üzereyim bu durumu askam için ne yapmalıyım bilmiyorum artık mutlu olmak istiyorum ama mutlu olduğum an sanki yanlış bir şey yapiyormusum gibi hissediyorum ve kendimi bı anda kaygı ivinde düşünürken buluyorum

Bu soru 27 Haziran 2024 20:57 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Kaygılarımızın bizim öğrenmelerimizle ilgili bir durumdur:


1) Klasik koşullanma: Pavlovun yaptığı köpek deneyindeki gibi koşulsuz bir uyaranın koşullu hale gelmesiyle öğrendiğimiz bir öğrenme şekli.

2) Edimsel Koşullanma: Olumlu ve olumsuz pekiştireçlerle birlikte öğrenmelerimizi gerçekleştirdiğimiz, ceza ve ödül yöntemiyle öğrendiğimiz bir öğrenme şekli.

3) Sosyal Öğrenme: Taklit ve gözlem yoluyla ebeveynlerimiz ya da yakınlarımızdan öğrendiğimiz öğrenme şeklidir.


Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü Klasik koşullanma ve Edimsel koşullanmanın birleşmesiyle anksiyete döngüsünün oluştuğunu söyler.


Burada 3 hataları davranış geliştirerek anksiyete döngüsünü devam ettirilir;

Beklenti kaygısı, kaçmalar- kaçınmalar ve güvenlik sağlayıcı davranışlar


Yaptığınız şey ise bu döngüyü devam ettirerek bu kaygının bitebileceğini öğrenemezsiniz. Bu döngünün kırılması gerekmektedir:


Yukarıda da dediğiniz gibi , masaya oturamamak, sevgilinizden ayrılmak kaçınmalarınızın göstergesidir ve öğrenmeniz gereken şey yaşadığınız bu duygunun geçeceği ve bu duyguyla kalabileceğinizdir.


Her duygunun bir ömrü vardır ve en geç 90 saniye içerisinde duygular sönecek eski şiddetinde devam etmeyecektir. Fakat burada kaçınmalara devam ettiğiniz için bu duygunun hiç bitmeyeceğini sanıyorsunuz.


Bu süreçte yapabileceğiniz bazı şeyler ise ;

BDT ekolüyle çalışan bir terapistten destek alabilirsiniz. Kaygı bozuklukları konusunda en iyi çalışabileceğiniz ekollerden birisidir.


Düzenli rutinler oluşturun bu sizin stresinizi azaltabilir. Vücudunuzun ve zihninizin dengeli olmasına önem gösterin.


Kaygı yönetim tekniklerini öğrenin. ( Nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri gibi )


Olay-Duygu- Düşünce formu oluşturabilirsiniz. Bu sayede ise kaygılarınızı dışsallaştırabilir daha objektif bir şekilde kaygılarınızı görebilirsiniz.


Sınav kaygınızla baş etmek için hedeflerinizi belirleyebilirsiniz .


Kaygılarınızı yeniden çerçevelendirmeyi deneyerek düşüncelerinizin yerine daha gerçekçi düşünceler koyarak alternatifler geliştirebilirsiniz.

Örneğin; “Yapamayacağım” demek yerine “ Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım” gibi.


Kaygılarınız tek başınıza aşamayamayacağınız bir durumdaysa bir uzmandan destek alabilir ve bu konuları çalışabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Gönül Durmaz

Cevaplanmış benzer sorular