Aile

Kayınvalidem çocuğumla ne yapmaya çalışıyor?

Gizli Kullanıcı29 Ekim 2024 19:22

Merhabalar 20 aylık oğlum var kayınvalidem sürekli anneliğimi resmen elimden almaya çalışıyor çocuğuma ben yemek yedirirken birden kaşığı elimden alıp o yedirmeye başlıyor ben çocuğuma bişeyin yanlış olduğunu anlatırken lafı ağzımdan alıp o devam ediyor kaç defa güzellikle söyledim ama anlamıyor sürekli beni eleştiriyor benim çocuğumu iyi disipline edemediğimi söylüyor ama ben gayet iyi ve yerinde davrandığımı düşünüyorum o bunu eleştirmen benim izin vermediğim şeydir çocuğuma izin veriyor Allah aşkıma bişey söyleyin ben bu kadına napayım ya cahil biri değil bilerek yapıyor çocuğum bana vursa mesela o dakikalarca gülüyor resmen oğlum onu daha çok sevsin beni istemesin bana bağlı olmasın istiyor ben çok yoruldum artık küsmek istemiyorum az görüşmeyi düşünüyorum ama daha nasıl davranayım güzellikle söylüyorum olmuyor sert söylüyorum bu seferde kötü benim her şeyimi eleştirmelerinden eşimi kıslanmalarından hepsinden bıkmışken sıra oğluma geldi😢

Bu soru 5 Kasım 2024 13:43 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, öncellikle yaşadığınız durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Sizin için oldukça zorlayıcı bir durumla mücadele etmeye çalışıyorsunuz.

Annelik görevinizi yerine getirmeye çalışırken kayınvalidenizin müdahaleleri ile kötü hissediyor olabilirsiniz. Sizi anlıyorum ve bu durumda neler yapılabilir birlikte bakalım istiyorum.

Daha öncesinde kayınvalidenizle konu hakkında konuştuğunuzu belirtmişsiniz ancak konuşmaların yeterli olmadığını söylüyorsunuz. Burada sınırlarınızı belirlemek ve bunları net ve açık bir dille ifade etmek gerekebilir. Örneğin siz oğlunuza yemek yedirirken kaşığı elinizden alması durumunda, “yemek yedirmek benim görevim, bana bırakın” gibi kısa ve net ifadeler kullanmak önemlidir. Sınırlarınızı belli etmek konuşma ile yerine ulaşmıyorsa bunu davranışlarınızla da belli edebilirsiniz.

Eşinizin yaşadığınız bu durumda size destek olması çok önemlidir. Eşinizle bu konuyu konuşarak bu durumun sizde bıraktığı etkileri ve hissettiklerinizi paylaşın. Bu durumdan etkilenenin hem çocuğunuz hem de ilişkiniz olduğuna dair açıklamalarda bulun. Eşiniz burada annesiyle sizin aranızda bir köprü görevi görür. Sizin rahatsızlıklarınızı ve sınırlarınızı hatırlatması ve bu yönde ilerlemesi gerekmektedir.

Kayınvalidenize karşı sınırlarınızı gösterirken net ama yumuşak bir dil kullanmak önemli. “Ben oğluma karşı annelik sorumluluklarımı yerine getiriyorum, beni daha fazla desteklerseniz mutlu olurum” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Eleştirilerden etkileniyor olabilirsiniz ancak bu durumları fazlaca yaşadığınızı belirtmişsiniz. Kayınvalidenizin karakterini anlayarak bu eleştirilere tepkisiz kalmak, aslında etkilenmediğinizi gösterecektir. Söylemlerinin bir karşılık bulmadığını görmesi zamanla eleştirilerden vazgeçmesini de sağlayabilir.

Unutmamalısınız ki kayınvalidenizin tutumları, oğlunuzla olan bağınızı zedeleyemez. Annesi olan sizsiniz ve en güçlü boyu yine sizinle kuracak. Oğlunuzla daha fazla vakit geçirmek, oyunlar oynamak ve sevdiğiniz aktiviteleri yapmak size çok iyi gelecektir. Ona ayırdığınız her vakit, bu süreci daha iyi atlatmanızı sağlayabilir.

Belirttiğiniz gibi kayınvalidenizle görüşmelerinizi azaltabilirsiniz. Bir görüşme sıklığı belirlemek hem sizin hem de oğlunuz için iyi olabilir. Koyduğunuz mesafe ile hayatınıza dair belirlediğiniz sınırlılıkları daha iyi gösterme şansı edinebilirsiniz.

Bu süreçte siz destekleyen arkadaşlarınız veya aile üyeleri ile bu durumu paylaşmanız duygusal olarak yükünüzü hafifletebilir. Bu yükünüzü hafifletmek adına sevdiğiniz farklı faaliyetlere de yönelmek iyi hissettirecektir.

Özetleyecek olursak, kayınvalidenizin davranışlarının sizi nasıl etkilediğine dair farkındalığı sahipsiniz, bu çok güzel ve kıymetlidir. Yapılan eleştirileri içselleştirmeden anneliğinize dair yeterliliğinizi sadece sizin belirlediğinizi hatırlamalısınız.

Bu süreçte kendinizi duyduğunuz güven çok önemli sevgili danışan, sınırlarınızı belirleyip mesafeli yaklaştığınızda kimsenin özel ağzınıza müdahale edemediğini görmeniz mümkün olacaktır.

Gerekli gördüğünüz taktirde size yardımcı olabilmesi için terapi desteği almayı da düşünebilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.

Cevaplanmış benzer sorular