Psikoloji

Kendimi Anlamak İstiyorum

Gizli Kullanıcı9 Haziran 2024 16:43

Bazı zamanlar çok üretken oluyorum aslında yeteneklerim var resim çizer, bitki yetiştirir, üretici tarafımı gösterir, neşeli biri olurum fakat bu zamanların ne zaman geleceğini bilmiyorum. Bazen üretken ve neşeli ruh halinden tam tersine dönmem haftalar, aylar alırken bazen 1-2 gün içinde bile değişebilir. Bu durum beni çok yoruyor tahammülsüz oluyorum, yatağımdan çıkmak, yemek yemek bile istemiyorum, eskiden yaşadığım kötü anılarım aklıma geliyor saatlerce ağlıyorum böyle dönemlerde çok fazla para harcıyorum. Ayrıca ailemle yaşamaktan hiç memnun değilim onları sevmiyorum onlara karşı herhangi bir yakınlık ya da sempati beslemiyorum bütün bu düşünceler bir biri ardına geliyor birden bire çok neşeli bazen hüzünlü olmak beni yoruyor bunlar neden oluyor ve nasıl baş edebilirim bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Bu soru 19 Haziran 2024 14:15 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, duygusal iniş çıkışlar çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. İşte bu iniş çıkışların oluşabileceği bazı yaygın sebepler olsa da sizin durumunuza eşlik eden faktörleri detaylı dinlemek daha yararlı olurdu :) Üretkenliğimiz hemen her alanda dönem dönem tıkanıklık ya da aşırı yükselme gibi dalgalanmalar yaşayabilir. Önemli olan kaynaklarımızı olabildiğince etkin ve kontrollü kullanmayı öğrenebilmek, sonra bunu korumaya özen göstermek.

Kendimizi hem biyolojik hem de karakteristik açıdan gözlemlemek ve tanımak her şeyden önce gelmeli. Genetik yatkınlık, biyolojik kimyasal dengesizlikler veya beyin yapısındaki farklılıklar gibi biyolojik faktörler duygusal iniş çıkışlara katkıda bulunabilir. Günlük yaşamın getirdiği stres faktörleri (iş, ilişkiler, maddi sıkıntılar vb. durumlar) duygusal dalgalanmalara neden olabilir. Sizin yönetiminizde olmasa da bazı hayat akışına ait deneyimlerini en dengeli seviyede yaşayabilmek adına neler yapıyorsunuz?

Uyku düzensizlikleri ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları duygusal durumu olumsuz etkileyebilir. Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme bir çok duygu durum bozukluğu türünde destek görevi görür. Beden ve ruh sağlığımızın bir bütün olduğunu devamlı hatırımızda tutmaya çalışalım, olur mu?

İsteklilik-motivasyon eksikliği nedeniyle devam sorunu yaşıyorsanız kendinizi baskı altında hissetmeyecek ölçüde plan yapmayı deneyebilirsiniz.

Günlük düzenli bir rutin oluşturarak güvenlik ve istikrar hissi kazanabilirsiniz. Bu, duygusal dalgalanmalarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Motivasyonunuzu artıracak etkinlikleri düzenli şekilde yapıyor musunuz? Bu, ilgi duyduğunuz bir hobiyi sürdürmek veya ilham verici kitaplarla veya kişilerle zaman geçirmek olabilir. Stres, istikrarı bozan bir faktör olabilir. Stresle başa çıkma teknikleri öğrenmek, daha dengeli ve istikrarlı olmanıza yardımcı olabilir. İlerlemenizi izlemek, motivasyonunuzu artırabilir. Başarılarınızı ve gelişiminizi not almak veya izlemek size ilham verebilir. Bu yüzden ilk başlarda kendinize basit ama sürdürülebilir bir hedef belirleyebilirsiniz. Hatta bunlar bir kaç farklı konuda olabilir. Örneğin; öğün saatiniz-içeriğiniz, ev düzenleme, spor vb. gruptan küçük bir alışkanlığı belirli bir süre yapma kararı almaya ne dersiniz?

Yeteneklerinizi ve enerjinizi verimli şekilde yönetebilmenizi umuyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Dentofobi (Diş Hekimi Korkusu)

Diş hekimleri beni çok geriyor ve özellikle de o koltuklar elim ayağım titriyor resmini bile görsem. Bunları söyleyince hiç gitmediğimi sanmayın gittim birçok işlem yaptırdım hatta tel taktım 1 yıldan uzun süre. Ama o klinik kokusu beni çok rahatsız hissettiriyor ortodontik tedavimden önce de böyleydi tellerim takıldıktan çıkana kadarki muayenelerimde bunu yaşamadım tellerim çıkalı 5yılı geçti 20 yaş dişlerim çıktı ve dişlerim tekrar bozuldu ortodontistim yirmiliklerimi çektirmem gerektiğini daha sonra tekrar tel takmak istediğini söyledi (yirmi yaş dişlerim o kadar çok baskı yapıyor ki alt dişlerimde telin baskıyla yaptığı hareketlere benzer hareketler hissediyorum). 20liklerimden biri sinirin üzerindeymiş onun biraz uzamasını bekliyorlar çekim için sinire değerse ciddi sorunlar olabilirmiş bunu duyduğumdan beri o kadar korkuyorum ki. Aklımda sürekli bu var doktorumun dişimin uzaması için verdiği süre dolduğunda final haftam başladı hukuk1 deyim zaten çok zorlanıyordum aklımda bir de bu olunca daha zor geçti benim için sınav dönemi. Sürekli diş hekimi aratıyorum bunu neden yaptığımı bilmiyorum ve oralardan randevu almak istiyorum. Tek başıma olmak tek başıma muayene olabilmek istiyorum. Bugün okuluma yakın bir yerden randevu aldım bekleme odasında o kadar çok terlemişim ki korkudan ensem ve enseme değen saçlar sırılsıklam olmuş. Doktor sadece muayene etti röntgen çekelim ara yüz çürüğün olabilir dedi ve ben klinikten koşar adım çıktım. 19 yaşındayım hiç böyle bir şey yapmamıştım. Kendim için yalnız başıma bir klinikte biraz olsun vakit geçirmek istiyorum ve bunun en kolay yolu yalnızca rutin muayeneye geldim demek bugün onu bile beceremedim. Eminim çekim için gittiğimde bu bu kadar zorlamayacak beni ama neden kafamın içinden bir ses durmadan dişçiye gitmelisin dişçiye git bunu yapmak zorundasın diyor anlayamıyorum. Ankara üniversitesinde okuyorum ve okulumun olduğu cadde diş hekimi dolu böyle giderse hepsine gitmeden duramayacağım. Bu kadar korkarken kendimi neden zorladığımı bir türlü anlayamıyorum. En kötüsü de bunu yaptığımı kimseye söylemek istemiyorum. Bir de durmadam tekrar tekrar tel takarsam herkes ne der demekten kendimi alıkoyamıyorum. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.