Kendimi çok tükenmiş hissediyorum! Ne yapmalıyım?
Kendimi çok mutsuz hissediyorum ve sürekli ağlıyorum. Baş ve göğüs ağrısı çekiyorum. En küçük şeye ağlıyorum. İnsanlar artık beni sevmiyor. Çirkin hissediyorum. Sokakta yürürken zorlanıyorum. Tedirgin oluyorum. Sebepsiz sık sık ağlıyorum ne yapmalıyım..? Uyurken çenemi sıkıyorum ve kendimi kasıyorum.. Lütfen yardım edin.. ne kadar ağlarsam ağlayayım bir türlü içimi dökemiyorum.. ailem bana en küçük şeyde sesini yükselttiği zaman çok fazla öfkeleniyorum ve kendime zarar verecek ani tepkiler veriyorum.. enerjim çok düşüyor.. baş dönmesi yaşıyorum ve yataktan kalkmak istemiyorum.. ancak hasta bakıyorum.. bu yüzden sürekli yatma fırsatım olmuyor ama her geçen gün daha kötü hissediyorum içim sıkışıyor.. lütfen yardımcı olun..
Bu soru 21 Haziran 2024 17:34 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Yaşadığınız sorunları anlatırken aslında sebebini de aktarmışsınız. Fiziksel semptomlarınız (baş, göğüs ağrısı, uyurken çenenizi sıkmanız, baş dönmesi, enerjinizin düşümesi vs) sebebi belki de içinizi dökemeyişiniz, yaşadığınız sorunları, duygularınızı veya düşüncelerinizi bastırıyor olmanızdan kaynaklı olabilir.
Zihninizde yer edinen karmakarışık düşüncelerinizi, tanımlayamadığınız duygularınızı somutlaştırmak adına kağıda kelimelerle yansıtabilirsiniz. Hatta sanata ilginiz varsa dilediğiniz boyamalarla soyut veya somut çalışmalar yaparak içinizi dökebilirsiniz. Böylelikle zihnindeki düşünceleri somut haşiyle gördüğünüzde yaşadığınız durumun rahatsız ediciliğini azaltmanıza ya da başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel semptomlarınızı gözlemleyebilirsiniz.
•Ağlamadan tam önce ne düşünüyorsunuz?
•Ağlamasan önce ne hissediyorsunuz?
•Bu deneyimleriniz ilk ne zaman ortaya çıktı? hangi olayla ilişkili?
Gözlemleriniz sonucunda bu davranışları sergilemenize olanak sağlayan, pekiştiren durumlar neler bunu öğrenebilirsiniz.
En sonunda bununla nasıl baş ettiğinizi, sağlıklı baş etme becerileri mi yoksa değil mi değerlendirebilirsiniz.
Yaşadığınız durumun yoğunluğu stabil kalıyorsa veya rutin hayatınızı etkilemeye devam ediyorsa psikologa başvurarak psikolojik destek almanızı önerebilirim.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.