Kendimi değersizleştirmemek için ne yapmalıyım?
Ben herkese kendimden daha çok değer veriyorum ve çok çabuk güveniyorum ne kadar yapmak istemesem de yapıyorum günün sonunda değersiz hissediyorum.Karşı tarafa çok değer vermek istemesem de veriyorum kendimden ödün veriyorum.Bu yüzden gereğinden fazla değer veriyorum örneğin 1 aylık insan için bile hayatımdam çıktığında çok üzülüyorum ve aşamıyorum . Bı konuyu düzeltmek ve böyle davranmamak için nasıl bir şekilde davranabilirim
Bu soru 7 Kasım 2024 23:00 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Sıklıkla kendinizden ödün verdiğinizi ve verdikleriniz ile aldıklarınız dengeli olmadığı için değersizlik ve suçluluk yaşadığınızı anlayabiliyorum. Bunlar genellikle bir arada görülen duygulardır. Ödün vermenin 2 türü olduğunu söyleyebiliriz.
1.si sınır koyduğunuzda olabilecek şeylerden suçluluk duyma kaygınızdan kaynaklı kendinizi feda etmek.
2.si sınır koyduğunuzda karşı tarafın size zarar vermesinden, sizi bırakmasından korktuğunuz için teslim olmak.
Öncelikli olarak ödün verme davranışınızın nedenlerini fark etmekte fayda var. Bunu keşfetmek için şu soruları kendinize sorabilirsiniz;
Ödün vermediğimde, sınır koyduğumda ne olacağını düşünüyorum?
İnsanları memnun etme isteğim mi ağır basıyor ?
İnsanları memnun ederken kendimle ilgili ne yapıyorum?
İnsanların beni sevmesi için onları memnun etmem gerektiğini mi düşünüyorum?
Bu davranıştan rahatsız olduğunuzu anlayabiliyorum, öyle ki buraya bu soruyu yöneltmeniz dahi bir şeyler yapma istediğinizden kaynaklanıyor. Rahatsızsınız ancak değiştiremiyorsanız bu davranışınızın bilinçdışı olarak size fayda sağladığını ve sizi koruduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Şuraları bilmelisiniz;
Sınırlarımız bizi korumak için varlar. Kendi sınırlarımızı bilmemek başkalarının da sınırlarını ihlal etmemize neden olabilir. Kendi sınırlarımızı bilmediğimiz sürece ise bu sınırlar diğer insanlar tarafından aşılmaya mahkumdurlar. Hayır diyebilmek, sınır koymak bencil bir davranış değildir. Ödün vermek kısa süreli olarak rahatlatsada uzun vadede bizim öz-saygımızı zedeler. Sınır koyduğumuz için diğer insanlar bize öfkelense de bununla başa çıkabilirler.
İnsanlara değer vermek insani bir davranıştır. Burada alma verme dengenizi gözden geçirin;
insanlara ne verdiğinizi ve onlardan ne aldığınızı bir kağıda yazın. Sizi rahatsız eden durumların listesini çıkarın ve değiştirmek istediğiniz davranışlarınızı listeleyin, sizin için değiştirilmesi en kolay olandan başlayarak o davranışınızı değiştirmeye çalışın. İnsanlar sıklıkla böyle olmadıklarında: aşırı ilgi ve değer vermediklerinde, kendilerini feda etmediklerinde ne olacağını deneyimlemedikleri için bunu yapmaktan korkarlar. Sonuç düşündüğünüz kadar korkutucu olmayacaktır.
Kendinizden fazla değer vermek kendinize yaptığınız en büyük kötülük olabilir. Tek bir yaşamınız olduğunu fark edin; diğerlerini memnun etme üzerine yaşanacak bir hayatı mı yoksa kendinizi olduğunuz gibi ortaya koyabildiğiniz bir hayatı mı seçersiniz?
Sevgili danışan siz bir şeyler yapmadığınız sürece sorun orada öylece kalacaktır. Bu soru elbette bir adımdır. Burada bir uzman desteğiyle ilerlemek işinizi oldukça kolaylaştırır; neden diğerlerine gösterdiğiniz ilgi ve şefkat kendinize gösterdiğinizden daha fazla? bunu öğrenmek ve değiştirmek terapiyle mümkün olacaktır.
Sorununuza ilişkin buraya yansıtmadığınız detaylar vermek veya başka bir soru sormak isterseniz yeniden farklı bir soru yöneltebilirsiniz.
sevgiler.