Kendimi her zaman suçlu görmemeyi nasıl başarırım
Küçük, büyük farketmezksizin bütün kötü olumsuz olaylardan kendimi suçluyorum, hep kendimi suçlarken buluyorum. Her kötü olayın sorumlusu benmişim gibi kafamın içinde kendime soyleniyorum ve bu gittikçe beni yoruyor. Bazenleri kendimden bıktırıyor, hep bir köşede kendimi suçluyorken buluyorum, bundan vazgeçmeyi ne kadar denesemde bırakamıyorum, hem fiziksel hem psikolojikmen beni yoruyor, vazgeçmek için neler yapmalıyımm? Zorluk bir süreç, ne veya neler yapmayalım?
Bu soru 21 Kasım 2024 14:09 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Kendinizi suçlama durumlarınızın altında birden farklı neden olabilir.
Örneğin kendinizi suçlama nedenlerinizden biri geçmiş deneyimlerinizden kaynaklanıyor olabilir. Erken çocukluk dönemlerinizde yaşamış olduğunuz belirli olaylardan dolayı suçluluk hissettiğiniz ya da suçlu durumuna düştüğünüz olaylar yaşamış olabilirsiniz. Çevrenizdeki insanlar sizin suçlu olduğunuzu düşünmüş ve bunu söylemiş olabilirler.
Ya da erken yaşam deneyimleriniz de anne babanız için yeterli olmadığınızı düşünmüş olabilirsiniz veya aileniz size yetersiz hissettirmiş olabilir. Bu yüzden de kendinizi olaylarda suçluyor olabilirsiniz. çünkü erken yaşam deneyimlerimiz bizim temel inançlarımıza şekil veren mekanizmalardandır. O dönemde yaşadığımız ve temel inanç haline getirdiğimiz düşünceler bizim şu anki otomatik düşüncelerimiz de belirler ve olaylara yaklaşırken bu otomatik düşüncelerle zihnimizde olayları yorumlama ihtiyacı duyarız.
Bir farklı neden ise öğrenilmiş davranışlar diyebiliriz. yani çevrenizde çocukluk zamanlarında yaşadığı her olayda kendini suçlayan birileri varsa bu durum sizin öğrendiğiniz bir şey haline gelmiş olabilir.
Bir farklı neden ise kendinizle alakalı içsel olumsuz eleştirileriniz ve kendinizi olaylarda fazla sorumlu hissetmeniz olabilir ve bunların da temeli yine öğrenmelerinize ve erken yaşam deneyimlerinize dayandırılabilir.
Bu konuyla ilgili size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktalardan bahsedebiliriz:
kendinizi suçladığınız olayları zihninizde değerlendirin. Sonrasında bu olayları bir kağıda yazarak
Bu düşüncenin kanıtlarını arayın. Bunu yaparken düşüncenizi destekleyen kanıtlar ve desteklemeyen kanıtlar şeklinde ikiye ayırabilirsiniz. Sonrasında düşüncenizi desteklemeyen kanıtları bulduğunuzda daha net bir şekilde alternatif yeni bir düşünce üretmeye çalışabilirsiniz. Yeni üreteceğiniz alternatif düşüncenin gerçekçi ve daha olumlu olmasına özen gösterebilirsiniz.
Kendinizi suçladığınız olaylarda diğer etmenleri de değerlendirin. Örneğin; canlı ya da cansız dış etmenler var mı ? Diğer kişilerin bu olaydaki rolü ne ? Her şey benimle ilgili olabilir mi ? Gibi sorularla birlikte olayın sizden bağımsız taraflarını da düşünmeye çalışınız.
Kendini fazla suçlayan insanların bir diğer sorunu ise mükemmeliyetçilik tuzağı olabilir. Bu yüzden olaylarla alakalı kendinizden yüksek beklentileriniz varsa bu konuyu netleştirmeye çalışın. Her insan hata yapabilir ve bu hatalar sayesinde deneyimler ve öğrenmeler gerçekleştirebilir bu gerçeği kendinize hatırlatın.
Eğer bu konuyla alakalı yaşadığına sorunları daha profesyonel bir şekilde değerlendirmek isterseniz bir terapist ile çalışabilir ve birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaya çalışabilirsiniz.
Bize sormak istediğiniz başka sorularınız var ise seve seve cevaplayacağımızı bilmenizi isteriz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz