Sosyal Hayat

Kendimi ifade edemiyorum

Gizli Kullanıcı9 Şubat 2025 20:54

Kendimi çok yetersiz hissediyorum ortamlarda konuşamıyorum heyecanlanıyorum kelımeler bir bırıne gırıyo ve ortaya komık sözler çıkıyor çok utanıyorum sırf yanlış bi cümle kurmıyım diye bazen en iyi bildiğim konuda bıle susuyorum hemen kırılıyorum da ınsanların beni kırmasından bnım insanları kıracagımdan korkuyorum bunun için ne yapmalıyım bana yardımcı olmanızı istiyorum istedıgım şekılde kırılmaktan kormıyarak konuşmak istıyorum yapa bılecegıme de ınanıyo rum

Bu soru 16 Şubat 2025 13:05 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, Kendinizi ifade etme konusunda yaşadığınız zorlukları ve bu durumun üzerinizdeki etkisini anlayabiliyorum. Herkes zaman zaman sosyal ortamlarda kendini yetersiz hissedebilir veya doğru kelimeleri bulmakta zorlanabilir. Bu, oldukça yaygın bir durum, kendimizi sosyal ortamda bir performans sergilemek zorundaymış gibi hissedebiliriz, öncelikle bu durumun sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden kaynaklı olmadığını söyleyebilirim, şimdi sizinle beraber sorununuzun olası nedenleriyle başlayabiliriz.

Yüksek standartlara sahip olmak, hiçbir zaman hata yapmamalıyım düşüncesini beraberinde getirebilir, diğerleri için normal karşılanabilecek kelime hataları ve dil sürçmeleri sizin için bir felaket anlamına geliyor olabilir. Burayı fark etmek oldukça önemli, kendinize ve hatalarınıza gösterdiğiniz tahammülü sorgulamanızı öneririm.

Diğer taraftan böyle düşündüğünüz halde gerçek hayattaki yansımanız çok farklı olabilir, bir ortama girdiğinizde konuştuğunuz ve kendinizi rahat ifade edebildiğiniz zamanlar var mıdır? diğer insanlar sizin hakkınızda bu konuda ne düşünüyor? Bunu onlara sorarak öğrenebilirsiniz, dışardan bir göze ihtiyacınız olabilir.

İçe dönük bir insan olabilirsiniz, bu kişiliğinizin bir parçasıdır. Çocukluk yaşamınızdan getirdiğiniz yaşam olayları önemlidir, çocukken kendinizi ifade edebilmeniz için alan açılmamış olabilir, çok katı ebeveynlere veya öğretmenlere sahip olmuş olabilirsiniz.

Sevgili danışan bu sorunun yaşamınızdaki birçok alanı etkilediğini anlayabiliyorum, sosyal ortamlarda yaşadığınız çekingenlik, sizi yapabildiğiniz şeyleri yapmaktan alıkoyarak belki de var olan potansiyelinizi ortaya koymanızı engelliyor olabilir. Ancak böyle olmak zorunda değildir, size bu konuda yardımcı olmak isterim.

Öncelikle, kendinize karşı şefkatli olun, öz şefkat oldukça önemlidir. Hepimiz insanız ve hata yapma hakkımız var. Unutmayın ki, kimse mükemmel değildir. Kendi içinizdeki bu eleştirel sesi (belki de bu eleştirel ses bir ebeveyninizin veya çocukluktaki bir otoritenin sesi) biraz kısarak, kendinize daha fazla alan tanıyabilirsin. Yanlış bir şey söylemekten ya da hata yapmaktan korkmak yerine, bu hataların sizi geliştirebilecek fırsatlar olduğunu düşünebilirsiniz. Bu sayede sosyal becerileriniz gelişecektir, ancak hata yapmamak için konuşmamak veya sosyal ortamlarda bulunmamak var olan sorununuzu pekiştirecektir.

Sosyal ortamlarda kendinizi daha rahat hissetmek için bazı pratik teknikler geliştirebilirsiniz. Örneğin, nefes egzersizleri zihninizi sakinleştirip kendinize güveninizi artırmanıza yardımcı olabilir. 4 saniye nefes al, 4 saniye nefesini tut ve 8 saniyede nefes ver uygulamasını deneyebilirsiniz. Ayrıca, konuşmadan önce düşüncelerinizi toplamak için birkaç saniye duraklama yaparak, ne söylemek istediğinizi kafanızda netleştirebilirsiniz. Bu küçük molalar, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir ve aynı zamanda karşınızdaki kişiye de daha iyi odaklanmanı sağlar.

Adım atmak önemlidir, konuşma sırasının size gelmesini veya size söz verilmesini beklemeyin, sosyal ortamlarda yaşadığınız sorunların bir listesini çıkarın, bu sorunları sizin için zorluk derecesine göre 0-10 arasında puanlayın ve en düşük puanlı sorundan başlayın;

Örneğin; arkadaş ortamında konu başlatmak 5 puan

yeni tanıdığın insanlarla kaynaşmak 9 puan

arkadaş ortamında diğerlerini beklemeden bir konuşma başlatmayı deneyin ve söze girin, bunu başardıktan sonra sizin için daha zor olan diğer sorunlarınızla yüzleşmek önemlidir.


İnsanlarla iletişim kurarken empati yeteneğinizi geliştirmek de faydalı olacaktır. Kişilerin de zaman zaman hata yapabileceğini ve bunun oldukça doğal olduğunu unutmayın. İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak, iletişimi daha akıcı hale getirebilir ve kendinize olan güveninizi artırabilir.

Konuşma sırasında kelimelerin karışmasından çekiniyor olabilirsiniz, ancak bu durum zamanla ve pratikle daha iyi hale gelecektir.

Son olarak, unutmayın ki oldukça değerli duygularınız var. Bunları paylaşmak, hem kendinize hem de başkalarına katkı sağlayabilir. Bunun yanında yaşamda tek başımıza baş etmekte zorlandığımız durumlar vardır, burada zaman kaybetmeden bir uzman desteği almak önemlidir, terapi var olan sorununuzun nedenlerini fark etmenizi sağlayarak iyileşme adına sizi cesaretlendirir, psikolojik destek iyileştirir.

Sevgiler.


Sizlere verdiğimiz desteği daha iyi bir hale getirmek için aşağıdaki anketi doldurmanızı rica ederiz.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxgWm4W9JcJtslbdesSlSdkSgL8ss0XHesoYlNPxlhkBG6FA/viewform?usp=preview

Cevaplanmış benzer sorular