Kendimi ifade etmek ve dışarıya kapatmamak için neler yapmalıyım?
Hiç kimseyle konuşmak istemiyorum. Hep konfor alanımda kalmak istiyorum. Atılan mesajları görüp cevap vermek istesem de cevap veremiyorum. Bu sebepten çevrem benden bıktı. Bir işi ya mükemmel yapmak istiyorum ya da mükemmel olana kadar beklemek istiyorum. Örneğin ev temizliği yapmak istiyorum ama yapmadığım için suçlu hissediyorum. Her yeri temizlemeye vakit yok diyip oturuyorum. Daha çok suçlu hissediyorum. Bunlar gibi birçok sıkıntı yüzünden evden çıkmıyorum. Sanki evden çıkarsam yapılacak işlerim yarım kalacak gibi hissediyorum. Evden zorla çıkarılınca da mutlu oluyorum ama geri eve dönünce 2 gün sonra eski halime dönüyorum. Kendime güvenemiyorum, kendimi beceriksiz, başarısız, pis ve çirkin hissediyorum. Artık mükemmelliyetçi olmak istemiyorum. Kim ne der önemsemek istemiyorum. Ayrıca çok fazla empati yapıyorum ben bir hareket yaptığımda ne düşünecek o karşı olarak ne yapacak ne düşünecek aşırı ileriyi düşünüyorum. Bu yüzden sağlıklı iletişim kuramıyorum. İnsanlar tarafından garipseniyorum. Nasıl normale dönerim?
Bu soru 26 Temmuz 2024 20:15 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Anladığım kadarıyla mükemmeliyetçilik, kendine güvensizlik, sosyal anksiyete ve aşırı empati gibi sorunlarla başa çıkmakta zorlanıyorsunuz ve bu sorunlar hayatınızı olumsuz bir şekilde etkiliyor.
Bu konularda size yardımcı olabilecek bazı noktalardan bahsedebiliriz:
Mükemmeliyetçilik sorununuzu aşabilmek için nelerin mükemmel olması gerektiğini tanımlayınız. Daha sonrasında yaptığınız şeyler mükemmel olmazsa nasıl bir sonuç sizi bekler, ne düşünür ve ne hissedersiniz anlamaya çalışınız. Mükemmeliyetçi olan hedeflerinizi daha gerçekçi bir hedefle değiştirmeye çalışınız.
Örneğin;
“Bütün evi en iyi şekilde temizlemeliyim.” yerine “Bugün sadece bir odayı temizleyebilirim bütün evi temizleyebilecek enerjiye sahip olamayabilirim.” gibi.
Büyük adımlar atmak yerine daha küçük ve tamamlayabileceğiniz, kendinize güveninizi artırabileceğiniz adımlar atmayı deneyiniz.
Kendinize olumlu ve destekleyici motivasyonunuzu artırabilecek olumlu cümleler kurunuz. Küçük şeyleri başardığınızda kendinizi kutlayınız.
Korktuğunuz sosyal durumlarda arkadaşlarınıza mesaj atarken önce basit mesajlar atmayı deneyerek kısa yanıtlar vermeye çalışınız. Daha sonrasında yanıtlarınızı daha uzun bir hale getirebilirsiniz.
Kendinize zarar veren düşünce kalıplarınızı tanımaya çalışınız. Çocukluktan getirmiş olduğunuz şemalarınız olabilir; değersizlik mükemmeliyetçilik, aşırı empati gibi. Bu şemaları nasıl öğrendiğinizi, çocukluk deneyimleriniz veya travmalarınızla mı ilgili olduğunu anlamaya çalışınız.
Sağlıksız şemalarınızı daha dengeli ve sağlıklı şemalarla değiştirmek için Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüyle veya Şema Terapi ile çalışan bir terapist ile bu sorunlarınızı halledebilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz
Cevabınız için teşekkür ederim bir psikologdan yardım almak ve beni dinleyip anlamaya çalışan birinin olması beni mutlu etti ☺️