• Anasayfa
  • Sorular
  • kendimi kandırma alışkanğımdan nasıl uzaklaşacağım?
Psikoloji

kendimi kandırma alışkanğımdan nasıl uzaklaşacağım?

Gizli Kullanıcı2 Ağustos 2024 23:52

her insanın yaptığı gibi kabullenmekte zorlandığım konularla ilgili kendimi çok güzel kandırıyorum.

örnek verecek olursam; bir kişiye karşı hissettiğim herhangi bir duygudan hoşnut değilsem ya da yanlış olduğunu düşünüyorsam bu konuyu kendi içimde herhangi bir şekilde savuşturuyor ve bu hissiyat ya da düşünceyle ilgili kendimi çok iyi bir şekilde kandırıyorum.

kendimi kandırdığım bir konuyla alakalı herhangi bir durumda kaldığımda ise bunu verdiğim çeşitlil tepkiler ve yaşadığım hissiyat dolayısıyla anlıyorum. ama çok geç olmuş oluyor.

sonrasında kendimi kandırma aşamamın nasıl başladığı ve nasıl yaptığım konusunda hayrete düşürüyorum çünkü ürkünç derecede profesyonel bir kandırma şekli gibi geliyor. sanki bir şeyler içimde otomatikmiş gibi bunu dürtüsel bir şekilde yapıyor ve bu süre zarfında da kendimi kandırdığımı anlamıyorum ve sonucunda bu durum yokmuş gibi devam ediyorum. elbette bu süreç içinde çeşitli sorularla başbaia kalmamın, anlamlandıramamamın sebebimse basitçe söylenebilir; zaten kendimi kandırmak istememden geçiyor.

ancak kendimi kandırıyor olduğumu fark ettiğim zaman sanki bunu sürekli yapıyormuşum gibi hissediyorum. kendimi başka hangi konuda kandırıyor oluşumu düşünüyor, büyük bir bataklığın içinde gibi hissediyorum.

kendime karşı dürüst davranmayışımla beraber çevreme, aileme, dostlarıma dürüst davranamadığımı fark ediyor ve içten içe kendimi yiyorum.

kendimi kandırmayı nasıl bırakabilirim ? bunun yöntemleri ya da yolları varsa öğrenmek istiyorum.

çünkü bu hislerin altında eziliyormuş gibi hissediyorum, artık bunları yaşamak ve sonucunda bunları hissetmek istemiyorum.

Bu soru 4 Ağustos 2024 12:25 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Kendinizi kandırma davranışınız genellikle rahatsız edici bulduğunuz duyguları veya düşünceleri yönetmek için kullanılan bir savunma tutumunuz olabilir. Bu, bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaptığınız, rahatsız edici gerçeği kabul etmektense kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacak şekilde düşüncelerinizi çarpıtmak için kendinizi kandırmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Kendinizi kandırma eylemini gözlüğünüzün camlarının bulanık olması gibi düşünebilirsiniz. Bulanık camlar, dünyayı çevrenizi net bir şekilde görmenizi engelleyebilir ve bu da yanlış kararlar almanıza neden olabilir. Gerçekleri daha net görebilmek için camları temizlemek, camını değiştirmeniz gerekiyor ancak bu süreçle başa çıkamıyorsunuz. Camlarınızı silmenizi veya camlarınızı değiştirmenizi engelleyen ya da bastıran olumsuz inançlarınız, düşünceleriniz olabilir. Olumsuz inançlarınızı, düşüncelerini fark etmeniz için günlük tutabilir ya da duygu durum kaydınız tutabilirsiniz. Duygu durum kaydı olay, duygu, düşünce, davranış, fiziksel semptomlar gibi başlıklardan oluşur. Bu kaydı tutarak yaşantınızı etkileyen bu faktörleri somut bir şekilde görebilir ve böylelikle farkındalık oluşturmanız daha da kolaylaşacaktır.

Kendinizi kandırmanıza yönelik aslında kendinize karşı dürüst olmanız gerektiğini fark ettiğinizde kendinize hak ettiğiniz şefkati göstermeniz gerektiğini de fark edeceksiniz. Kendinize hak ettiğiniz öz şefkati vermekten kaçınmanız kendinizi kandırmaya itebilir. Nasıl ki fiziksel açıdan yara aldığımızda o yarayı temizliyorsak, özen gösteriyorsak duygusal açıdan yaralandığımızda da öz şefkate başvurmalıyız. Kendimize öz şefkat göstermekten kaçınırız ya da nasıl göstereceğimizi bilemiyor olabiliriz. Mesela yakın bir arkadaşınız kendisini kandırmasıyla ilgili size dertlenseydi ona nasıl yaklaşırdınız? Hangi tutumları gösterirdiniz ya da hangi tavsiyeleri verirdiniz? Arkadaşınıza gösterdiğiniz şefkatin bir benzerini kendinize de gösterebilirsiniz.

Kendinizi kandırmanıza yönelik farkındalık çalışmasıyla birlikte olumsuz inançlarınız, düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak ve kendinize öz şefkat göstererek başa çıkmayı deneyebilirsiniz.

Sevgili danışan, bu süreçte başa çıkmakta hala zorlanıyorsanız bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular