Kendimi Nasıl Keşfedebilirim?
Tam olarak ne istediğimi bilmiyorum. Sosyal yaşantımda aktif olmak istiyorum ama dışlanma korkusu var bunu aşamıyorum. Geçmiş yaşantımda gelen etkilere hâlâ bağlı kalıyorum ne kadar baz geçmek istesemde. Kendimi yeterli hissedemiyorum. Birinin bana hayır demesine de katlanamıyorum. İnsanlar beni pek sevmiyor. Onlara göre ben sert ve çok dik biriyim yani her şeye cevap veren biri. Kendimi nasıl ifade edebileceğimi bilmiyorum. Yaşıtlarıma göre daha asosyal ve yalnız bir hayat yaşıyorum. Önemli nokta ne istediğimi, kendimi nasıl keşfedebilirim.
Bu soru 27 Temmuz 2024 10:20 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Geçmiş yaşantınızdaki edindiğiniz deneyimlerin olumsuz etkisini hala sürdüğünü ve bu nedenle sosyal ilişkilerinizin olumsuz etkilendiğinden söz ettiniz. Geçmiş deneyimlerinizi gözden geçirip değerlendirebilirsiniz.
-Geçmiş yaşantınızda hatırladığınız dışlanma korkunuzun yoğun olduğu veya dışlandığınız en eski deneyiminiz nedir?
-Nasıl baş etmiştiniz o deneyiminizle?
Geçmiş deneyimlerinizi sorgulamanız, nasıl baş ettiğinizi tanımlamanız şu anki gündeminizde yer alan dışlanma korkunuzla baş etmeniz için bir yol seçeneği olabilir.
Dışlanmaktan korktuğunuzu ve bu nedenle sosyal ilişkilerinizin olumsuz etkilendiğinden söz ettiniz. Bu korkunuzun tek başına yer almadığını, bu korkunuza eşlik eden olumsuz düşünceler, tetiklenen davranışlarınız vardır. Dışlanma korkunuza yönelik düşüncelerinizi ve davranışlarınızı tespit etmek, farkında olmak için;
-Dışlanma korkusunu hissetmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
-Dışlanmaktan korktuğunuz o anda ne düşünüyorsunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar çerçevesinde gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz. Tüm bunları değerlendirebileceğiniz duygu, düşünce ve davranış çerçevesinde duygu durum kaydını tutabilirsiniz. Somut bir şekilde yazılı görmeniz daha gerçekçi bakmanızı ve fark etmenizi sağlayacaktır. Olumsuz düşüncelerinizi tanımladığınızda en kötü ne olabilir senaryolarıyla yüzleşebilirsiniz.
-Dışlanırsanız en kötü ne olabilir?
-En kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali gerçekçi olarak kaç?
-En kötü senaryonun gerçekleşmesini destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
Bunun gibi sorular çerçevesinde düşüncenize gerçekçi bakarak değerlendirebilir böylelikle başa çıkmanızı bir adım daha kolaylaştırabilirsiniz.
Sevgili danışan kendinizi keşfetmek, ne istediğinizi ya da değişim için nasıl hareket edeceğinizi aktarmak için sihirli değnek dünyasından söz etmek istiyorum. Sihirli değneğin aktif olduğu bir dünyada yaşadığınızı varsayalım. Bir sabah uyandınız ve sihirli değnek dışlanma korkunuzu yok etmiş, yaşantınızı dilediğiniz hale getirdiğini varsayalım. Sabah uyandığınızda hayatınızda neler değişmiş olur? Sihirli değnek bunu değiştirmek için neler yapmıştır? Peki siz sihirli değneğin yerine geçmiş olsaydınız değişim için hangi adımları atardınız? Bir de böyle bakmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak, süreçle ilgili baş etme becerilerinizi oluşturmak, farkındalıklar kazanmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Mükemmel çözüm