Kendimi yalnız hissediyorum ne yapmalıyım?
Kendimi yalnız hissediyorum. 2-3 yıldır bu düşüncedeyim. Böyle olmasamda sürekli insanlarla kendimi kıyasladığım için yalnız hissediyorum. Sosyal aktivitelerimde eksiklikler olduğunu düşünüyorum ama bu duruma gelmesinde ki en büyük etken benim. Planları erteliyorum ya da katılmıyorum. İçimden gelmiyor çünkü birçok düşünce arasında boğuluyorum. Arkadaşlık ilişkilerim ne kadar kuvvetli olsa da bir yerlerde sürekli tıkanıyorum. Sosyal bir insan olmak ve bu durumu değiştirmek istiyorum.
Bu soru 26 Temmuz 2024 20:09 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Erteleme davranışı, kişisel yaşantımızı, sosyal ilişkilerimizi ve en önemlisi gündelik yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığında artık bir problem olarak ele almaya başlarız. Erteleme davranışınız sosyal ilişkilerinizi zayıflatmış, sizi yalnızlaştırmış ve motivasyonunuzu düşürmüş bir duruma gelmiş görünüyor.
Yaşamımızda çoğu zaman motivasyon eksikliği, sorumluluklarımızda başarısız olma korkusu/kaygısı, mükemmeliyetçi tutumlar, zamanı yöneteme gibi etkenlerle birlikte dikkat dağıtıcı faktörlerden –sosyal medya kullanımı, bilgisayar oyunları ya da diğerleri- kaynaklı sıklıkla erteleme davranışı gösteririz.
Planları ertelemeniz ya da katılmamanız olumsuz bir durum olarak değerlendirilmez. Planları ertelemenizi olumsuz kılan olumsuz inançlarınız, düşüncelerinizdir. Erteleme davranışı tek başına gerçekleşen bir eylem değildir. Bu eyleme eşlik eden duygularınız düşünceleriniz vardır. Bu aşamada erteleme davranışınızı tetikleyen olumsuz düşünceleriniz, duygularınızı öne çıkarmak, tanımlamak baş etmeniz için size yol gösterecektir.
-Planı ertelemeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Planı ertelediğinizde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorular çerçevesinde verdiğiniz cevaplar size yolculuğunuzda ışık tutacaktır. Bu soruları daha kapsamları değerlendirmek için duygu durum kaydını tutabilirsiniz. Böylece bütünüyle ve somut bir şekilde görmeniz farkındalık oluşturmanıza ve gerçekçi bakabilmenizi sağlayacaktır.
Arkadaşlık ilişkilerinizin kuvvetli olsa da kıyaslamaya eğilimli olduğundan söz ettiniz. Bu kıyaslama mükemmeliyetçi olmanızdan kaynaklanıyor olabilir mi? Sizin için arkadaşlık kavramı nedir? Nasıl olunmanız? Arkadaşlıklarınızdan beklentileriniz neler? Bu sorular çerçevesinde arkadaşlarınızdan beklentilerinizi değerlendirebilirsiniz. Ya beklentileriniz gerçeklikten uzak abartılı inançlardan oluşuyorsa ve bu yüzden karşılık alamıyor ve kıyaslıyorsanız? Bir de bu açıdan bakmayı deneyebilirsiniz.
Arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkilerde ebeveynlerimizle kurduğumuz bağlanma stilinin de etkisi vardır. Doğumdan itibaren bağ kurmaya başladığımız ebeveynlerimiz ve bu oluşan bağın etkisini sonuçlarını kurulan ilişkilerde hatta özellikle romantik ilişkilerimizde izlerine rastlarız. Ebeveynlerinize ilişkiniz, kurduğunuz bağ nasıl? Diğer ilişkilerinizle benzerlik gösteriyor mu? Değerlendirmeniz size yeni farkındalıklara kapı açacaktır.
Sevgili danışan, süreç içerisinde daha uzun vadede baş etmek ve yeni farkındalıklar oluşturmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Teşekkür ederim yönlendirmeleri dikkate alacağım.