kendimle kavga ediyorum ne yapmalıyım?
Ben kendimle kavga ediyorum sürekli ve o kadar kavga ediyorum ki elim ayağım titriyor sonra bazen başkasıyla kavga ediyorum ama kavga ettiğim şahıs eşim dostum kardeşim vs bana bişey yapmamış hatası olmamış bunu neden yapıyorum anlamıyorum.
ikinciside bir kitap okuyorum bir satırını okuyorum başka satıra geçecem geçemiyorum yerimde sayıyorum tekrar tekrar aynı cümleyi tekrar ediyorum sebebi nedir kafayı yiyecem yardım edin
Bu soru 30 Mart 2025 17:59 tarihinde Psikolog Melisa Sude KAV tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yazdıklarınızdan görüyorum ki yaşadığınız duygu karmaşıklığının sizi ne kadar zorladığını anlayabiliyorum ve yalnız olmadığınızı yanınızda olduğumu bilmenizi isterim. Kendi içinizde aslında bir tür içsel çatışmalar yaşamışsınız ve bu psikolojik belirtiler beraberinde fiziksel belirtileri de getirmiş. Bu içsel çatışmalar sırasında elinizin ve ayağınızın titremesinden sizi ne kadar zorladığını tahmin edebiliyorum. Herkes hayatının pek çok noktasında aslında bu içsel çatışmaları yaşayabiliyor. Ama tabi ki bu durumun sıklığı ve günlük yaşamımızı etkileme derecesine göre değişiyor. Burada içsek çatışmadan kast ettiğimiz zihnimizdeki çelişen zıt düşüncelerin ve bunlardan kaynaklı duyguların oluşumundan bahsediyoruz. Bu tür duygular genelde iç dünyamızda bastırdığımız duygular veya anlamlandıramadığımız duygulardan kaynaklanıyor olabilir. Belki de kendinize karşı eleştirel tutumunuz sizi içsel çatışmaya yönlendiriyordur ve bu iç dünyanızdaki yaşadığınız stresin de yansıması çevrenizdeki kişilerle de çatışmanıza sebep oluyordur.
Diğer bir konu ise kitap okurken yaşadığınız zorlukta dikkate alınması önemli konulardan dediğiniz üzere okurken bir satırdan diğerine geçemediğiniz , aynı cümleyi sürekli tekrarlamanızda okurken zihninizin ne kadar karmaşık olduğunu bundan dolayı odaklanamadığınızı gösteriyor. Yaşanılan bu durum kişi de kaygı ve stresli bir ruh halini de beraberinde getirecektir. Bu belirtiler zihninizin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor olabilir. İçsel çatışmalarınızı ve kitap okurken yaşadığınız bu zorlayıcı durumu daha iyi anlamlandırabilmek için kendinize birkaç soru sorabilirsiniz. Örneğin stres ve kaygı yaşadığım düzenli zaman dilimleri var mı? Kitap okurken odaklanma sırasında belirli bir tetikleyici durum var mı?
Tüm bu süreçte kendinize karşı öz şefkatli ve nazik olmayı unutmayınız.. Kendinize karşı suçlayıcı ve eleştirel bir yaklaşımdan ziyade anlamaya çalışmanız çok önemlidir. Bu süreçte duygularınızı paylaşabileceğiniz kişilerle iletişim kurmak sizin için oldukça yararlı olacaktır.
Son olarak size bir öneride bulunmak isterim zihninizin bu karmaşıklığından biraz olsun kurulmak için duygularınızı boş bir kağıda yazmanızda yaşadığınız stres düzeyini azaltacaktır. Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz. Yeniden görüşünceye dek hoşça kalın..
Sevgilerimle,
Psikolog Melisa Sude Kav