Psikoloji

Kendimle kavga etmeyi nasıl bırakabilirim?

Gizli Kullanıcı23 Aralık 2024 14:23

Kendimle sürekli bir kargaşa bir kavga içerisindeyim, çok uzun süredir böyle bir problem yaşıyorum sanki içimde iki kişi sürekli tartışıyormuş gibi artık çok yoruldum. Bu sorun kendimden soğumama neden oluyor ve ne yapmam gerekiyor bilmiyorum sıkıldım artık bu döngüden kendimi tanıyamıyorum kafamdaki iki kişi sürekli birbiriyle çelişiyor, acaba kendi benliğimi kabul edemediğim icin mi yaşıyorum bunu bilmiyorum. Bu durumu nasıl aşabilirim ?

Bu soru 23 Aralık 2024 20:37 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığın durumda içsel bir çatışma yaşıyor olabilirsin. Öncelikle, kendine karşı şefkatli olman çok önemli ve bu duyguların bir çözümü olduğunu hatırlamalısın.

İçsel çatışmalar, genellikle farklı yönlerin, değerlerin veya isteklerinin birbiriyle uyumsuz olması sonucunda ortaya çıkar. Ancak her yaşanılan durum kişiye özeldir ve nedeni için detaylı bir analiz gerekir.

Neler yapılabilir bu süreç için birlikte bakalım isterim:

Kafandaki iki sesi detaylı olarak incelemeye çalışarak başlayalım. Hangi konularda tartışıyorlar? Bu sesler ne istiyor? Genelde biri mantığı, diğeri duyguları mı temsil ediyor? Yoksa geçmiş ve gelecek arasında mı bir çekişme mi bu?

Bu soruları kendine sorduğunda bunları yazı ile ifade etmeyi deneyebilirsin. Bir kağıda bu iki sesi ayrı ayrı yazmayı ve her birinin ne söylediğini fark etmeyi deneyebilirsin. Yazarken tarafsız olmayı ve bir dış gözlemci gibi yazmayı unutmamalısın.

Çatışan yönlerinin her biri, aslında senin birer parçandır. Bu farklı yönleri “doğru” ya da “yanlış” olarak etiketlemek yerine, hepsinin bir sebepten var olduğunu kabul etmek çok önemlidir sevgili danışan.

“Bu seslerin her biri beni nasıl korumaya çalışıyor?”

Kendini bir bütün olarak görmen önemli. Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve farklı birçok yönlerimiz olabilir. İçindeki iki ses de sana ait ve her ikisinin varlığını kabul etmelisin.

İçindeki her yön, bir şekilde ihtiyaçlarını temsil eder. Onları bastırmaya çalışmak yerine, ortak bir noktada buluşturmak gerekebilir.

Günlük tutmanı rutin haline getirmek oldukça faydalı olabilir. Yazarken her gün kendine şu soruları da sorabilirsin: “Bugün beni rahatsız eden düşünce var mıydı, o neydi?” ve “Bu düşüncenin bana vermek istediği mesaj ne olabilir?”, “Bana ne anlatmaya çalışıyor?”

Duygularını yazıya dökmek, onları daha iyi anlamana ve kontrol altına almana yardımcı olabilir.

Bazen bu tür içsel çatışmaların kökeni derin olabilir. Özellikle geçmiş travmalar, baskılar ya da çözümlenmemiş problemler varsa bu çatışmayı besleyebilir. Bir psikologdan destek almak bu durumun kökenine inmek faydalı olabilir.

Kendine bir bakım rutini oluştur. Yürüyüş yapmayı, meditasyon, yoga veya nefes egzersizlerini denemelisin, zihninin yoğunluğunu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hangi aktivitelerin seni daha çok sakinleştirdiğini ve iyi hissettirdiğini keşfetmen ve bunları hayatına dahil etmen oldukça kıymetli sevgili danışanım.

Kendine zaman tanıman ve süreci iyi yönetmek için küçük adımlarla ilerlemeye çalışman çok değerli olacak.

Hoşça kal…

Sevgilerle, Psikolog İrem Bor

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Çokkkk teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Sizden duymak daha iyi hissettirdi.

23 Aralık 2024 20:40

Cevaplanmış benzer sorular