Psikoloji

Kendimle olan savaşım

Gizli Kullanıcı10 Ağustos 2024 12:34

Kafam çok karışık gelecek kaygısı yaşıyorum ve bu benim hayatımı fazlasıyla etkiliyor çalışmam gerekiyor ama yapamıyorum bahaneler üretip duruyorum aklımın bir yerinde neden yapmadın diyor yani güzel bişey düşünsem kafamın bir yerinde şunu diyor neden kalkıp bunu yapmadın neden çalişmadin buna benzer şeyler bu arada kendimin farkındayım yaptığım hatalar ve doğruları söylüyorum galiba kendimi çok fazla yargılıyor ama bazen övüyorumda düşünürken şunu yapmalıyım diyorum ama yapmıyorum aslında benim çok fazla hayalim birden çok şey olmak istiyorum var olmak istiyorum ama yapamıyorum ben çok çalışmaktan ölmak istiyorum

Bu soru 11 Ağustos 2024 08:49 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Yaşadığınız duygusal zorlukları ve kafa karışıklığı anlaşılır bir durum. Gelecek kaygısı ve bu kaygının günlük işlevinizi, kişisel yaşantınızı ya da sosyal ilişkilerinizi etkilediği, karmaşık ve stresli bir süreç geçirdiğinizi gösteriyor olabilir. Zihninizde sıklıkla yer edinen "neden yapmadın" gibi olumsuz inançlar, düşünceler, kendinize baskı oluşturmanıza ve bu baskı da yaşantınızda ihtiyacınız olan motivasyonunuzu almanızı olumsuz etkilemiş görünüyor.

Gelecek kaygısı, genellikle gelecekte yaşanacak belirsizlik hissinden dolayı yaşarız. Ancak, şu anki anınıza odaklanmak ve bu anı yaşarken küçük adımlarla ilerlemek, pekiştirmek bu kaygıyı yönetmenize destek olabilir. Gelecekle ilgili büyük adımlar atmak yerine, ulaşılabilir kısa vadeli adımlar oluşturup ilerlemek sürecinizle ilgili baş etmenize destek olabilir. Bu küçük adımlar, günlük yaşamınıza daha fazla odaklanmanıza ve küçük adımları attıkça, başarılı oldukça moral motivasyonu arttırmamıza yardımcı olabilir. Büyük adımlar yerine, küçük ve ulaşılabilir adımlar atmayı deneyebilirisniz. Örneğin, belirlediğiniz, uygulayabileceğiniz gerçekçi bir süre boyunca – mesela sadece 10 dakika- çalışmayı hedefleyip uygulamayı deneyebilirsiniz. Bu, herhangi bir işe başlamayı kolaylaştırabilir ve ilerlemenize destek olabilir. Zamanınızı planlamak ve belirli bir çalışma programı oluşturmak, ajanda tutmak düzenli bir rutin halinde ilerlemenizi kolaylaştırabilir. Ajanda tuttuğunuzda belirlediğiniz küçük adımları not olabilir ve bu adımları gerçekleştirdikçe üstüne çizgi ya da işaret bırakabilirsiniz. Böylelikle motivasyonunuz da artacaktır. Yapabildiğiniz küçük adımlara odaklanmak ve başarılarınızı takdir etmek, benlik saygınızı yani kendinize gösterdiğiniz değeri artırabilir ve motivasyonunuzu güçlendirmenize destek olabilir.

Kendinize karşı daha şefkatli yaklaşmayı ve anlayışlı olmanız süreciniz için önem taşıyor. İçsel dünyanızdaki eleştirmenin sesine odaklanmak yerine, kendinize karşı destekleyici bir dil kullanan, empatiyle yaklaşan, kabullenen ve anlamaya çalışan şefkatli bir iç sesini dinlemeyi deneyebilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular