Kısır döngü içinden nasıl çıkabilirim?
Kendimi yetersiz ve eksik hissediyorum.hep bir döngü içerisindeyim ilerleyemiyorum ne kadar çok uğraşsamda istediğim sonucu alamıyorum. Kendime olan inancımı yitirdim.hiç bir şeye hevesim kalmadı.dört duvar arasında sıkışmış gibiyim en büyük sorunumda kimseye kendimi ifade edemiyorum. Çocukluğumdan kalan aile baskısı ve eleştirilerden dolayı hep bir yanım eksik yetersiz kaldı. Bu da benim hayatımı etkiledi. Kendime olan özgüvenimi ben baştan kaybettim aslında..
Bu soru 25 Eylül 2024 13:39 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, geçmişte yaşamış olduğunuz deneyimler, baskıcı aile yapısı, olumsuz düşüncelerin yerleşmesi gibi sebeplerden dolayı bu kısır döngüye girmiş olabilirsiniz. Kendinize olan inancınızı yitirmeniz sonucu bir şey yapmak istemezsiniz ve tekrar inancınız kaybolur böyle bir kısır döngüde devam edebilirsiniz. Bu süreçte hissettiğiniz duygular çok normal. Ancak bu durumun üstesinden gelmek için atılabilecek adımlar vardır.
Olumsuz deneyimleri, eleştirileri, aile baskılarını kabul edin. Bunların geçmişte yaşandığını , hissettiğiniz olumsuz duyguların normal ama geçici olabileceğini, bir yetişkin olarak duygu ve düşüncelerinizi yönetebileceğinizi kabul edin. Kabul etmek ilerlemek için en büyük adım olacaktır.
Yapmanız gereken en önemli şeylerden biri düşünce yapınızı değiştirmektir. Bunu yapmak zaman ve sabır gerektirir. Gün içerisinde kendi hakkınızda olumsuz düşünceleri not alın. Bu düşüncelerin zihninizde nasıl bir çarpıtma yaptığını keşfetmeye çalışın. Örneğin; sınavdan düşük alan bir öğrenci ailesi tarafından yetersiz, beceriksiz hissettirilmiş olsun. Bu kişi kendinin hiç bir alanda yeterli ve becerikli olamadığını düşünmüş diyelim. Bu zihinde yapılan bir çarpıtmadır. Bu olumsuz ve genellenmiş olumsuz düşünceyi düzeltmek gerekir. Buradaki gerçekçi düşünce ; bu sınavda başarısız olması genel anlamda yetersiz ve beceriksiz olduğunu ifade etmez, başarılı olduğu alanlarda vardır, olabilir. Sizde not alarak kendinize yönelttiğiniz olumsuz düşünceleri , gerçekçi hale getirmeye çalışın. Bunu yazı yoluyla yapmak size daha nesnel sonuçlar verecektir.
Düşüncelerinizi yapılandırırken aynı zamanda egzersiz yapmalısınız. Motivasyonunuzu ve kendinize olan inancınızı toplamak adına kendinize ulaşılabilir hedefler koyun. Hedeflerinizin büyüklüğü , küçüklüğü önemli değildir. Kendi ulaşabileceğiniz hedefler olsun ve zorlansanızda bu hedefi tamamlamaya çalışın. Her tamamladığınız hedef için kendinizi takdir etmeyi ihmal etmeyin.
Böylece zihin yavaş yavaş sizin için olumlu çalışmaya başlayacaktır.
Bu süreci yönetmek tek başınıza kolay olmayabilir. Uzman bir terapistten yardım almaktan çekinmeyin. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez