Psikoloji

Kız arkadaşım neden beni değersiz hissettiriyor?

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 14:22

Kız arkadaşıma sürekli ilgi gösteriyorum sürekli onunla konuşmak ona destek olmak istiyorum. Dertlerini dinliyorum sıkıntılarını anlatıyor o kadar dikkatli dinliyorum ki yalnız hissetmesin diye çabalıyorum. Sabahları uykusundan zor uyanıyor arayıp uyandırıyorum ve ya ilaç aldın mı yemek yedin mi ailen nasıl bütün kargasalarimin içerisinde hep yanında oluyorum küçük sürprizler yapıyorum bu bir şiir olur slayt olur hediye olur.

Uzak mesafeye rağmen 700 km yolu gidip geliyorum. Her koşulda telefonunu acıyorum mesajlarına bakıyorum. Ama görüyorum ki o öyle değil ben bunu dile getirdiğim zaman bana anlayışsız diyor. Mesela ben onu beklerken bir bakıyorum paylaşım yapmış o an kendimi çok değersiz hissediyorum. Ben böyle bir şey yapmıyorum yapsam kıyamet kopar. O bana bir film izleyelim dediğinde eğer ben dikkate almazsam bir daha seninle hiç bir zaman film izlemeyeceğim diyor. Ve sorunları dile getirdiğim de en azından benim sorun bildiğim bir şeyi bana sen hiç birsey haketmiyorsun diyor ilgi verince dahasını istiyorsun diyor. Bir misafir geleceği zaman bile o kadar panik yapıyor ve abartıyor ki işim var diyorum anlayışsızsin diyor nasıl mesajına bakayım diyor. Uzak mesafe ilişkisi olduğu için ben hep dikkat ediyorum ve hep yazmaya çalışıyorum. Ben söyleyince sorun çıkarıyorsun diyor. Genelde hep ben arıyorum hep ben dinliyorum o hep arkadaşlarından hep kendinden bahsediyor. Bende hep evlilikten ikimizden bahsediyorum. O sevgisini göstermiyor . Söylüyorum sen ilgi istiyorsun diyor. Kız arkadaşım 33 ben 28 yaşındayım yaşlarımizda olgun bir yaş grubuna dahil. Mesela bugün ona video yaptım konuşurken bak dedim 2 saat geçti bakmadı bende sildim. Sonra neden sildin dedi bende senin zamanın kıymetli 15 saniyenden olma dedim hemen sinirlendi.

Hep boyle yapıyorsun diye o zaman vaktimi harcama dedi kapattı. Benim zoruma gidiyor insan ilişkisinde sevilmek değerli hissetmek istiyor. Zamanın arta kalanında değilde hep ortasında olmak istiyor ve ben o videoyu o mutlu olsun diye yaptım. Umursamaz olunca ben gerçekten kötü hissediyorum abartıyorsun diyor ve 1 yildir bu sorunlar bitmiyor. Sevildiğimi hissetmiyorum. Ve onu çok seviyorum kendimi değersiz hissediyorum. Ağzına geleni söylüyor sinirlenince ben erkek olarak hep güçlü olmak zorunda miyim ? O da beni şımartsin bende bazen çocuk gibi hissedeyim. Ve onunla her aramiz kötü olunca gün içinde hiç birsey yapasım gelmiyor. Ailemle bile iletişime bile geçmek istemiyorum hemen etkileniyorum.

O tartışınca paylaşımlar yapıyor sanki sorun yokmuş gibi. Ben ise kendimi kafeste hissediyorum. 3 ay önce artık kaldıramadigim için ayrıldım. Bırakmadı beni sürekli iletişime geçti. Ve bende onsuzken çok kötü hissettim için geri döndüm. Ben çok fazla düşünen biriyim bunu eklemek istiyorum. Herseyi en incesine kadar düşünürüm. Benim çok üzüldüğüm tartışınca ağzından çıkan kelimelerden dolayı sessiz kalıp kendimi üzdüğüm zamanların ardından hiç bir şey olmamış gibi gelip konuşuyor ve bende yenik düşüyorum. Son olarak bana bencil diyor. Hastasin sen diyor. Daha fazla yazmak istediğim şeyler var şimdiden vaktinizi aldığım için kusura bakmayın iyi günler dilerim

Bu soru 21 Temmuz 2024 15:21 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Yaşadığınız durum oldukça zorlayıcı ve karmaşık görünüyor.


Sağlıklı bir ilişki için etkili iletişim şarttır.  Şu an yaşamış olduğunuz sorunların en büyük nedeni iletişim kurma şeklinizden kaynaklanıyor olabilir.

İlişkiniz de iletişiminiz hep böyle miydi ? Yoksa bir süre sonra mı bu hale geldi ? Öncelikle burayı anlamalısınız. Eğer en başından beri böyle değilse, nerede ilişkinizde iletişim problemleri yaşamaya başladınız bunu belirlemelisiniz.


Kız arkadaşınıza olan duygularınızı ifade ederken “sen” yerine “ben” dilini kullanın. Örneğin, “Sen beni umursamıyorsun” yerine “Ben, senin ilgisiz davrandığını hissettiğimde üzülüyorum” diyebilirsiniz. Mümkün olduğunca iki tarafında empatik bir dinleme içerisinde olması aranızdaki anlayışı artıracaktır.


Sağlıklı bir ilişki için sınırlar belirlemek önemlidir. Kendi ihtiyaçlarınızı ve sınırlarınızı belirleyin ve bunları karşı tarafa net bir şekilde iletin.


İlişkinizde yaşadığınız olaylar sırasında bilişsel çarpıtmaları fark edin. Örneğin, aşırı genelleme (her zaman/hiçbir zaman) veya kişiselleştirme gibi. Bu çarpıtmaları daha gerçekçi düşüncelerle değiştirin.


En önemli soru ise; Bu ilişki sizin için gerçekten sağlıklı mı? Bu soruyu kendinize dürüstçe sorun ve gelecekteki mutluluğunuz için doğru kararları almaya çalışın. Bazen bir ilişkinin bitmesi devam etmesinden çok daha sağlıklı olabilir.


Unutmayın ki, sağlıklı bir ilişki iki tarafın da çaba gösterdiği, sevgi ve saygının olduğu bir ilişki olmalıdır. Kendinize karşı nazik olun ve ihtiyaç duyduğunuz desteği aramaktan çekinmeyin.


Partnerinizle sorunlarınızı sağlıklı bir şekilde halletmek isterseniz bir terapistten destek almak, süreci yönetmenize yardımcı olabilir.


Sağlıklı Günler Dilerim.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz

Cevaplanmış benzer sorular