Kızım için ne yapmam gerekir?
Kızım 15 yaşında 10 sınıf öğrencisi okul hayatı boyunca aynı özel okulda eğitim aldı ve almaya devam ediyor. Soruma gelince. Bize ve kardeşine karşı öfkeli, bağırarak hakaret ederek konuşuyor. Sürekli telefon ve bilgisayar elinde odasından çıkmadan film izleyip arkadaşlarıyla telefon da konuşuyor. Gece 2,3 gibi ancak yatıyor. Hiç bir şekilde ders yapmıyor okulda çok başarısız. Erteleme sorunu aşırı, doktorun verdiği bir çok vitamini var 2.haftadan sonra kullanmayı bıraktı içmiyor. Sürekli eli saçında tik gelişti. Ne kadar ona karşı ılımlı olmaya çalışsak da sürekli sabrımızı zorluyor. Evde bağırışmalar sesler yükseliyor. Zamanın da hiç şeyi yapmadığı için her gün okula geç gidiyor. Sadece kendi istediklerinin yapılmasını istiyor ve yapılmadığında evde isyan çıkarıyor. Kız kardeşi yokmuş gibi davranıp yaşamak istiyor. Ve bunları ona sorsanız. Siz beni çok baskılıyorsunuz, ben mini etek giyip dışarıda gezmek istiyorum, evden istediğim zaman çıkıp istediğim zaman gelmek istiyorum deyip yanımızdan kalkıp gidiyor. Teknoloji bağımlılığından kurtulması, farkındalığının artması ve enerjisini okula çevirebilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz. Ne gibi yardım almalıyız. Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Şimdiden teşekkür ederim. İyi günler.
Bu soru 30 Aralık 2024 11:33 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili ebeveyn,
Öncelikle çocuğunuza karşı böyle duyarlı olup bu sürecin sağlıklı geçmesi adına kendinize dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Çocuğunuzun 15 yaşında olduğunu, size ve kardeşine karşı öfkeli olduğunu, gece geç yattığını, derslerinde başarısız olduğunu, okula geç gittiğini, sürekli tabletle telefonla uğraştığını ifade etmişsiniz.
Öncelikle çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu, yukarıda da belirttiğim gibi bu yaşadıklarınızın bir süreç olduğunu ve bu durumu yaşayan tek ebeveyn olmadığınızı belirtmek isterim.
Çocuğunuz ergenlikten yetişkinliğe geçiş sürecinde ve bu süreçte gerek fiziksel gerek ruhsal gerek zihinsel ve sosyal olarak birçok değişim yaşıyor ve bir kimlik arayışı içine giriyor.
Gösterdiği tüm davranış örüntüleri kendi kimliğini keşfetme ve toplumda yer edinme amaçlı olarak geliştirdiği bağımsızlığını ilan etme girişimleridir.
Yaşadığı tüm bu değişimler ve hayatına eklenen toplumsal sorumluluk ve görevler sinirlilik halinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Bu dönemde eve istediği zaman girip çıkmayı istemesi, size karşı isyankar tutumu, bir şeylerden şikayet ediyor olması tipik ergen davranışlarıdır. Bu davranışlarının nedeni bağımsız olduğunu vurgulama savaşı ve kimlik mücadelesidir.
Bu dönemde çocuğunuza karşı yaklaşımınız büyük önem taşıyor. Öncelikle sürecin geçeceğini unutmayın ve çocuğunuza karşı sabırlı olun.
Çocuğunuzla açık ve samimi bir ilişki kurmaya çalışın. Ona onun karşısında değil yanında olduğunuzu hissettirmeye çalışın.
Çok öfkeli olduğu sırada iletişimi durdurun, sessiz kalın, güç savaşına girmeyin.
Söylediklerine karşı ona küsmeyin, gurur meselesi yapmayın.
Evet ergen bağımsızlığını ister ama her zaman arkasında güvenebileceği ailesinin olduğunu bilmesi süreci çok daha sağlıklı geçirmesini sağlar.
Çocuğunuzun farkındalığı geçirdiği bu zorlu süreç içinde sizin desteğinizle zaman içinde artacaktır.
Teknoloji bağımlılığı ile ilgili ise bu yaşta çocuğunuza sınır koymanız zordur. Bunun yerine ailecek geçireceğiniz kaliteli vakitlere zaman ayırmanız, çocuğunuzun arkadaşlarıyla çevresiyle ilgilenip sorgulayıcı olmadan onları tanıyıp arkadaşlarıyla geçireceği zaman için ona alan açıyor olmanız, spor ve sanata ilgiliyse ilgisini desteklemeniz yardımcı olabilir.
Ayrıca tbm.org adresinde bağımlılıkla ilgili faydalı içeriklere ulaşıp çocuğunuzla birlikte okuyabilirsiniz.
Çocuğunuzun yaşadığı süreci daha iyi anlamanız adına size kitap önerilerim de olacak;
Ergen Beyni - Dr. Frances E. Jensen Ergen Beyin Rehberi (Daniel J. Siegel)
Gençleri Anlamak – Haluk Yavuzer
Ergenlik Döneminde Farkındalık-Eline Snel
Çocuğunuzla Birlikte Büyümek - Naomi Aldort
Ergenlik Hakkında Her Şey - Richard M. Lerner
Ergenlik dönemi zorlu bir süreçtir bu süreçte profesyonel destek almakta yerinde bir adım olabilir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen
Fatma hanım uzun ve açıklayıcı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim.