Çocuk ve Ergen

Kızım kimseyle arkadaşlık kurmuyor

Gizli Kullanıcı10 Ocak 2025 15:36

Merhaba

kızım 45 aylık nisanda 4 yasında olacak almanyaya taşındık 6 ay oldu kreşe başlayalı da 3 ay oldu yarım gun gıdıyordu sımdı tam gune gectık ama bıraktıgım anda ağlama krizlerine gırıyor gun ıcınde de cok ağlıyormus arkadaslarıyla oynamıyormus türkte var 1 kişi sınıfında onunla da oynamıyormus tek basına oturup beklıyormus almaya gıttıgımızde de aglıyor çok yüksek sekilde 1 haftadır böyle sokakta cocukların yanına ındırıyorum onlarla da oynamıyor arkama saklanıyor iletişim kurmuyor ne yapmalıyım 😔tesekkurler

Bu soru 10 Ocak 2025 19:04 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle çocuğunuz için gösterdiğiniz duyarlılığı tebrik ediyorum.

Farklı bir ülkeye taşındığınızı, çocuğunuzun yeni bir kreşe başladığını ve kreşte ağladığını, kimseyle oynamadığını, sokakta da yine kimseyle iletişim kurmadığını ifade etmişsiniz.

Farklı bir yere taşınmak, yeni bir ortama girmek insan hayatında belli dönüm noktalarıdır ve biz yetişkinler için de zorlayıcı süreçlerdir. Çocuğunuz da bu değişimlere yönelik uyum sorunları gösteriyor gibi duruyor. Bu değişimler sonucunda çocuğunuzun böyle tepkiler göstermesi çok anlaşılır.

Çocuğunuzun gittiği kreşte şuan farklı bir dil konuşulması, tamamen farklı insanların olması,

Türkiye'de bulunan kreşten farklı kurallara sahip olması çocuğunuz için zorlayıcı faktörler olabilir.

Çocuğun hayatındaki faktörler bir döngü halinde birbirini etkileyebilir. Bu sebeple yaşadığınız eve, mahalleye, şehre alıştırma ve okula alıştırma süreçlerini eş zamanlı yürüterek sürecin gelişimini destekleyebilirsiniz.

Sizin çocuğunuzun bulunduğu ortama, gittiği kreşe alışması için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.

İlk olarak bulunduğunuz ortama alıştırmak için neler yapabilirsiniz bunu konuşalım.

Evinizde geçireceğiniz kaliteli zamana yer açmak, öncelikle çocuğunuzun yaşadığı eve alışması bulunduğu mahalleye, okuluna alışması için güzel bir adım olabilir. Bu adımı mahallenizdeki parkta, markette geçireceğiniz zamanlar takip edebilir.

Ardından sokaktaki çocuklarla iletişim kurmakta zorlanıyorsa çocukların ebeveynleri ile tanışmayı deneyip evinize davet edebilirsiniz veya dışarıda bir arada görüşmekle başlayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz güvendiği bir ortamda arkadaşlık kurmayı deneyimleyebilir ve sokakta da bu arkadaşlarıyla oyun oynayıp, iletişim kurabilir.

Çocuğunuzla oynayacağınız bağlılık oyunları da sizle olan bağını güçlendirip çevresiyle güvenli ilişkiler kurmasını sağlayabilir. Saklambaç en etkili bağlılık oyunlarındandır.

İkinci olarak okula uyum sürecini konuşalım.

Öncelikle bu süreci okuldaki öğretmeniyle iş birliği halinde atlatmanızın daha işlevsel olabileceğini belirtmek isterim. Bu süreçte öğretmeniyle sürekli iletişim halinde olabilmelisiniz.

Çocuğunuzla konuşun sevgili ebeveyn. Hislerini konuşun. Mesela ağladığı zaman neden ağladın diye sormayın da onu anladığınızı ifade edin. 'Burası senin için yeni ve farklı bir yer, burada benden ayrılmanın senin için zor olduğunu ve bu yüzden üzüldüğünü anlıyorum.' gibi

Ardından kreşin güzel yanlarından bahsedin. Kreşin ne kadar eğlenceli bir yer olduğunu, burada yeni birçok arkadaşı olacağını, farklı etkinlikler yapabileceğini, yeni şeyler öğrenebileceğini anlatın.

Kreşi keşfedebilmesi için tatil günlerinde okulu gezmeye götürebilirsiniz, içine giremiyorsanız bahçesine ziyarette bulunabilirsiniz.

Kendi benzer çocukluk anılarınız varsa deneyimlerinizi anlatabilirsiniz.

Sabahları okula götürdüğünüzde aniden yanından ayrılmayın. Bu size olan güvenini kırabilir. mesela sınıfına girene kadar bekleyin. Çocuğunuza ne zaman onu almaya geleceğinizi açıklayın. Bunu saatinizdeki rakamları göstererek yapın. 'Kısa çubuk şu anda 9'da, kısa çubuk 3'ün üstüne geldiği zaman seni almaya geleceğim.'

Ayrılış anları için bir ritüel oluşturabilirsiniz. Örneğin bu kendi aranızda belirlediğiniz bir el işareti olabilir.

Bu süreçte faydalı olabilecek kitap önerilerim de olacak;

Görünmez ip, Avucundaki Öpücük, Okulun İlk Günü, Okuldaki İlk Günüm, Yeni Arkadaşım Mo

Bu süreçte eğer mümkünse oyun terapisine gitmeniz veya sizin ebeveyn danışmanlığı almanız da faydalı olacaktır.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

alinti

Cok tesekkür ederim çok yenılıkcı fıkırler sundunuz 💐💞

Cevaplanmış benzer sorular