Kocamı gerçekten seviyor muyum bilmiyorum
ikimiz tatil yaparken tanıştık 4 sene önce, 3 sene boyunca aralı konuştuk ben çok güvenmiyordum her küçük olayda kıskançlık yapıyordum baya bi ayrılıp yine barışıyordum sevgili döneminde ve mesafeden dolayı çok buluşmadık, ailem ilk 2-3 sene boyunca kabul etmedi ve asla evlenmemize izin vermediler, son aşamada ben büyük ara verdikten sonra ve tekrar konuştuktan sonra artık ailem izin verdi ve evlendik. Fazla mutlu değilim kocam ilgisiz oyun bağımlısı hala benden çekiniyor hala bana her şeyi anlatmıyor tartışma zamanlarımızda bana asla cevap vermiyor konuşmuyor hiç bir şeyi çözemiyoruz, kaynanam da bana kötü davranıyor bize hiç bir şey yapmadığı halde sürekli ben size çok yardım ettim diyor kocam da kesinlikle hiç bir şey söylemiyor annesine yada benimle bu konuyu konuşmuyor, kocamı sevip sevmediğimden çok emin değilim sadece ondan çok soğudumu biliyorum, böyle sebeplerden dolayı boşanmak istemiyorum mutlu bir aile istiyorum ama ne yaparsam olmuyor, kaynanamla olayı çözersek bile tek problem bu olmadığı için hep baştan başlıyoruz hiç bir şey böyle kökünden temizlenmiyor gibisinden geliyor bana kendimi bi çıkmazın içinde hissediyorum
Bu soru 4 Eylül 2024 19:06 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , romantik ilişkilerde bu tarz düşünceler kafa karıştırıcı olabiliyor.
Bir çözüm noktasına ulaşmak için problemler belirlenmeli ve çift olarak düşünüp tartışılmalıdır.
Partnerinizin oyun bağımlısı olması sizinle geçirdiği vakiti kısıtlıyor olabilir. Bu yüzden bu durumdan rahatsız olduğunuzu dile getirmelisiniz.
Partnerler arasında ki problemlerin çözülmesinin tek yolu iletişim kurmaktır. Neler yapabileceğiniz konusunda önerilerde bulunacağım. Ancak partnerinizinde isteği olursa çift terapisine gitmek faydalı olacaktır. Bu isteğinizi dile getirebilirsiniz.
- Öncelikle problemlerinizi içinizde tutup başka bir duygu ya da davranışla dışarıya vurmayın. Bu durum çözüm odaklı olmak yerine problemleri daha çok arttıracaktır.
- Herhangi bir problem yaşadığınızda ya da genel olarak rahatsız olduğunuz bir durum olduğunda eşinizle bu durumu paylaşmayı deneyin.
- Konuşmak istediğinizi ve sizi dinlemesini ,anlamaya çalışmasını isteyin.
- Birbirinize karşı empatik ve anlayışlı olmalısınız.
- Saldırgan ve yargılayıcı tavırlarla konuşmak sadece daha çok soruna yol açacaktır. Bu yüzden sakin ve emin bir şekilde konuşun.
- Tek tek hislerinizi ,isteklerinizi açık ve dürüst bir şekilde paylaşın.
- Onunda isteklerini ve hislerinizi dinlemek istediğinizi söyleyin ve yargılamadan dinleyin.
- Birlikte ilişki doyumunuzu nasıl arttırabileceğinizi, sorunları çözmek için nasıl yollar izleyebileceğinizi belirleyin.
- Birlikte geçirdiğiniz vakitleri arttırmaya çalışın. Partnerinizle yapabileceğiniz aktiviteler düzenleyin, özenli bir akşam yemeği hazırlayıp randevuya çıkıyormuş havası verebilirsiniz, bir sinema bileti alabilirsiniz ya da ilk buluştuğunuz zamanlarda ki gibi aktiviteler deneyebilirsiniz. Bu aktiviteler size hisleriniz hakkında ipuçları verecektir.
- Partneriniz bu duruma karşı pozitif şekilde yaklaşmazsa küsmeyin,kızmayın açıkça düşüncenizi söyleyin. Örneğin yalnız hissettiğinizi, ilişkinizin nereye gittiğini bilmediğinizi söyleyin.
Bu tarz deneyimlerde bulunurken kendi fiziksel ve psikolojik sağlığınızı ihmal etmeyin.
Kişisel sağlığınıza ve bakımınıza özen gösterin.
Kendi ihtiyaçlarınıza vakit ayırın.
Önceliklerinizi belirleyin ve ona göre davranın.
Sınırlarınızı çizin ve kimsenin ihlal etmesine izin vermeyin.
Baştada söylediğim gibi partnerinizle çift terapisine katılabilmek hem süreci yönetmek açısından hemde ilişkiniz için bir şeyler yaptığınızı görerek motivasyonunuzu arttıracaktır.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez
Teşekkür ederim