Kontrolcü olmaktan nasıl kurtulabilirim?
Etrafımda ki insanların hareketleri başta olmak üzere günlük hayatımın akışında ki bir çok şeyi kendi kontrolümde tutmak istiyorum.
Çevremdeki insanların benim istediğim gibi hareket etmesi istiyor ve olmadığında gereksizce sinirleniyorum. Aynı şekilde herhangi bir durumda olaylar benim istediğim akışta gitmediğinde ya da herhangi bir eşyam benim isteğim dışında dağınık durduğunda çok huzursuz hissediyorum. Planladığım herhangi bir iş ya da durum istediğim şekilde gitmediğin de gergin ve kaygılı bir ruh haline bürünüyorum.
Bütün bunlar günlük yaşantımı olumsuz etkiliyor. Fakat aynı zamanda her şeyi kontrolüm altında tutmaya çalışmak bana iyi ve başarılı hissettiriyor.
Bu soru 17 Ağustos 2024 16:23 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Hayatımızın akışını kontrol edemediğimizde yaşadığımız kaygı ve stres nedeniyle, kontrol edebileceğimiz alanları kontrol etmeye, bu alanlarda hakimiyet sağlamaya çalışırız. Bu kontrolü sağlayamadığımız durumlarda da öfke duygumuz açığa çıkabilir.
Aslında hayatımızın belli bir alanında hakimiyet kurmak;
Örneğin evde kendinize göre bir düzen kurmak ve temizlik konusunda ciddi hassasiyet göstermeniz kaygı ve stresinizden uzaklaşmak için yaptığınız bir eylemdir. Düşüncelerinizden uzaklaşmak için eşyaların yerini değiştirmek, temizlik yapmak, kimsenin bozmasına tahammül edemeyeceğiniz şekilde bir düzen kurmak sık sık duyduğumuz eylemlerdir. Kurmuş olduğunuz düzene karşı sahiplenici bir tutum geliştirmek ''Bu alanda hakimiyet bana ait.'' deme şeklinizdir. Yani hayatınızın müdahale edemediğiniz alanlarına karşı, müdahalelerde bulunabileceğiniz alanlarda kontrolü sağlayarak stresinizle bu şekilde baş etmektesinizdir. Aynı zamanda mükemmeliyetçilik duygusu da kontrolü elinizde tutmak istemenize neden olabilir.
Öncelikle öz değerlendirmenizi yapmalısınız. Özellikle hangi durumlarda öfkelendiğinizi, kaygılandığınızı, o anki hislerinizi ve geçmişte bu durumla ilişkili yaşamış olduğunuz bir durum varsa bunları değerlendirmelisiniz.
Daha sonra kademeli olarak hakimiyet kurmaya çalıştığınız alanlarda esneklik sağlamaya çalışmalısınız.
Örneğin evin belli bir kısmındaki düzeninizden feragat ederek, bu alanları daha paylaşıma açık hale getirmeyi deneyebilirsiniz.
Öfkelendiğiniz anları kontrol altına almak adına duygusal tepkilerinizi düzenlemeye çalışmalısınız. Derin nefesler almak, o an tepki vermek yerine alternatif cevaplar üretmek gibi.
Bu süreçte istikrarlı olmalı, beklentilerinizi ve var olan durumları değerlendirmek üzere bir defter edinmelisiniz.
Bu deftere beklentilerinizi yazarak beklentilerinizin gerçeklik derecelerini 1-10 arasında puanlayınız.
Kontrol edebileceğiniz ve edemeyeceğiniz durumları yazılı olarak değerlendirmek size daha somut bir bakış açısı kazandıracaktır.
Her şeyin mükemmel olamayacağını ve her alanı isteğiniz dahilinde kontrol edemeyeceğinizi kendinize sık sık hatırlatmalısınız.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın
teşekkürler