Psikoloji

Korku ve Kaygı

Gizli Kullanıcı9 Ağustos 2024 22:35

Merhaba 18 yaşındayım 2 sene öncesinde panik atak geçirdim toparlanmam biraz uzun sürdü aradan 1 sene sonra aynı şeyleri tekrar yaşadım ilkine göre daha çabuk toparlandım diyebilirim çabuk dediğim bir buçuk ayımı aldı üstünden bir buçuk sene geçti ve geçen hafta yattığımda nabzımın yavaşladığını hissettim ve korktum ölçtüm hemen 50 çıktı nabzım ben yine çok korktum sanki korktukça nabzım daha çok yavaşlıyor ve nefes alamıyormuşum gibi hissettim ve o gece korkumdan hiç uyuyamadım 1 hafta geçti ve şuan bunları yazarken yine aynı oldum korktum nabzımı kontrol ettim yine korktum nefesim kesilir gibi oldu ve yazmak istedim beni panik atak mı yokluyor merak ediyorum panik atak gerçekten mesela 3 sene geçti aradan diyelim yokluyor mu acaba bide bir şey sormak istiyorum korkunun içinde daha çok korkunca çıkılmaz bir labirentin içinde gibi hissediyorum sanki bu korku içinden hiçbir zaman çıkamayıcak gibi hissediyorum bu korkunun korkunç labirentin içinden nasıl çıkarım bana yol gösterir misiniz ?

Bu soru 11 Ağustos 2024 12:32 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Geçmiş yıllarınızda panik atak deneyiminiz şu anda yaşadığınız yeni deneyimlerinizi etkilemiş, deneyim sonucunca ortaya çıkan duygularınızı, düşüncelerinizi veya davranışlarınızı otomatikleştirerek öne sürmüş görünüyor. Panik ataklar, aniden ortaya çıkan yoğun korku ve kaygı durumları olarak açıklanır. İlk defa panik atak geçirdikten sonra bu deneyimin tekrar yaşanma endişesi, sık sık karşılaşılan bir süreçtir. Panik ataklar genellikle belirli tetikleyicilere veya stres faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Geçmişte yaşadığınız, deneyimlediğiniz panik ataklar, yeniden yaşama endişesiyle beraber bir dizi belirtiyi tetikleyerek ortaya çıkabilmektedir. Panik atak yaşandığında başa çıkma becerilerini kullanarak çözümlenmediğinde tekrar yoğunluğunu arttırarak ortaya çıkması muhtemeldir.

Nabzınızın yavaşlaması gibi fiziksel semptomların ortaya çıkması panik atak sırasında yaşanan klasikleşen semptomlardan biridir. Panik ataklar genellikle bedensel semptomlarla birlikte gelir; bu da kalp çarpıntısı, nefes darlığı veya kalp atışlarının hızlanması gibi durumları içerebilir. Nabzın yavaşlaması da bir panik atağın parçası olabilir, ancak bu tür belirtiler genellikle geçici bir fiziksel semptom olduğunu fark etmek, kabullenmek baş etmenize destek olacaktır. Yaşadığınız fiziksel semptomlarınızın geçici olduğunu, kalıcı sağlık sorunlarını yol açacağı anlamına gelmez.

Korku duygusunu yoğun bir şekilde yaşarken sanki çıkılmaz, yolun sonu gelinmez bir labirentin içinde gibi hissetmek genellikle karşılaşılan bir histir. Bu, korkunun ve korkuya eşlik eden anksiyetenin bilişsel açıdan yoğun ve karmaşık bir süreç olmasına neden olabilir. Bu durumda hissettiğiniz bu labirent benzeri duygunuzun, genellikle korkunun ve endişenin yoğunluğunun sizi ne kadar esir aldığını ve zihninizde bilişsel çarpıtmalarınızla düşüncelerinizin ileleriyişi bakımdan konudan uzaklaştırdığı öne sürülebilir.

Panik atak sırasında yaşadığınız fiziksel semptomlarınızı anlamaya anlamlandırmaya çalışmak, farkında olmak baş etmenizi için kolaytıracaktır. Bu belirtiler genellikle zararsız ve geçici olduğuna dair farkındalık oluşturmak için fiziksel semptomlarınıza yönelik olumsuz inançlarınızı yeniden yapılandırmanız gerekiyor. Nabzınızın yavaşlaması gibi belirtiler, vücudunuzun doğal bir tepkisi, sürecinizin doğal bir parçası olduğuna dair bakış açınızı yenileyebilirsiniz. Belirtiler hakkında gerçekçi kanıtlarla birlikte bilgi edinmek, panik atak yaşamış olma korkunuzdan ziyade panik atak yaşar mıyım yaşarsam nasıl olur gibi belirsiz olan bu sürece dair korkularınızı rahatlamanıza destek olabilir.

Panik atak geçirdiğinizde veya geçireceğinize dair olumsuz düşünceleriniz sizi esir aldığında eğer ki başa çıkamıyorsanız nefes egzersizini uygulayarak kısa vadede de olsa sizi rahatlatabilir, baş etmenizde size destek olabilir.

-4 saniye boyunca burundan nefes almak,

-4 saniye aldığınız nefesi tutmak,

-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça vermek.

Bu nefes egzersizini uygulamak sizi sakinleştirmenize, başa çıkmadığınız olumsuz süreçlerle baş etmenize destek olabilir.

Geçmişte yaşadığınız, deneyimlediğiniz panik ataklar ve bunların nasıl geçtiğini, hangi baş etme becerilerinizi kullandığınızı gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz. Bu deneyimlerinize dayanarak, tekrar panik atak yaşamanızla ilişki baş etme becerilerinizi belirleyerek panik atağınızın önüne geçebilir, korku duygusunun yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Bu sürecinizde panik atağa dair farkındalık oluşturmanız gereken şey; panik atağın veya diğer birçok problemler de dahil olmak üzere hiçbirinin yüzde yüz geçmesi, tamamen ortadan yok olması gibi bir yaptırımı olmadığını, aslında bu sürecinizde belki de bakış açınızı tamamen panik ataktan ayrılmak, yok etmek yerine panik atağı kabullenmek, baş etme kaynaklarını öğrenmek gibi durumlara odaklanmak olduğunu fark ettiğinizde sürecinizi daha rahat yürütebilirsiniz.

Sevgili danışan, sürecinizle ilişki panik ataklarınız günlük işlevinizin önüne geçmeye başladığında, sosyal ilişkileriniz ya da kişisel yaşantınız –beslenme, uyku düzeni gibi- bir problem haline geldiğinde bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Çok teşekkür ederim