Sosyal Hayat

Korku ve travma

Gizli Kullanıcı6 Eylül 2024 11:15

Küçükken yanlış otobüse binip başka yerde inmiştim hala korkuyorum otobüse binerken kaybolucam diye bazen diyorum kaybolsan birşey olmaz diye ama aşırı korkuyorum stresleniyorum bir yere giderken otobüste sürekli ineceğim yere bakarım bildiğim bilmediğim fark etmiyor napıcam bilmiyorum ya travma olarak kaldı bende kendimi ne zaman kötü hissetsem bu an geliyor aşırı kötü gibi geliyor bu an bana ya off napcam

Bu soru 6 Eylül 2024 21:54 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar, sevgili danışan.

Geçmiş zamanda yaşanan olumsuz deneyimler, yaşınız ilerledikçe de korku verici olabilir. Yaşadığınız bu olumsuz duyguları anlayabiliyorum bu durum sizin için zorlayıcı olmalı.

Küçüklükte bilişe işlenen hatalı düşünceler büyüyünce de hatalı şekilde devam edebilir. Bu yüzden önce düşünce yapısını değiştirmek gerekir.

İnsanların çoğu bu kaygıları günlük hayatında yaşar. Yanlış bir otobüse binmek, yanlış durakta inmek neredeyse tüm insanları kaygılandırır. Kaygı aslında insanlara gereklidir. Yanlış otobüse binmemek için kaygılanmak, dikkat etmeyi ve yanlış otobüse binmemeyi sağlar. Ancak bu kaygı günlük hayatınızı ve işlevselliğinizi etkileyecek düzeydeyse bunu düzeltmek gerekir. Kendinizi yalnız ve kötü hissetmeyin. Gayret ettiğiniz ve sabrettiğiniz sürece bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Kendinizi “kaybolsam bir şey olmaz “ diye telkin ettiğinizi söylemişsiniz. Ama kaygı esnasında bu telkinin pek önemi kalmıyor değil mi ? Kaygı yine aynı korku yine aynı korku. Çünkü beyin kaygı esnasında tehlikenin gerçek olmadığını algılamaz. Bu düşünce yapısını değiştirmek ve egzersizlerle kaygının yersiz olduğunu öğrenmek gerekir.

Bunun için bir kağıda korkunuzu not almanızı isteyeceğim. Yanına bir sütun daha oluşturup bu korku için düşüncenizi yazın. Örneğin; yanlış otobüse binersem, kaybolurum, kaybolursam kimse beni bulamaz gibi.( Bunu kendi düşünceniz olarak yazın ben sadece örnek veriyorum.) Daha sonra bir sütun daha oluşturun ve oraya gerçekçi karşıt kanıtta bir şey yazın. Örneğin; yanlış otobüse binersem, hatamı düzeltebilirim. Küçükken böyle bir şey yaşamış olmam tekrar yaşayacağım anlamına gelmiyor. Daha sonra yan sütuna beklediğiniz korkulan olay olursa en kötü ne olur? Bunu yazın. Daha sonra ise en kötü sonuç karşısında ne yapabilirsiniz ? Bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz? Bunları yazın.

Bunu her kaygınız için yapabilirsiniz. Okuyun ve gerçekçi düşüncenin farkına varın.

Kaygılandığınız durum için kendinize bir sıralama yapın.

En çok korktuğunuz durumdan en az korktuğunuz duruma göre sıralayın. Ve kendinize egzersiz belirleyin. En az durumdan harekete geçmeye başlayın. Örneğin gözlerinizi kapatıp gitmeyi deneyebilirsiniz , durağa bakmadan inebilirsiniz. Daha sonda doğru yolu bulmaya çalışabilirsiniz. Böylece sonuçta olumsuz bir durumlar karşılaşmadığınızı görebilirsiniz. Ve zihninizde buna ikna olabilir.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

alinti

Çok güzel yazdınız o kadar iyi geldiki yorum

Cevaplanmış benzer sorular