Ölüm ve Kaybetme Korkusu
Merhabalar, bir cok ameliyat gecirdim ve sonrasında ölüm korkusu herseyi, herkesi kaybetme korkum başladı ve sürekli aglama krizlerim oluyor, aklımdan bir türlü atamıyorum ve aynı zamanda agrasif bir insan oldum ne yapmam gerekiyor.simdiden tesekkür ederim.
Bu soru 23 Haziran 2024 13:13 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
Üst üstte zorlu süreçler geçirmişsiniz ve bu geçici süreçler sizde kalıcı duygu ve düşünceler bırakmış görünüyor. Yaşamın birçok döneminde elde ettiğiniz olumsuz deneyimlerin yoğunluğu aslında bizim dirençlerimize yani tercihimize bağlı olduğu söylenebilir.
Buna yönelik acı, direnç ve ıstırap üçlüsünden söz etmek istiyorum. Sahip olduğumuz olumsuz deneyimlere (sevdiğimiz birini kaybetmek, hastalıklar, ameliyatlar, yaşanan kazalar gibi) gösterdiğimiz direnç (duygulardan veya düşüncelerden kaçınma, kabullenmeme) ıstırabın (ağlama krizlerinin artması) yoğunluğunu etkiliyor.
Özetle ameliyatlar sonrasında gösterdiğiniz direnç şu an hissettiğiniz ıstırabın yoğunluğunu (ağlama krizleriniz) arttırır. Yaşadığınız ıstırabın yoğunluğu gösterdiğinize dirence yani sizin tercihinize bağlıdır. Bu kısımda size yaşadığınızı acı verici olayları ve onlara olan bakış açımızı, gösterdiğimiz direncin sonuçlarını aktarmaya çalıştım.
Yaşadığınız olumsuz deneyimlerle yüzleşmekten kaçındıkça, direnç gösterdikçe ağlama krizleriniz, agresif tavırlarınız artmaya ve sizin günlük rutin hayatınızı etkilemeye devam edecektir.
Bu süreçte kendinizi gözlemenizi önerebilirim.
•Ağlamadan tam önce ne oluyor? Ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
•Agresif olmadan tam öncesinde ne oluyor? ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Düşünce, duygu ve davranışlarınızı gözlemlemeniz size kendi yol haritanızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Ek olarak baş etme becerisi oluşturmanıza yardımcı olabilecek nefes egzersizi tekniğini aktarmak istiyorum.
Kendinizi iyi hissetmeniz için;
•4 saniye nefes alabilir,
•4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutabilir,
•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça verebilirsiniz.
Yaşadığınız ıstırabın yoğunluğu artmaya devam ediyorsa psikologa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.