Psikoloji

Korkularımı, streslerimi nasıl yönetebilirim?

Gizli Kullanıcı1 Kasım 2024 10:01

Bir erkeğe çok tutuldum.Ama kendisi down sendromlu olduğu için ailem onu sevmeme karşı çıkıyor bu uzun bir konu aslında.Bende bu durumu güvendiğim kuzenime anlattım o da karşı çıktı onu sevmeme.Oda anneme söylemiş sonrada kendi annesine söylemiş.Annemin haberi yoktu. Onunla telefonda konuşamıyorum annem görür iş daha kötüye gider diye korkuyorum yani stres oluyorum.

Vazgeçmeye denedim vazgeçemedim seviyorum çünkü. Yapabilceğim tek şey dua etmek, Allah'a sığınmak.Yani bu sevgi beni şeytana değil Allah'a itekledi.Bende az önce dediğim gibi bu durumun ortaya çıkmasından korkuyorum acaba ne yapmam lazım ortaya çıkmaması için düşünüyorum ama bir çare gelmiyor aklıma. Çok fazla stres yapıyorum. Stresten midem bulanıyor kusuyorum bişey yiyemiyorum, titreme geliyo, panik atak geliyo. Maddi gücümüz çok olmadığı için psikoloğada gidemiyorum. Bu yüzden size söylüyorum dedim. Yani bu durumu evde kendi başıma nasıl yönetebilirim? Ne yapmam lazım?

Bu soru 12 Kasım 2024 15:47 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, deneyimlediğiniz olumsuzlukları fark edip çözüm yolları aramanın oldukça cesaret isteyen bir süreçtir ve bu cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik etmek isterim. Anlattıklarınızdan çıkmazda gibi hissettiğinizi ve sizin için oldukça zorlayıcı olduğunu anlıyorum.


Birini sevmekten utanılacak veya korkulacak hiçbir durum yoktur. Ailemizi seçemediğimiz gibi kime aşık olacağımızı da bazen seçemeyiz. Hissettiklerinizin oldukça normal bir durum olduğunu bilmelisiniz. Birlikte mutlu hissedebileceğiniz gibi ilişki içerisinde kendiniz olabildiğiniz, sevdiğiniz gibi sevildiğiniz ve birlikte hayal kurabileceğiniz bir ilişki isteyebilirsiniz. Bu sizin hakkınız.


Ailenizin bu ilişkiye karşı olma sebepleri neler? Ebeveynlerimiz bizleri her zaman her koşulda korumak isterler. 40 yaşında veya 20 yaşında olmanız fark etmeksizin çocuklarını koruma ve kollama içgüdüsü ile farkında olmadan bazen doğru bazen de daha zorlayıcı yolları kullanırlar. Anladığım kadarıyla kuzeniniz annenize söylemiş ve bu nedenle aileniz şuan da ilişkinizi biliyor. Aileniz ile konu hakkında hiç konuştunuz mu? ancak bu konuşma sakin ve anlayışlı bir şekilde ilerlemeli. Aileniz ile uygun bir anda '' Anne baba sizlerle konuşmak istediğim bir konu var. Sizlere ne kadar değer verdiğimizi biliyorsunuz. Hoşlandığım biri var ve bunu size ilk söyleyen ben olmak isterdim ancak bazı kaygılarım vardı. Kaygılarınızdan birazcık bahsedip sonrasında sizin de korkularınız ve kaygılarınız olduğunu biliyorum bunlarla ilgili konuşmak isterim. Atacağım her adımda yanımda olacağınızı, benim için en iyisi olmasını istediğinizi biliyorum. Karşılıklı konuşarak halledelim istiyorum'' gibi olumlu ve sakin bir konuşma gerçekleştirmenizi öneririm. Böylelikle kendi hissettiklerinize ek olarak onların düşüncelerine de ne kadar çok değer verdiğinizi göstermiş olursunuz.


Panik atak anında 4-4-4 olarak adlandırdığımız nefes tekniğini kullanabilirsiniz. Oldukça kolay ve yararlıdır. Panik atak geldiğinizi hissettiğinizde veya anında 4 saniye derin bir şekilde nefesinizi içinize çekmeniz ardından 4 saniye bu nefesi tutmanız ve yine 4 saniyede bu nefesi vermeniz gerekmekte. Başlarda zorlanabilir veya etkisi yokmuş gibi gelebilir ancak zamanla etkisi göreceksiniz.


Bunun dışında eğer tutmuyorsanız günlük tutabilirsiniz. Günü gününe tutmanız gerekmez. Çok daraldığınız veya içinizde tutmak istemediğiniz olayları, hislerinizi veya herhangi bir şeyi yazıya dökmek sizi rahatlatacaktır. İsterseniz yazdıklarınızı sonrasında yakabilir veya yırtabilirsiniz. Burada önemli olan içinizde tutmamanız.


Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz başka sorular olursa yeniden sorabilirsiniz.


Sevgiler,


Psikolog Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular