Sosyal Hayat

Kötü bir insan mıyım?

Gizli Kullanıcı3 Aralık 2024 15:38

Bir süredir kendime bu soruyu soruyorum. Acaba ben uzak kalınması gereken bir insan mıyım? Kötü biri miyim? Kıskanç fesat bir insan mıyım?

Hayatımı çok vasat hissediyorum. Kiloluyum ve başarılı olamadığım denemelerden sonraki zamanlarda denemeye ara verdim, okulum bitmiyor çünkü ders çalışamıyorum çalışsam da verimli olmadığını hissediyorum.

Çevremde işleri bana göre yolunda giden insanlara hatta arkadaşlarıma bakınca üzülüyorum, kendimi daha da boş hissediyorum, hayatımı daha boş bulup gereksiz hissediyorum kendimi. Çünkü yolunda giden elle tutulur bir şey beceremiyorum başardım da sayılmaz hayatım boyunca aslında. Ama bu kıskançlık beni acaba ben kötü bir arkadaş mıyım? Hissetse bu duygumu nasıl hisseder nasıl düşünür demekten alikoyamıyorum da kendimi. Aslında bundan kurtulmak istiyorum beni de daha çok üzüyor çünkü kimseyle görüşmek konuşmak istemiyorum. Ama garip şekilde bu duygu herkese karşı olmuyor o yüzden de daha da düşünüyorum neden böyle hissettirdiğimi. Ne yapabilirim nasıl bu duygudan kendimi kurtarabilirim bilmiyorum yorumlarınızı merak ediyorum. Teşekkür ederim

Bu soru 8 Aralık 2024 09:50 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Kendinizi değerlendirirken eleştirel iç sesinizle savaş verdiğinizi görebiliyorum. Bu ses size iyi bir insan olmadığınızı, kıskanç biri olduğunuzu söylüyor olabilir ve siz de bunun sonucu olarak iyi bir insan olmadığınızı düşünüyorsunuz ve bu düşünce sizi oldukça üzüyor. İnsan olarak bizler aklımıza gelen her düşünceden sorumlu değiliz. Zihin hiç durmayan bir süreçtir, düşünceler uyurken dahi durmazlar. Ancak biz bir şeyleri düşünmemek için daha çok çaba sarf ettiğimizde daha çok düşündüğümüzü görürüz. Şu anda size “sakın pembe bir fil düşünme” desem muhtemelen gözününüzün önüne gelen pembe bir fili kovmaya çalışırsınız. Gördüğünüz gibi o düşünceden uzaklaşmaya çalışmak yerine bu düşüncenizin sebeplerine ve bu düşüncelerle nasıl başa çıkabileceğinize odaklanmanız gerekmektedir.

Sevgili danışan kendinizi tanımlamalarınızda olumsuz taraflarınıza oldukça vurgu yaptığınızı görebiliyorum. Şuraları fark etmeniz önemli. Akademik olarak başarısız olduğunuzu düşünüyorsunuz “çünkü yeterince ve verimli ders çalışamıyorsunuz” burada başarısız olmak bir sonuç ancak siz bir şeyleri başaramayan bir insan değil başarmak için yeterli motivasyona sahip olmayan birisiniz, bu ikisi oldukça önemli. Sorun olarak gördüğünüz her şeyin üzerinde kontrolünüz olduğunu bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Kendinize bir ders çalışma rutini oluşturmak dahi kendinizle ilgili bu düşüncelerinizi değiştirmekte yardımcı olacaktır. Düşünceleri değiştirmek istiyorsanız mutlaka davranışlarınızı değiştirmelisiniz.

Diğerlerinin başarılı ve yaşamlarının yolunda gittiğini düşünüyorsunuz. Ancak kendinizle ilgili bu düşüncelere sahip değilsiniz, diğerlerinde var olanın bizlerde var olmayışı, diğerlerinde var olana ulaşamayacağımız düşüncesiyle birlikte oldukça sıkıntı verir. Bu düşünce özellikle çocuklukta sık gördüğümüz bir tablodur. Ancak kişiler büyüdükçe var olanlar üzerindeki kontrollerinin farkına varırlar. Kendinize şu soruları sorun. Yaşamda ben nelere sahibim ? Benim yetkinlik alanım neresi ? Bu yetkinlik alanım içerisinde yapabileceklerimi yapabiliyor muyum ? Kendimi başarılı gördüğümde bu “kıskançlık” hissine sahip olur muyum ? Başarılı olmayı neyle özdeşleştiriyorum? Bu insanlar yaşamlarından memnunlar mı ? Ben yaşam memnuniyetini neyle ölçüyorum ?

Değerlendirmelerinizden sonra yaptığınız kaçınmaları fark edin; kimseyle görüşmemek bu duygulardan kaçmaktır ve kaçmak sorunu sürdürür. Öncelikle yaşadığınız duyguları kabullenin, düşüncelerinizi zihinden atmak yerine bu düşünceler zihninize gelse dahi başa çıkabilmeniz için belli davranışlarda bulunun; örneğin kendi başarılı ve iyi taraflarınızı ortaya çıkarın. Ve kendinize şefkatli olun.

Yaşadığınız duyguların sizi oldukça zorladığını görebiliyorum, yaşamdaki zorluklarla tek başımıza mücadele etmek zorunda değiliz, bazı durumlar bizim yetkinlik alanımızda değildir, burada bir uzman desteğiyle birlikte ilerlemek oldukça önemlidir. Psikolojik destek sorunlarınızın çözümünde size gerekli adımları sağlayacaktır.

Sevgiler.

alinti

Çok teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular