Kötü hissetmekten kurtulamıyorum ne yapmam gerek?
Panik atakla başlayan bi psikolojik rahatsızlığım oldu atak geçirip nefes alamıyordum bayılıyordum ilaçlar kullandım daha kötü oldum çok ilaç değiştirdim fakat işe yaramadı yeri geldi hastane acillerine başvurdum ilacı bıraktıktan bi süre sonra 1 2 ay boyunca bunu tamamen atlattım fakat bu sıralar atak olmasa da durduk yere kötü hissediyorum bi anda halsizlik bi ton düşünce geçiyor aklımdan içim kötüleşiyor zihnimi durduramıyorum ya bayılırsam düşüncesi aklımdan çıkmıyor o an insanlar ne yapar ambulans ne zaman gelir hastane en yakın nerde var bu yüzden sosyal hayatımı yaşayamıyorum yeni şeyler beni kötü etkiliyor
Bu soru 4 Eylül 2024 22:40 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan,
öncelikle yaşamış olduğunuz panik atak durumu, geçirmiş olduğunuz duygu durumlar, ilaç kullanımının psikolojisi oldukça zorlayıcı olmalı.
İlaç kullandığınızdan bahsetmişsiniz ama ne ilacı kullandığınızı bilmiyorum. Daha önce terapi desteği aldınız mı bilmiyorum. Bu yüzden bu kadar az bilgiyle yorum yapmak zor olabilir. Panik atak ve bahsettiğiniz durumlar gündelik yaşamı zorlaştırdığı için bir terapist eşliğinde sürecinize devam etmek daha faydalı olacaktır.
Kaygı yaşamak her insan için var olan bir şeydir. Ancak her insanın kaygı yaşayış düzeyi farklıdır.
kimisi kaygı düzeyini düşük yaşarken kimisi orta düzeyde yaşayabilir. Kaygılar bizim için işlevseldir. herhangi bir tehlike anında bedenimizi ve zihnimizi korumaya almak için uyarılırız. Ama bazen zihnimizdeki işleme hataları gerçekte bir tehlike olmaması halinde bile uyarı verir. Böylece yüksek düzeyde kaygı ve panik atak yaşama ihtimali yüksektir. Bu yüzden bu bir işteki yanlış kullanmalar düzeltmek gerekir. Bu düzeltmeyi sağlamak için de kaygı ve panik atak sebeplerini bulmak gerekir.
Öncelikle panik atak halindeyken muhtemelen yazmak zor olacaktır. Ancak sakinleştikten sonra o an neler yaşadığınızı kaygılanmadan ya da panik atakdan önce ne olduğunu ,zihninizden neler geçtiğini, sizi tetikleyen herhangi bir nesne ya da duruma maruz kalıp kalmadığınızı yazmalısınız. Hissettiğiniz kötü duyguların asıl sebeplerini anlamak konusunda yardımcı olabilir.
Ancak bunu olay yaşandıktan hemen sonra yazmalısınız. Çünkü zihin zaman geçtikçe olayları o anki duruma göre yorumlar yanlış çıkarımda bulursunuz. Bunu her durum için gerçekleştirin. Daha sonra bu düşüncenin ne kadar gerçekçi olup olmadığını sorgulayın.
Örneğin ya bayılırsam düşüncesi için daha önce bayılıp bayılmadığınızı ,bayılırsanız en kötü ne olabileceğinizi düşünün. Buna verdiğiniz cevaba bağlı olarak daha kötü ne olabileceğini düşünün. Örneğin bayılırsam kimse bana ulaşamaz ve hastaneye gidemem, düşüncesini yazdınız diyelim. Buna karşıt kanıt geliştirin. Örneğin bayilabilirim bu insanlar için çok normal bir durum muhtemelen yanımda insanlar olacaktır olmasa bile birileri elbet ulaşacaktır. Bu düşünce daha gerçekçi olacaktır.
Ben örnekleri karşı kanıtın ne olduğunu göstermek amaçlı yazdım siz bunu kendinize göre yorumlayabilir en uygun şekilde ayarlayabilirsiniz.
Bunları tüm kaygı süreçleri için yaptığınızda aslında zihninizde felaketleştirme sonucu çok daha yüksek kaygı yarattığını fark edeceksiniz. Gerçekçi sonuçlar yazdıkça zihindeki hatalar düzelmeye ve yerine düşük kaygıya bırakmaya başlayacaktır.
Panik atak ve kaygı bozukluklarını iyileştirmek zaman ve sabır isteyen süreçlerdir. Bir uzman eşliğinde ilerlemek faydalı olabilir.
Umarım cevabı faydalı olmuştur.
Seviyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez