KPSS Sınav Anı ve Stresi
Kpss hazırlanıyorum sınav esnasında stresim çok oluyor ve okuduğumu anlayamıyorum sınav "esnasında "oluyor evde cozdugum denemelerde olmuyor ne yapmalıyım sınav anı kaygı stresi yenmek için netlerimi çok etkiliyor bu stres dikkatim çok fazla dağılıyor o sınav anında gözetmen önümde yürüyünce bile dağılıyor stres ve dikkat dağınıklığı yüzünden soruları tekrar tekrar okumam gerekiyor ve süre kaybım oluyor süre geçtikçe stresim artıyor yardımcı olur musunuz 🙏🏼
Bu soru 1 Temmuz 2024 11:05 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Sizin için önemi olan kpss sınavınız yaklaştıkça stresiniz de yoğunlaşıyor ve böylelikle çalışmanızın önüne geçiyormuş gibi hissetmeye başllamışsınız. Sınav gibi bizim için önemli yer kaplayan ciddi durumlar öncesinde kaygılarımız ortaya çıkar. Kaygılandıkça, korktukça olumsuz düşünceler, inançlar geliştirmeye başlarız. Kaygılarımız başarısız olabilirim, yapamıyorum, odaklanamıyorum gibi birçok olumsuz düşünceleri tetikler. Bu düşünceler sınava odaklanmayı engelleyebilir.
Öncellikle stres veya kaygılara tamamen olumsuz duygular, deneyimler diye damgalamak doğru olamayabilir. Normal bir oranda kaygılanmanız veya stres olmanız sınav için çabalamayı veya motivasyon oluşturmaya destek olabilir. Ancak kontrolsüz ve aşırıya eğilimli kaygı, stres hem bedenen hem de ruhen olumsuz etkiler hale gelir. Kaygınız normal bir çizgi olsaydı, kontrol edebiliyor olsaydınız sınav esnasında gözetmeniz dikkatinizi dağıtmaz, okuduğunuzu anlar olurdunuz. Ancak stresinizi yönetemediğinizden çevresel faktörler sizin önünüze geçebiliyor.
Kaygılarınız, stresinizi tetikleyen olumsuz düşüncelerinizi tanımlayabilirsiniz. Düşüncelerinizi tanımlayıp fark ettiğinizde, değişim gösterdiğinizde davranışlarınız da aynı oranda etki gösterecek, değişecektir.
-Sınava girmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Hangi duygularınız aktif halde hissediyorsunuz?
-Sınav esnasında ne düşünüyorsunuz? Hangi duygularınız aktif halde hissediyorsunuz?
-Sınavdan çıktıktan sonra ne düşünüyorsunuz? Hangi duygularınız aktif halde hissediyorsunuz?
Düşüncelerinizi ve duygularınızı değerlendirdiğinizde gözünüze neler çarpıyor bi bakalım. Olumsuz düşüncelerin gerçekçiliğini kanıtlarınızı öne sürerek sorgulayabilirsiniz.
Olumsuz bir düşünce üzerinden örnek vererek ilerleyelim.
•Duygu: Kaygı, stres, korku
•Düşünce: Başaramayacağım.
•Davranış: Sınava odaklanamamak.
-Başaramayacağınızı düşündüren kanıtlarınız neler? Daha öncesinde başaramadığınızı düşündüğünüz olumsuz deneyimleriniz oldu mu? Olduysa nasıl başa çıktınız?
Kaygılarınızla başa çıkmak için nefes egzersizi yapabilirsiniz. Kaygılandığınızı fark ettiğinizde veya sınava odaklanmakta zorlandığınızda bu çalışmayı yapabilirsiniz.
•4 saniye boyunca yavaşça nefes alıp
•4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutup
•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça verebilirsiniz.
Bu egzersizi rahatladığınızı hissedene kadar yapabilirsiniz.
Sınav sürecinde çevrenizde güvendiğinizi, sizi anlayacağını düşündüğünüz ailenizle, arkadaşınızla veya bir yakınınızla stresli olduğunuzu, duygularınızı paylaşabilirsiniz. Başa çıkmakta zorlandığımız anlarda sosyal desteğe başvurmak rahatlamamızı, motivasyonumuzu yükseltmemize yardımcı olabilir.
Son olarak yorucu olan kaygılarınızla başa çıkmak zorlanıyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.