Kriz anlarında kendime sürekli zarar veriyorum
Merhaba. Öncelikle erken cevap verirseniz sevinirim. Bu uygulama daha çok acil olmayan sorular için , yarın da psikiyatri randevum var ama bekleyemedim tazeyken sormak istedim Ben kendime karşı çok acımasızım, diğer insanlara karşı bi o kadar da merhametliyim. Anlayamıyorum neden böyle olduğunu. Kişilik bozukluğum mu var diye düşünüyorum. Sinir krizleri geçirip kendime ve eşyalara zarar veriyorum. Mesela bugün hazırlanıp çıkıcaktım. Saçımı bir türlü yapamadım ve aynada o halde kendimi görünce sinirlendim kriz geçirdim yüzümü çizdim. Yukarıdan aşağıya tamamen kıpkırmızı. Bu halde kimsenin içine de çıkamıyorum. Ailem bu konuda anlayış göstermiyor onun yerine davranışımdan dolayı bana kızıyorlar. Millet ne düşünür ne der diyorlar altında yatan sebebe odaklanmıyorlar. Ben de bu durumdan kurtulmak istiyorum. Üniversite ikinci sınıfım bu sene KYK da kalmayı düşünüyorum ama bu durum beni orada çok zorlicak o yüzden halletmem gerekiyor. Yardımcı olabilir misiniz? Birkaç tavsiye verirseniz çok sevinirim teşekkürler
Bu soru 22 Ağustos 2024 23:00 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yoğunluk nedeni ile cevaplar aksayabiliyor. Öncelikle yaşadığınız durum zorlayıcı olabiliyor. Kendinize yönelik öfke hissettiğinizde bedeninize zarar verdiğinizi görüyorum. Bu durum oldukça ciddi bir konudur.
Kendinize karşı acımasız olup diğer kişilere karşı merhametli olmanız, içsel çatışmaların varlığına işaret edebilir. Çatışmaların nedenleri mükemmeliyetçilik inançlarına, öz saygı düzeyinize ve geçmişte yaşamış olduğunuz olay veya durumlara bağlı olabilir.
Size verebileceğim bazı tavsiyeler şunlardır:
1- Destek almak: Psikiyatri randevunuz olduğunu belirtmişsiniz, randevunuza gittiniz mi? Nasıl geçti?
Bu sürecin iyi atlatılabilmesi için destek alıyor olmanız çok önemli. Eğer randevunuza gitmediyseniz sizden nedenini de öğrenmek isteyeceğim.
2- Kendinizi suçlamaktan kaçınmak: Kendinize karşı acımasız olmayı bırakmalısınız. Duygularınızı anlamaya onlara kulak vermeye çalışın. Kendinizle konuşurken oldukça nazik olun. Anlayışlı bir iç diyalog gerçekleştirin.
3- Patlamalarınızla başa çıkmak: Nefes egzersizleri, farkındalık çalışmaları, meditasyon gibi uygulamaları hayatınıza entegre edin. Bu uygulamaları her gün yapmaya çalışın. Krizin geldiğini hissettiğiniz anda da yapıyor olmalısınız. Her gün yaparak buna alışacak ve krizi yönetmeyi öğrenebileceksiniz.
4-Aile: Yaşadığınız durumu anlamadıklarını söylediniz. Sürecinizin boyunca onlardan destek beklediğinizi belirtin. Terapi desteğine başlıyor olur iseniz aileniz ile de görüşme yapılarak sosyal desteğin sağlanması üzerine çalışılır.
5-Yurtta kalma düşünceniz için öncelikle size göre artı ve eksilerini değerlendirip karar verebilirsiniz. Destek almaya başlar iseniz ona göre ortam yaratıp bunu düzenliyor olmalısınız.
Şimdilik size önerebileceklerim bunlar. Unutmayın sürecinizde yalnız değilsiniz. Kendinize değer verin. Nazik ve anlayışla yaklaşın. Bedenlerimize iyi bakıyor olmak bizlerin elinde. Sorularınız ve geri dönüşleriniz için burada olacağım, hoşça kalın…
Psikolog İrem Bor.