Psikoloji

Küçük çocuğumun kuzeninden korkması ve ağlaması

Gizli Kullanıcı25 Mayıs 2024 19:03

cocugum kuzeninden cok korkuyo ozellikle bagirmasindan sonra cok agliyor onun her dedigini yapiyor cevredeki diger cocuklara karsi bole degil bi de hayvanlara cok baglaniyo onlardan birini kaybedince cok etkileniyo durduk yere agliyor ne yapabilirim bilemiyorum ben

Bu soru 27 Mayıs 2024 06:42 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, bilinçli bir ebeveyn olarak çocuğunuzu gözlemlemeniz ve duygudurumuna yüzeysel bakmamanız onun için hayatı boyunca büyük şans. Geri kalan her şey doğru bilgi ve yöntemlere ulaşarak sonra onları hayatınıza tutarlılıkla geçirerek çözülür.

Derin nefes alın, çocuğunuz büyüyor ve sağlıklı bağlanmayı öğrenme süreçlerinden geçiyor :)

Çocuğunuzun yaşını bilmiyorum. Fakat gelişim dönemlerine göre dış dünyayla bağ kurma stilleri şekillenebiliyor, sonra farklı bir öğrenim kazanıyor ve onu deneyimliyor.

O yüzden sakin bir izleyici olmanız ona en temel destek olacak. Sonrasında ise hafif geçişlerle ve onda baskı hissettirmeden destek olabileceğiniz ipuçları paylaşacağım.

Genel olarak anne ve babasıyla arasındaki ilişkide kaygılı bağlanmaya hizmet eden durumların varlığını tespit ettiniz mi? Otorite olarak gördüğü, kendisiyle çok zaman geçiren ve bakım veren bakıcı, büyükanne gibi bir büyüğüyle arasındaki ilişkinin davranış biçimlerini ve dinamiklerini anlamak da önemli. Küçük yaşlarda, bu otorite yerindeki büyüklerle arasındaki ilişki bir çocuğun diğer canlılarla ilişkilerine örnek kalıp oluşturabiliyor.

Ayrıca olumlu modeller sunuyor musunuz? Çocuğunuzun korkularını yenmesine yardımcı olmak için, ona olumlu rol modelleri gösterin lütfen. Güçlü ve cesur olduğunu düşündüğünüz karakterleri veya insanları örnek gösterebilirsiniz. O kişilerle mümkün olduğu kadar çok vakit geçirmesini sağlamak çok yararlı olacaktır.

Çocuğunuzun korkularıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için, ona olumlu deneyimler yaşatmaya çalışın. Güvenilir arkadaşlar ve aile üyeleriyle zaman geçirmek, çocuğunuzun kendine güvenini artırabilir.

Aile içinde sağlam bir iletişim kurarak çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve desteklemek önemlidir. Aile içi etkileşimi artırarak, çocuğunuzun duygusal güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlamak için, korktuğu durumlarla ilgili açık ve anlayışlı bir şekilde konuşun. Ona kuzeninden veya diğer çocuklardan uzaklaşma seçeneğini sunun olur mu?

Eğer çocuğunuzun korkuları ve duygusal tepkileri çok şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, bir terapistinden yardım almayı düşünebilirsiniz.

Evlatlarınızın huzur, neşe ve başarı dolu günlerine şahit olduğunuz bir ömür diliyorum.

Sağlık dileği ve ve sevgilerimle...