Psikoloji

Küfür alışkanlığımdan nasıl kurtulabilirim?

Gizli Kullanıcı11 Kasım 2024 13:55

Çocukluğumu sokaklarda oynayarak geçirdim. Ve şimdi evli bir bayanım belki ayıplayacaksınız ama dini bütün de bir insanım Bende bir bayana küfürlü konuşmayı yakıştıramıyorum ama nasıl bir acizlikse bu sinirlerime hakim olamadığım zaman direkt kötü konuşarak küfür ederek kendimi savunmaya geçiyorum ve bu huyumdan kurtulamıyorum. Ben bu huyumdan nefret ediyorum duş da ediyorum sürekli gunaha batıp duruyorum nefsimin oyunlarına geliyorum . Bana lütfen yardım edin ben böyle biri olmak istemiyorum.

Bu soru 12 Kasım 2024 11:47 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Öncelikle bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızı fark edip çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik etmek isterim. "Belki beni ayıplarsınız." dediğinizi görüyorum fakat sizi kınamıyor ve sizi oldukça iyi anlayabiliyorum sevgili danışan.


Öfke; mutluluk, hüzün, şaşkınlık, korku, heyecan gibi oldukça normal ve hissedilmesi gereken bir duygudur. Öfkelenmek, öfkeli hissetmek sağlıksız değildir. Dolayısıyla öfkenizi ifade etme şekliniz ve sizi öfkelendiren olaylar üzerine konuşmamız daha doğru olacaktır. Küfretmek, öfkenin bir dışa vurumudur. Küfretmenizin önüne geçebilmek adına sizi nelerin sinirlendirdiğine bakalım. Sizi neler sinirlendirir bunu daha detaylı keşfederek ilk adımı atabilirsiniz. Örneğin bir öfke gözlem günlüğü tutabilirsiniz. Yaşadığınız olayı, size nasıl hissettirdiğini ve verdiğiniz tepkiyi detaylı olarak not edebilirsiniz. "Bugün üst komşumun çocukları 06.00'da koşturup gürültü yapmaya başladılar, çok sinirlendim ve küfürler ettim." veya "Bugün trafikte kırmızı ışık yanmasına rağmen durmayıp geçen bir arabaya rastladım, o kadar sinirlendim ki şoförüne bağırıp çağırmak istedim." gibi. Bu notlarınıza dönüp baktığınızda sizi öfkelendiren noktalar üzerine çıkarımlar yapmanız daha kolay olacaktır. Sizi öfkelendiren durumları keşfettikten sonra yakın çevrenizle açık iletişim kurarak bu durum hakkında konuşabilir, sınırlarınıza dikkat etmelerini rica edebilirsiniz. Örneğin öfke gözlem günlüğünüze dönüp baktığınızda yüksek sesle konuşulması sizi rahatsız ediyorsa yakın çevrenize "Benimle konuşurken bağırmadan konuşursanız çok mutlu olurum. Yüksek sesten hoşlanmıyorum. Anlayışın için teşekkür ederim" gibi konuşmalar yapabilirsiniz.


Öfkeli hissettiğinizde küfretmek yerine alternatif yollar üretebilirsiniz. Sıkça kullandığınız küfürlü kelimeler yerine kullanabileceğiniz alternatif kelimeler düşünebilirsiniz. Bu bir süreç ve bu süreç sabır ve istikrar gerektirecektir sevgili danışan. Süreç içerisinde istikrarlı olmayı ve kendinizi karşı şefkatli olmayı ihmal etmeyin lütfen.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular