Kumar bağımlığı nasıl bir bağımlılıktır?
Ben kumar bağımlısı bir bireyim ve 2 yılık bir kumar oynama sürecim oldu çok büyük kayıplar yaşadığım için kumar alışkanlığını bırakmak istiyorum kendimi bir çok kez bırakmak için söz verdim ve bir sonuc alamadım bunun nedeni nedir nasıl bir bağımlılıkla savaşıyorum ve kendi irademle bırakma şansım varmıdır maddi ve manevi bir çok kayıplarım olmasına rağmen halen neden bırakamıyorum sözümü neden çığniyorum ?
Bu soru 5 Ekim 2024 23:06 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, kumar bağımlılığı tam olarak paylaştığınız tanımlamalara sahiptir. Kişi yaşamını birçok alanda etkileyen bağımlılığından kurtulma isteği taşır ancak aynı zamanda bağımlı olunan o şeye ulaşma güdüsü de oldukça yoğundur. Bağımlılık kolayca kendiliğinden geçen bir sorun değildir, o yüzden bırakmaya dair başarısız deneyimlerinizden ötürü kendinizi suçlamayın. Size bağımlılığı ödül mekanizmasıyla anlatmak istiyorum;
Ödül mekanizması beyinde işlenir. Beyin, karşılığında ödül alınan davranışı gerçekleştirmesi için bedene sinyaller verir. Tüm zihniniz bu düşünceler tarafından bombalanır; bunu yap, çünkü daha öncesinde yaptın ve karşılığında bir şeyler kazandın, şu anda da kazanma ihtimalin var, o halde ne duruyorsun ? Bir bağımlılık geliştirmiş olmanız o şeyin size tüm olumsuz getirilerinin yanında bir zamanlar bir yerlerde bir kazancı da olduğunu düşünmenizden gelir.
Diğer yandan bilinmezliğin tutkusu; bilinmezlik insanlara heyecan verir. Örneğin daha öncesinde hiç izlemediğiniz bir filmin sonundan oldukça etkilenirsiniz çünkü; sonunu bilmiyordunuz ve bu size heyecan yarattı. Bu filmi 2.kez izlediğinizi düşünün; filmin sonunu zaten biliyorsunuz, filmi severek izleyebilirsiniz ancak sizi heyecanlandırmaz. Kumar bağımlılığın arkasındaki his “bilinmezliğin heyecanı”dır. Bu sefer kazanacak mısınız ? belki de çok fazla para kazanacaksınız ? Tıpkı geleceği bilemediğimiz gibi ancak gelecek her zaman bize heyecan vermez, kumar bağımlılığında bu heyecanın nedeni ödül beklentinizdir.
Bağımlılık tedavisi uzun ve oldukça özveri isteyen bir süreçtir. Bu konuda mutlaka uzman desteği almanız gerektiğini düşünmekteyim, tek başınıza halletmek zorunda değilsiniz, bununla ilgili Yeşilay gibi kurumlardan veya ruh sağlığı alanında çalışan kişilerden (psikolog/psikiyatrist) tedavi alabilirsiniz.
Size kısaca tedavinin evrelerinden bahsetmek istiyorum;
Öncelikle kurtulmak adına karar verme; bağımlılığın yaşamınıza olan etkisini göz önünde bulundurarak sizden götürdüklerinin farkına varma, bağımlılıktan kurtulmaya dair motivasyonunuz.
Kurtulmak adına adım atma; bir şeyler yapmadığınız sürece zihninizle bu işi halledemezsiniz, kumarı kendinizden alıyorsanız yerine güçlü bir şey koymalısınız, bu bir yaşam amacı; iş, eş, din veya farklı konulara olan ilginiz olabilir.
Kurtulmak adına motivasyonu sürdürme; amaç nüksleri önlemektir. Yani tekrardan kumara geri dönmenizi sağlayacak her davranıştan uzak durmalısınız, zihniniz buna artık ihtiyacın yok diyene kadar bu istikrarı sürdürmelisiniz, kolay olmayacak ancak yolun sonunda başarmış olma duygusu sizi oldukça tatmin edecektir.
Kumar bağımlılığının nedenlerini ve tedavisini özetle bu şekilde açıklayabilirim ancak dediğim gibi durum bundan çok daha fazlası, umarım paylaşımlarımla sizi aydınlatabilmişimdir.
sevgiler.
Öncelikle bilginiz için teşekürler . Evet dediğiniz herşeye katılıyorum fakat bir şeylerin bilincinde olmamız birşeyleri değiştirmek için yeterli değil çünkü bilinçaltında bunun çok daha fazlası yatar ve bilinçaltı bilinçsizce bize bu davranışları tekrarlar çünkü neyin doğru neyin yanliş olduğunu bilinçaltı kavrayamaz ve bu şekilde sürekli yanıltır aynı hataya tekrar düşürebilir bunun bir çözümü olmalı büyük bir bağımlılığın yerine o derece büyük bir alışkanlık gerektirir.benim yorumum