Psikoloji

Kumar Bağımlılığı Psikolojisi

Gizli Kullanıcı13 Ağustos 2024 08:25

Merhabalar 26 yaşındayım 3 senedir evliyim 1 buçuk yaşında bir kızım var bayanım. Uzun zamandır durduramadığım bir kumar bagımlılığım var evlilik hayatıma, maddi durumumuza çok etki ediyor. Defalarca bir daha yapmayacağım dedim ve tekrar yaptım. Bunu nasıl durdurabilirim? Bu durumdan nasıl vazgeçebilirim bilmiyorum. Psikolojik olarakta kendimi iyi hissetmiyorum . Aileme çocuğuma kendime nasıl böyle birsey yaşattığını anlamıyorum . İlaç tedavisi mi gerekli yoksa terapi mi ?

Bu soru 13 Ağustos 2024 23:23 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar , öncelikle kumar oynamanın bir bozukluğa dönüşmesinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyebilirim. Kumar oynama davranışının 4 evresi vardır.

1.Kazanma Evresi: Kumar oynamanın başlangıcında bir kazanç evresi vardır. Bu dönemde kumara zaman harcama başlar. Kişi keyif alır ve kayıplar yerine kazançlar üzerinde durur. Kazanmaya devam ettikçe daha büyük miktarlarla kumar oynama davranışını sürdürür.

2.Kaybetme Evresi: Kayıpları düşünmek bu dönemde başlar. Bir borcu diğer bir borla kapatmak sık görünür. Bu evrede çevreye yalan söylemeler ve günlük hayatta zorlanmalar başlar.

3.Tükenme Evresi: Bu evrede kişinin elinde hiçbir şey kalmaz. Depresyon ve intihar girişimi yükselir.

4.Koyverme Evresi: Bu evre kişinin her şeyini kaybettiği dönemdir. Kişi kumardan vazgeçmiştir ancak gelişigüzel oynar. Yaşamak ya da yaşamamak kişi için önemsiz hale gelir.


Buraya bir soru yönelttiğinize göre kumar davranışınızın farkında ve bir yardım arayışı içindesiniz. Farkındalığınız için sizi tebrik etmek isterim.

Kumar oynama davranışı için neler yapılabilir biraz bahsedelim.

İlaç tedavisinde kumar oynama için özel bir ilaç geliştirilmiş olmasa da oynama isteği ve dürtüsünü azaltmak için psikiyatrist tarafından reçete edilen özel ilaçlar bulunmaktadır.

Psikoterapi seanslarında , bilişsel davranışçı terapi ekolüyle duyguyu, düşünceyi düzenleyerek davranışlarda azalma gözlemlenebilir. Bilişsel davranışçı terapinin, kumar oynama bozukluğu üzerindeki amacı bilişsel çarpıtma,karar verme ,ödül işleme ve kumarla ilgili fiziksel psikolojik yanıtları düzeltmektir. Bir uzman eşliğinde bu yolu izleyebilirsiniz.

Yine terapistlerin yönettiği, grup terapisi, aile terapisi,kendine yardım grupları gibi birçok terapi çeşidi vardır.

Kumar bozukluğunda iyileşmeye gitmek için temel önlemlerden bahsetmek isterim.

  • Kumar oynanan ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Telefonda kumar amacıyla oynanan bütün uygulamalar silinmelidir.
  • Bahis oynayan birisi maç izlerken tetikleniyorsa maç izlememelidir.
  • Kumar ile ilgili platformların size ulaşması engellenmelidir.
  • Tatil için gidilen yerlerde kumarhane olmaması önemlidir.
  • Boş zaman bırakmamaya özen gösterilmelidir.
  • Riskli bir durumla karşılaştığında kendine güvenmek yerine bir destekçi ile durum paylaşılmalıdır.

Kumar tedavisi bir süreçtir. Bu süreçte önce kendinizi daha sonra aile ve sosyal ilişkilerinizi iyileştirmeyi ihmal etmeyin.

Sevgiyle kalın.

Uzm. Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular