• Anasayfa
  • Sorular
  • Maladaptive daydreaming ve aşırı düşünüp takılı kalmaktan nasıl kurtulabilirim?
Psikoloji

Maladaptive daydreaming ve aşırı düşünüp takılı kalmaktan nasıl kurtulabilirim?

Gizli Kullanıcı5 Ekim 2024 13:01

Merhabalar, ben uzun zamandır maladaptive daydreaming hastasıyim diyebilirim hep bir uzmana gitmek istedim fakat gidemedim sadece bununla da değilim, aynı gün içinde farklı ruh hallerine girebiliyorum üzgün, mutsuz, halsiz özellikle yorgunum hep ağlayasım geliyor gündemdeki olaylara da çok takılırım kafama da herhangi bir şeyi de çok takarım ve kurtulamam olumlu düşünmeye çalışırım diğer taraftan bir ses olumsuz bir şey söyler moralim çok bozulur. O kadar stres içindeyim ki nedeni hep değişir bir gün gündemdeki haberler korkunç gelir bir gün başka bir sorun , iştahım kapanır hiç bir şey dahi yiyemem özellikle son dört gündür doğru düzgün bir şey yemedim yiyemiyorum , hiçbir şey de hissedemiyorum insanlara karşı , okudugunuz için teşekkür ederim.

Bu soru 5 Ekim 2024 20:13 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Öncelikle merhabalar,

Bu durumu paylaşma cesareti gösterdiğiniz için sizi takdir ediyorum. Bu adımı attığınız için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


İlk olarak Maladaptive Daydreaming kavramı nedir birlikte bakalım. Maladaptive Daydreaming bireyin gerçek dünyadan kaçma eğilimi ile hayallere dalarak gerçeklikten uzaklaştığı bir durumdur Bu durumun hayatınızda çok yer kaplaması günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Maladaptive Daydreaming bireyin üstesinden gelmekte zorlandığı durumlar sebebiyle ortaya çıkabilir. Kendinizde gördüğünüz belirtilerden yola çıkarak Maladaptive Daydreaming kavramını kendinize yakın görmüş olabilirsiniz. ama kendimize koyduğumuz tanılar durumu daha karmaşık hale getirebilir. Bundan dolayı bir psikolojik danışma süreci geçirmeden, bir uzman bunu dile getirmeden kendimize tanı koymamak daha efektif olacaktır.


Bazen kendimizi gün içinde üzgün, mutsuz, yorgun, halsiz vb. şekilde hissetmek oldukça normaldir. Bahsettiğiniz stres ve kaygı durumları iştah, uyku ve dikkat gibi fonksiyonları olumsuz etkileyebilir. İştahsızlık durumunuz da stres sebepli olabilir. Bahsettiğiniz semptomlar bir uzman tarafından değerlendirilme ve terapi desteği gerektirebilir. Bu durumu kendi başınıza çözmeye çalışmak sizin için zorlayıcı olabilir. Bu hisler süreklilik hali gösteriyorsa ve günlük akışı bozucu işlevde oluyorsa bir uzman ile çözüm arayışına girmeniz daha doğru olacaktır.


Unutmayın ki psikolojik destek istemek normal bir durumdur. Yardım talep etmek bir zayıflık değildir aksine, kendimizi önemsediğimizin, kendimize karşı sorumluluklarımızın farkında olduğumuzun bir göstergesidir.


Sevgilerimle.

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular