Psikoloji

Manipüle ediliyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı4 Kasım 2024 18:56

İçim sıkılıyor hiçbir şeyden zevk almıyorum mutlu hissetmiyorum tahammülüm yok kendimi hiçbir yere ait hissetmiyorum değersiz hissediyorum rüyalarımda sürekli endişeyle sevdiklerimi arıyorum ama hep yalnız hissediyorum ama insanlara da tahammülüm yok eskisi gibi heyecan duymuyorum hiç bir şeye ne yapmalıyım sürekli bişey olucak korkusu yaşıyorum stresten kaslarım kasılıyor eşimle kavga ediyoruz çok mutsuzum ne yapmalıyım bana birşey önerin çıkmazdayım yorgunum maalesef çok öfkeli sinirli agresif bir insan oldum

Bu soru 6 Kasım 2024 21:39 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Yaşadığınız duygusal dalgalanmaları ve içsel huzursuzluğu hissetmeniz oldukça doğal ve sizi anlıyorum. İç sıkıntısı, kendini değersiz hissetme, insanlara karşı tahammülsüzlük, sürekli endişe gibi duygular hayat kalitesini etkileyebilir ve yaşamı zorlaştırabilir. Sevdiklerinizle ilişkilerinizde gerginliğe neden olan bu duygular, sizi yalnızlık hissiyle baş başa bırakabilir. Tüm bu duygularla baş etmek çok zorlayıcı olabilir; böylesine yoğun bir sürecin içerisinde kalmak gerçekten yorucu.


Bu tür duygusal ve fiziksel belirtilerle başa çıkabilmek için, günlük yaşamınıza uygulayabileceğiniz bazı pratik adımları deneyebilirsiniz. Örneğin, gün içerisinde belirli aralıklarla nefes egzersizleri yapmak, kas gevşetme çalışmaları denemek, bu endişe ve stresin fiziksel yansımalarını azaltmaya yardımcı olabilir.


Bu egzersizleri kısa aralıklarla düzenli yapmayı denediğinizde, zihninizin ve bedeninizin bir nebze rahatladığını fark edebilirsiniz. Ayrıca, size iyi gelen küçük aktivitelerle gününüze kısa ama anlamlı anlar katmak da faydalı olabilir; örneğin, sevdiğiniz bir müzikle vakit geçirmek, kısa bir yürüyüş yapmak ya da hoşlandığınız bir kitabı okumak gibi basit ama rahatlatıcı uğraşlar iyi gelebilir.


Öte yandan, bu tür yoğun duygusal durumlarda profesyonel bir destek almak, yaşadığınız sıkıntıların kökenine inerek daha derin ve kalıcı çözümler bulmanıza yardımcı olabilir. Profesyonel bir terapist eşliğinde, bu duygusal dalgalanmaların ve huzursuzlukların altında yatan düşünce kalıplarını keşfetmek, duygusal yüklerinizin nedenlerini daha net anlamanızı sağlar. Terapide yaşadığınız bu karmaşık duyguları güvenli ve yargısız bir ortamda ifade edebilir, bu sayede kendinize dair farkındalığınızı artırabilirsiniz.


Bu süreçte bir terapistin rehberliğiyle, kaygı ve öfke gibi duyguları tetikleyen unsurları keşfederek bu tepkilere daha sağlıklı yanıtlar geliştirme becerileri kazanabilirsiniz. Özellikle endişe, değersizlik hissi, tahammülsüzlük gibi duygularla başa çıkmada uygulamalı teknikler öğrenmek, zihinsel sağlığınızı ve duygusal dengenizi yeniden kazanmanıza katkı sağlayabilir. Ayrıca, terapide duygusal dayanıklılık kazanmak, sadece bugünkü sorunlarınız için değil, gelecekte karşılaşabileceğiniz zorluklar karşısında da kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar.


Bireysel terapi, aynı zamanda bu tür endişelerle baş etmede kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanıza ve öfke, kaygı gibi yoğun duygusal tepkilerinizi daha sağlıklı şekilde ifade edebilmenize yardımcı olur. Kendinizi daha iyi tanıma yolculuğunuzda, bu destek içsel huzurunuza ulaşma yolunda önemli bir adım olabilir.


Unutmayın ki, böylesi bir süreçte destek almak güçlü bir adımdır. Farklı sorularınız veya değerlendirmek istediğiniz konular varsa, bunları da paylaşabilirsiniz. Size yardımcı olmak için her zaman burada olacağız.


Size iyi dileklerimi sunuyor, huzurlu günlere ulaşmanızı diliyorum.


Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Dentofobi (Diş Hekimi Korkusu)

Diş hekimleri beni çok geriyor ve özellikle de o koltuklar elim ayağım titriyor resmini bile görsem. Bunları söyleyince hiç gitmediğimi sanmayın gittim birçok işlem yaptırdım hatta tel taktım 1 yıldan uzun süre. Ama o klinik kokusu beni çok rahatsız hissettiriyor ortodontik tedavimden önce de böyleydi tellerim takıldıktan çıkana kadarki muayenelerimde bunu yaşamadım tellerim çıkalı 5yılı geçti 20 yaş dişlerim çıktı ve dişlerim tekrar bozuldu ortodontistim yirmiliklerimi çektirmem gerektiğini daha sonra tekrar tel takmak istediğini söyledi (yirmi yaş dişlerim o kadar çok baskı yapıyor ki alt dişlerimde telin baskıyla yaptığı hareketlere benzer hareketler hissediyorum). 20liklerimden biri sinirin üzerindeymiş onun biraz uzamasını bekliyorlar çekim için sinire değerse ciddi sorunlar olabilirmiş bunu duyduğumdan beri o kadar korkuyorum ki. Aklımda sürekli bu var doktorumun dişimin uzaması için verdiği süre dolduğunda final haftam başladı hukuk1 deyim zaten çok zorlanıyordum aklımda bir de bu olunca daha zor geçti benim için sınav dönemi. Sürekli diş hekimi aratıyorum bunu neden yaptığımı bilmiyorum ve oralardan randevu almak istiyorum. Tek başıma olmak tek başıma muayene olabilmek istiyorum. Bugün okuluma yakın bir yerden randevu aldım bekleme odasında o kadar çok terlemişim ki korkudan ensem ve enseme değen saçlar sırılsıklam olmuş. Doktor sadece muayene etti röntgen çekelim ara yüz çürüğün olabilir dedi ve ben klinikten koşar adım çıktım. 19 yaşındayım hiç böyle bir şey yapmamıştım. Kendim için yalnız başıma bir klinikte biraz olsun vakit geçirmek istiyorum ve bunun en kolay yolu yalnızca rutin muayeneye geldim demek bugün onu bile beceremedim. Eminim çekim için gittiğimde bu bu kadar zorlamayacak beni ama neden kafamın içinden bir ses durmadan dişçiye gitmelisin dişçiye git bunu yapmak zorundasın diyor anlayamıyorum. Ankara üniversitesinde okuyorum ve okulumun olduğu cadde diş hekimi dolu böyle giderse hepsine gitmeden duramayacağım. Bu kadar korkarken kendimi neden zorladığımı bir türlü anlayamıyorum. En kötüsü de bunu yaptığımı kimseye söylemek istemiyorum. Bir de durmadam tekrar tekrar tel takarsam herkes ne der demekten kendimi alıkoyamıyorum. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.