Manipüle edilmemek ve farkındalık duygumu nasıl geliştiririm?
kendimi ve düşüncelerimi özgürleştiremiyorum. sosyal bir ortamda olduğumda anksiyetemden dolayı hiçbir şeyi fark edemiyorum ve kolayca manipüle edebiliyorum. güven duyduğum insanlar dışında kimseyle keyifli vakit geçiremiyorum. düşüncelerimi isteklerimi hislerimi çok bastırıyorum ve dile getiremiyorum bazen kendim bile anlayamıyorum. kaygılarım mutlu hissetmemin oldukça önüne geçiyor ve enerjimi toplayamayıp düşüncelererimden dolayı baş ağrılarıyla beraber fiziksel olarak da yorgun düşüyorum bunları aşmak için ne yapabilirim
Bu soru 10 Eylül 2024 15:06 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle kaygı seviyeniz zaman zaman yükselebilir ve bulunduğunuz anın içerisine odaklanmanıza engel olarak mutluluğunuzu yaşamanıza engel olabilir. Bu, kaygı ile mücadele eden biri için çok doğaldır. Kaygı seviyenizin yükselmesi, zaman zaman bedensel tepkiler ile de ortaya çıkabilmektedir. Duygularımızı düzenleyemediğimizde bazen bedenimiz bize sinyaller verir. Bu nedenle yoğun baş ağrıları yaşamanız ve fiziksel olarak yorgun hissetmenizin temel nedeni de kaygı olabilir.
Kolay manipülasyona uğramanızın nedeni başkalarının düşünceleri ve fikirlerinin sizin için her daim birinci sırada olmasından kaynaklanabilir. Çünkü kaygı seviyenizin yüksek olmasından kaynaklı olarak insanları reddetmeniz, ''hayır'' diyebilmeniz oldukça zorlayıcıdır. Yaşamakta olduğunuz bu sürecin zorluğunu çok iyi anladığımı belirtmek isterim. Elbette doğru müdahaleler ile kaygı düzeyinizi kontrol altına almak mümkündür. Bu süreçte sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Tüm bu şikayetlerinizin azalması ve kontrol altına alınması bir süreçtir, lütfen bunu unutmayınız :)
İlk olarak kendi ihtiyaçlarınızı ve kaygılarınızı değerlendirmelisiniz.
Kaygı yaşadığınız anları gözünüzde canlandırarak sizi o an nelerin tetiklediğini, nelerden rahatsızlık duyduğunuzu değerlendirmelisiniz.
Size bir soru yöneltildiğinde ''hayır'' demek isteyip diyemediğiniz anlar için alternatif cevaplar belirleyiniz.
Örneğin; Gitmek istemediğiniz bir yere davet aldığınızda ısrara ve manipülasyona uğradığınızı hissettiğiniz zamanlarda ''hayır'' demek oldukça zor olabilir. Bu gibi durumlarda '' Akşam gelip gelemeyeceğime dair haber vereceğim.'' ya da ''biraz düşünmem gerekiyor.'' şeklinde net cevaplar verebilirsiniz. Daha sonra hayır cevabını mesaj olarak iletmeniz biraz da olsa işinizi kolaylaştıracaktır.
Etkili iletişim kurabilmek adına, olumlu düşünceler geliştirerek sık sık kendinizle konuşma pratikleri yapabilir veya günlük tutabilirsiniz.
Kademeli olarak kendinizi dış ortama açınız.
Alışmış olduğunuz ve güven duyduğunuz arkadaşlarınızla vakit geçirme konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Unutmayınız ki korkularımızı ve kaygılarımızı yenmemizin tek çözümü onlar ile yüzleşmek olacaktır. Daha kalabalık ortamlarda ilk olarak yakın arkadaşınız ile birlikte bulunabilir, daha sonra tek başınıza dışarı çıkarak kalabalık ortamlara dahil olabilirsiniz. Bu süreçte yalnız olmak sizi kaygılandırabilir, bu nedenle telefonda bir arkadaşınız ile sohbet etmek sizi rahatlatacaktır.
Kendinize bu süreçte de zaman tanıyarak adım adım ilerlemelisiniz.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde değerlendirerek kaygınızı kontrol altına almanızı sağlayacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın