Psikoloji

Metroda tramway da panik atak

mervbrdd12 Eylül 2024 17:30

merhabalar son birkaç aydır huzursuz ve mutsuz hissediyordum metroda tramvayda vs çok sık olmayan ama ara ara bir kere çarpıntıyla birlikte gelen nefes darlıgım oluyordu bi gün asiri bel agrısı ve mide bulantısı sikayetiyle hastaneye gittim doktor röntgen istedi röntgeni çektirirkende asiri çarpıntım ve nefes darlıgım oldu bana astımım olabilecegini söyledi uzman doktora gittigimde ilaç kullanmaya basladim ilacı aldıgım günün sonunda nefes darlıgım daha çok artmaya basladi ve ilacın yan etki yaptıgını düsünüp strese girdim çok mutsuz sürekli yatmak istiyordum nefes alamıyordum moralim bozuluyodu aglıyordum yemek yemek istemiyorum bir hafta içinde bes kilo verdim doktoruma tekrar gittim durumu anlattım daha kolay bi tedavi uyguladı ilaçlarımı kullandıgım süre boyunca yine devam ediyordu zamanla ara ara olmaya basladi yirmi gün sonra tekrar kontrole gittigimde göğsümde baskı agırlık sıkısma acılı agrılı oldugunu söyledim ve bana ilk verdigi ilaçları kullanmamı söyledi şuan onlara devam ediyorum ama göğsümdeki agrı sıkısma baskı ara ara yine oluyo sizce bu panik atak mı yoksa astım mı

Bu soru 13 Eylül 2024 18:07 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, çok zor ve anlamlandırmakta zorlandığınız bir dönemden geçtiğinizi anlıyorum. Yaşadığınız belirtiler sizi fiziksel ve duygusal olarak çok yıpratmış olmalı. Öncelikle bu probleminizi paylaştığınız için sizi takdir ediyorum. Daha önce bir psikolog ya da psikiyatristten destek aldınız mı ? Eğer aldıysanız bu şikayetlerinizi söylediniz mi ? Eğer söylemediyseniz şu anki anlatımlarınızdan yola çıkarak panik atak geçirdiğinizi söylemem yanlış olacaktır çünkü panik atak geçiren kişilerdeki temel belirtiler: terleme, göğüs kafesinde baskı, nefes almakta zorlanma, boğuluyormuş hissi, titreme, ölecekmiş gibi hissetme, mide bulantısı vb. Şeklinde sıralanabilir ve panik atak genellikle aniden, beklenmedik bir şekilde gelir ve yoğun bir korku hissiyle kendini gösterir. Astım ise genellikle fiziksel tetikleyicilere bağlıdır. Toz, alerjenler, hava koşulları vb. Doktorunuzu kullandığınız ilaçların yan etkilerinden ve semptomlarınızı hafifletmek yerine arttırdığından bahsetmeniz çok doğru bir adım. Astım doğru ilaçlar kullanıldığında yönetilebilir bir hastalıktır. Astımda kullanılan ilaçların yan etkileri kişiden kişiye değişebilir.


Hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerinizle birlikte analiz edilmeniz, değerlendirilmeniz her iki ihtimali de göz önünde bulundurarak gerekli testlerin yapılması sorununuzu anlamanız için en doğru yoldur. Eğer panik ataktan, anksiyete bozukluğundan şüpheleniyorsanız bunu anlamanın en doğru yolu bir psikologla görüşmenizdir. Böylece bu konu hakkında daha doğru bilgi edinir ve doğru bir tanı alırsınız.


Kaygılarınızı yönetebilmeniz için size tavsiyem: egzersiz, meditasyon, nefes egzersizi vb. Rahatlama yöntemlerini yapmanız. Böylece anksiyeteniz hafifleyecektir. Uyku, yeme düzeninize dikkat etmeniz de ruh sağlığınızın olumlu etkilenmesi için çok önemlidir. Bu konuda kendinizi yalnız, kaybolmuş hissetmeyin. Çevrenizden destek almaktan çekinmeyin ve doğru bir tanı, tedavi için bir psikolog ya da psikiyatrla en yakın zamanda görüşüp doktorunuzdan ilaçlarınızı değiştirmesini isterseniz kısa sürede bu sıkıntılarınızdan kurtulacağınıza inanıyorum. Umarım çok sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşarsınız. Sevgilerle…



Cevaplanmış benzer sorular