Muhafazakar aileyle nasıl başa çıkabilirim?
ailem aşırı muhafazakar özellikle kıyafet konusunda ve bu beni aşırı sıkıyor yaşıtlarım istediği gibi giyinip gezerken ben istediğimi giyemiyorum gezemiyorum hiçbir şey yapamıyorum çok sıkıldım bu durumdan üstelik ders konusunda da aşırı baskıcılar bu durumdan nasıl kurtulabilirim?
Bu soru 9 Temmuz 2024 12:54 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Kıyafet giyiminizle ilgili ebeveynlerinizle aynı tutuma sahip olmayabilirsiniz. Farklı tutumları oluşturan kuşak farkı, kültürel farklılıklar, deneyimler gibi bir etmen vardır. Bu etmenlerin yanı sıra temel noktayı oluşturan şemalar kaynaklanan tutumlardır.
Şema, deneyimlerden, çevremizden algıladığımız ve anlam oluşturduğumuz durumlardan oluşur. Örneğin sizin için açık kıyafet giyinmek normal ve anlaşılır bir durumken -deneyimlerinizden, çevrenizden öğrendiniz- ebeveyniniz için dışarı çıkarken muhafazakar anlayışa uygun kıyafetler giyinmek -deneyimlerinden, çevrelerinden öğrendiler- normal ve anlaşılır bir durum olabilir.
Ailenizle yaşadığınız problemde kurduğunuz iletişim ve ilişki içerisinde belirlediğiniz sınırlar önem taşıyor. İletişim şekliniz ve koyulması gereken sınırlara odaklanarak baş etme becerilerinizi oluşturabilirsiniz. Nasıl iletişim kuruyorsunuz öncelikle bunu gözlemlemeniz çözümünüzü kolaylaştırabilir.
- İletişim esnasında empati duygusu katarak iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Kuşak farkının ve kültürel etkisini farkında olduğunuzu, deneyimlerden kaynaklı aşılamak istediklerini, ailenizin düşüncelerini anladığını ve kabullendiğinizi aktarabilirsiniz.
- İletişim kurarken giyiminizin güvenli olduğunu, düşündükleri kötü senaryoların gerçekleşmeyeceğini, etkilemeyeceğini garanti edebileceğinizi anlatabilirsiniz. Giyiminiz konusunda size güvenmelerini isteyebilir, sağlayabilirsiniz.
- Siz dilini kullanarak suçlayıcı ifade etmek yerine ben dilinden bahsederek, duygularınızı düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Suçlayıcı olmadan anlaşılmak istediğinizi göstermeniz iletişiminizi kolaylaştıracak bir diğer etmen olabilir.
Çevrenizde güvendiğiniz, yakın gördüğünüz bir başka aile üyesi veya arkadaşınızla bunları paylaşarak sosyal destek alabilirsiniz. Sürecinize farklı bir yöntemler görmek, farklı bakış açısı görmek için size yol gösterebilir.
Sevgili danışan, ailenizle kurduğunuz ilişkide iletişimini kontrollü bir şekilde kurmanızla birlikte ebeveynlerinizle olan ilişkilerinizde sınırlarınızı belirlemeniz başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır, sınırlarınızı belirmeniz ilişkinizin dinamiğini dengeleyecektir. Son olarak süreçle başa çıkmakta zorlandığınız ve aile içi çatışmaların çözülmediği durumda aile danışmanlığına başvurarak ebeveynlerinizle birlikte psikolojik destek alabilirsiniz. Kendiniz için başa çıkmanızı kolaylaştırmak amacıyla psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.