Mükemmeliyetçi olmak yormaya başladı bu durumdan nasıl kurtulabilirim?
Mükemmeliyetçi olmak artık hayatımı zorlaştırıyor ve hayatımın her alanında bu durumla karşılaştığım için bir çözüm bulmak istiyorum. Bu benim her zaman ya hep ya hiç oldu. Her hangi bir şeyi bu bir hobi dahi olsa eğer mükemmel olmuyorsa hiç olmasın diyorum. Bu bana çok zor gelmeye başladı ve bu durumu yenmek istiyorum. Bu durum bana sürekli kendimi yetersiz hissetmeme sebep oluyor. Hiç bir alanda buna okulda dahil eksik ve yetersiz hissediyorum. Bu durumu aşmak ve gerçek potansiyelime ulaşmak istiyorum.
Bu soru 20 Aralık 2024 16:53 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle hayatınıza yönelik bir adım atarak kendinizi dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Mükemmeliyetçi olmanız sebebiyle hayatınızda yaşadığınız zorlukları anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum.
Mükemmeliyetçi bireyler her şeyin kusursuz olmasını isteyerek başına geçtikleri işlerde, aldıkları sorumluluklarda en iyisi olmak için gereğinden fazla çaba gösterirler. Aslında bu çabanın altında kabul görme, onay alma ve en temelde sevilme ihtiyacı olabilir. Kimseden yardım da almak istemezler sebebi ise kimsenin kendileri gibi yapamayacağını düşünmeleridir. Aslında elinden geleni yaptıktan sonra en iyisi olmanın çokta önemli olmadığını anladıkları noktada hayat onlar için daha yaşanılabilir bir hal alır.
Sizin gösterdiğiniz mükemmeliyetçi davranışlara ve bu durumun hayatınızı daha az etkilemesi için neler yapabiliriz birlikte bakalım.
Öncelikle hangi alanlarda mükemmeliyetçisiniz bunu düşünmekle başlayın. Küçük notlar alın. Mükemmeliyetçi olduğunuz alanlar hayatınızın geri kalanını nasıl etkiliyor, notlar alarak bunu tespit etmeye çalışın. Mükemmeliyetçiliğiniz işlerinizi zamanında yapmanıza, sevdiklerinize zaman ayırmanıza engel oluyor mu, not edin. Bedensel ve ruhsal sağlığınızı nasıl etkiliyor, kaydedin. İki üç haftalık bir analizin sonucunda farkındalığınız artacaktır.
Bu şekilde mükemmeliyetçiliğin hayatınıza kazandırdıkları ve kaybettirdiklerini net bir şekilde görebilirsiniz. Örneğin gün içindeki işlerinizi kusursuz bir şekilde tamamlıyorsunuzdur ama zamanında yetiştiremiyorsunuzdur. O halde verilen görevi hakkıyla yapmayı deneyip mükemmel olmasını zorlamayarak günün diğer görevlerine geçebilirsiniz.
İkinci olarak fark ettiğiniz davranışlarınızda siyah ve beyazlardan vazgeçin yani ya hep ya hiç düşüncesinden, malı mali cümlelerinden vazgeçin. Aradaki griler de sizin standardınız olabilsin.
Üçüncü olarak iki üç haftalık sürecin sonunda değiştirmek istediğiniz alışkanlıklarınızı, davranışlarınızı fark ettiğinizde değiştirilmesi kolay olandan başlayın. Örneğin dişinizi fırçalarken çok zaman harcıyorsanız diş fırçalamaya ayırdığınız zamanı kısaltın. Buna siz karar verin. iş yaşamınızla ilgili olabilir. Okul, dış görünüşünüzle ilgili olabilir ya da bahsettiğiniz gibi hobileriniz ile de ilgili olabilir.
Dördüncü olarak seçtiğiniz alanda mantıksız, sizi yoran alışkanlıklarınızı standartlarınızı belirleyin ve yerine makul bir standart belirleyin. Örneğin okulda mükemmel olmazsanız eksik hissettiğinizi belirtmişsiniz. Sınavdan 100 puan olmak sizin için önemli ve bu puanı almazsanız yetersiz hissediyorsanız ulaşılabilir olarak 75 puanı belirleyin o zaman ne olurdu düşünün. Sınavdan 100 puan almazsanız belki kendinizi başarısız hissedecektiniz ama aldığınız puan da hiç fena değil. Sınavda büyük bir hata yapmadınız ve sınıftaki sıralamanızda gayet iyi.
Ve son olarak sevgili danışan kendinize karşı nazik olun olumlamalar yapın. Örnek bazı ifadeler;
'Ben olduğum halimle değerliyim ve yaptıklarımdan, başarılarımdan ibaret değilim.
'Herkes hata yapabilir, kimse kusursuz değildir.'
'Sonuçtan çok süreç önemli, gösterdiğim çaba çok değerli.'
'Önce kendimi sonra başkalarını olduğu gibi kabul ediyorum.'
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediklerinizi veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen