• Anasayfa
  • Sorular
  • Mükemmeliyetçi olmak yormaya başladı bu durumdan nasıl kurtulabilirim?
Psikoloji

Mükemmeliyetçi olmak yormaya başladı bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

Gizli Kullanıcı19 Aralık 2024 20:14

Mükemmeliyetçi olmak artık hayatımı zorlaştırıyor ve hayatımın her alanında bu durumla karşılaştığım için bir çözüm bulmak istiyorum. Bu benim her zaman ya hep ya hiç oldu. Her hangi bir şeyi bu bir hobi dahi olsa eğer mükemmel olmuyorsa hiç olmasın diyorum. Bu bana çok zor gelmeye başladı ve bu durumu yenmek istiyorum. Bu durum bana sürekli kendimi yetersiz hissetmeme sebep oluyor. Hiç bir alanda buna okulda dahil eksik ve yetersiz hissediyorum. Bu durumu aşmak ve gerçek potansiyelime ulaşmak istiyorum.

Bu soru 20 Aralık 2024 16:53 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle hayatınıza yönelik bir adım atarak kendinizi dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Mükemmeliyetçi olmanız sebebiyle hayatınızda yaşadığınız zorlukları anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum.

Mükemmeliyetçi bireyler her şeyin kusursuz olmasını isteyerek başına geçtikleri işlerde, aldıkları sorumluluklarda en iyisi olmak için gereğinden fazla çaba gösterirler. Aslında bu çabanın altında kabul görme, onay alma ve en temelde sevilme ihtiyacı olabilir. Kimseden yardım da almak istemezler sebebi ise kimsenin kendileri gibi yapamayacağını düşünmeleridir. Aslında elinden geleni yaptıktan sonra en iyisi olmanın çokta önemli olmadığını anladıkları noktada hayat onlar için daha yaşanılabilir bir hal alır.

Sizin gösterdiğiniz mükemmeliyetçi davranışlara ve bu durumun hayatınızı daha az etkilemesi için neler yapabiliriz birlikte bakalım.

Öncelikle hangi alanlarda mükemmeliyetçisiniz bunu düşünmekle başlayın. Küçük notlar alın. Mükemmeliyetçi olduğunuz alanlar hayatınızın geri kalanını nasıl etkiliyor, notlar alarak bunu tespit etmeye çalışın. Mükemmeliyetçiliğiniz işlerinizi zamanında yapmanıza, sevdiklerinize zaman ayırmanıza engel oluyor mu, not edin. Bedensel ve ruhsal sağlığınızı nasıl etkiliyor, kaydedin. İki üç haftalık bir analizin sonucunda farkındalığınız artacaktır.

Bu şekilde mükemmeliyetçiliğin hayatınıza kazandırdıkları ve kaybettirdiklerini net bir şekilde görebilirsiniz. Örneğin gün içindeki işlerinizi kusursuz bir şekilde tamamlıyorsunuzdur ama zamanında yetiştiremiyorsunuzdur. O halde verilen görevi hakkıyla yapmayı deneyip mükemmel olmasını zorlamayarak günün diğer görevlerine geçebilirsiniz.

İkinci olarak fark ettiğiniz davranışlarınızda siyah ve beyazlardan vazgeçin yani ya hep ya hiç düşüncesinden, malı mali cümlelerinden vazgeçin. Aradaki griler de sizin standardınız olabilsin.

Üçüncü olarak iki üç haftalık sürecin sonunda değiştirmek istediğiniz alışkanlıklarınızı, davranışlarınızı fark ettiğinizde değiştirilmesi kolay olandan başlayın. Örneğin dişinizi fırçalarken çok zaman harcıyorsanız diş fırçalamaya ayırdığınız zamanı kısaltın. Buna siz karar verin. iş yaşamınızla ilgili olabilir. Okul, dış görünüşünüzle ilgili olabilir ya da bahsettiğiniz gibi hobileriniz ile de ilgili olabilir.

Dördüncü olarak seçtiğiniz alanda mantıksız, sizi yoran alışkanlıklarınızı standartlarınızı belirleyin ve yerine makul bir standart belirleyin. Örneğin okulda mükemmel olmazsanız eksik hissettiğinizi belirtmişsiniz. Sınavdan 100 puan olmak sizin için önemli ve bu puanı almazsanız yetersiz hissediyorsanız ulaşılabilir olarak 75 puanı belirleyin o zaman ne olurdu düşünün. Sınavdan 100 puan almazsanız belki kendinizi başarısız hissedecektiniz ama aldığınız puan da hiç fena değil. Sınavda büyük bir hata yapmadınız ve sınıftaki sıralamanızda gayet iyi.

Ve son olarak sevgili danışan kendinize karşı nazik olun olumlamalar yapın. Örnek bazı ifadeler;

'Ben olduğum halimle değerliyim ve yaptıklarımdan, başarılarımdan ibaret değilim.

'Herkes hata yapabilir, kimse kusursuz değildir.'

'Sonuçtan çok süreç önemli, gösterdiğim çaba çok değerli.'

'Önce kendimi sonra başkalarını olduğu gibi kabul ediyorum.'

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen






alinti

Yorumunuz için teşekkür ederim peki sizce mükemmeliyetçi olmanın altında özgüvensizlik sorunu olduğunu düşünüyorum musunuz?

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimi tanıyamıyorum

Ben her zaman istediğini alan ve ne isterse yapan hayatının sonuna kadar da böyle olacağını sanan biriydim. Şimdi ise üniversite okumamış evden çıkmaya korkan bir mesleği olan ama onu yapmaya bile özgüveni el vermeyen istemediği şeyleri yapmama hayır deme durumu kalmamış ev işleri ile boğuşan(evli değilim) biri oldum. Aynaya baktığımda gördüğüm o özgür mutlu kızı tanıyamıyorum. Çok fazla hayale sahibim. Ancak artık gerçekleştirecek motivasyon ve inanca sahip değilim. Hayat cemberinin en dışına itilmiş hissediyorum. Sıfırdan başlamaya korkmuyorum yanlış anlaşılmasın(çünkü sürekli sıfırdan başlamak zorunda kalıyorum hiçbir piskoloji yada işte tutunamıyorum) ama yolun yarısında boşa kürek cekiyormusum gibi geliyor. İnsanların düşündükleri ve benim düşündüklerim çok farklı. Psikolojik olarak yıprandım. Tiyatro, keman, resim gibi sanatsal şeylerle ilgilenmek istedim hep sadece resimle ilgilenebildim. Durum o kadar vahim ki kimse beni kısıtlamaya bile çalışmıyor herkes beni bir şeyler yapmam için itekliyor ama yapamıyorum işte. Normalde aile olsun sevgili olsun herkes bir dur der yani benim böyle bir sorunum da yok çünkü bana acıyorlar gibi geliyor. Beni mutlu edecek en ufak saçmalığa razı geliyorlar. Sanırım mutsuzluğumun da farkında oldukları için bu. Sekiz dokuz senedir kendimi geri kazanmaya çalışıyor gibiyim. Sanki bir yerden sonra birileri ile kaderim değişti. Sanki bu benim hayatım değil. Ama itiraz ederken de yüzsüz buluyorum kendimi. Soncuta yediğim önümde yemedigim arkamda ne derdim var ki! Ama olmuyor işte. Ben ilk telefonumu bile harçlığımdan biriktirip almıştım. Gizliden gizliye inatciyim. Kararlıyım. Düşünün okulda aç kalmayı tercih etmiştim ve buna dayanmıştım daha 5. Sınıfa giderken. . şimdi de yapmıyorum değil çabalıyorum ama çabam hiçbir isteğimi karsilamiyor. Örnek vereyim daha açıklayıcı olsun: mesela ben tiyatro ile ilgilenmek istiyorum ama İstanbul'un kötü bir semtinde oturuyorum burada bunun eğitimi alabileceğim bir kurum bile bulamıyorum hadi buldum saatleri uyuşmuyor. İş arıyorum ama benim isimle ilgili yakın semtlerde dahi ilan bulamıyorum. Ya istediğim bir iş yapacağım ya da iki vasıta gideceğim. Kendimi oldukça baskılanmış hissediyorum ama işte bunu hissederken bile utanıyorum bunlar da dert mi diye. Ne yapayım ben istediğim bir hayatı yasadigimi dusunuyorum sürekli çabalıyorum kurslar alıyorum falan(internetten) ancak olmadığını görüyorum. Mesela beni iş için sitelerden arıyorlar. Çok güzel işler çıkıyor ama İstanbul'un diğer ucunda. Bir iş için o kadar yol yapmak bana mantıklı ve güvenli gelmiyor. Aynaya baktığımda eski beni görmeyi istiyorum artık. Ben gün gectikce daha da ezikleştigimi hissediyorum sadece. Çevrem de kalmadı. Uzuldugumde anlatabilecegim kimsem yok. Bir erkek arkadaşım var bir kardesim o da erkek🙄 dediğim gibi hayat cemberinin dışında içeriye doğru kulaç atıyorum da dalga beni her seferinde daha da uzaklastiyor gibi. Sevgili mevzularina zaten hiç girmiyorum. .