Psikoloji

Mükemmeliyetçi olmayı nasıl bırakabilirim?

Gizli Kullanıcı4 Ağustos 2024 16:05

Ben kendimle ilgili , karakteristik özelliklerimde çok mükemmelliyetçi davranıyorum.

Sürekli üretken olmaya çalışıyorum.

Hatalarımı affetmiyorum, ve kendimi hep suçluyorum. Dinlenmenin yanlış olduğunu hissediyorum ve kendimi yoruyorum. Aynı zamanda herşeyin planlı, düzenli olması benim için çok önemli. Dağınık ortamda birşey yapamıyorum. Odaklanma sorunum da var.

Hiperaktif olduğumu düşünüyorum.

Ben aynı zamanda nasıl biri olduğumu da hiç bilmiyorum. Bazen çok planlı ve üretken, bazen de çok tembelim ve hiçbir şey yapmıyorum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bunun nedeni nedir ve nasıl bırakabilirim?

Bu soru 5 Ağustos 2024 22:05 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, kendinizi “mükemmeliyetçi” biri olarak tanımlıyorsunuz, öncelikle bu kavramın tam olarak neyi yansıttığından bahsetmek isterim. Mükemmeliyetçi kişinin yüksek standartları vardır. Bu standartlar bazen ulaşılabilir olduğu gibi ulaşılamaz olduğu durumlarda kişiye oldukça zarar verir. Çünkü kişi, dışarıda gerçekleşen tüm olayların kendi kontrolünde olduğu yanılgısını taşır. Kendi kontrolünde olan her şey ise mükemmel olmalıdır. Eksikliğe tahammülü yoktur, özellikle belli sorumluluklar alması gereken durumlarda mükemmelliyetçiliği zirveye ulaşır. Bir olay / proje üzerinde günlerce çalışıp hiç ara vermeden uykusuzca aldıkları görevi yerine getirebilirler, bazen de aldıkları görevi en mükemmel şekilde yapma kaygısına sahip oldukları için görevlerini ertelerler ve yapmaları gereken işlerine bir türlü başlayamazlar, adeta felç olmuş gibi hiçbir şey yapmazlar. Sanırım bu ikilem son paragrafınızda bahsettiğiniz kafa karışıklığınızın nedenidir.

Bu durumun sizin için en sıkıntı veren tarafının kendinizle ilgili esnekliğinizin olmaması olarak algılıyorum. Hataya yer yok düşüncesiyle birlikte kendinizi yargılıyorsunuz. Peki diğer insanlar onlarca hata yaparken bununla nasıl başa çıkabiliyorlar ? mükemmeliyetçi kişilerin kendilerine karşı çok katı olmasının nedenlerinden biri de bir sorunla karşılaştıklarında bununla nasıl başa çıkacaklarını bilemedikleri içindir, Örneğin okul sınavlarında “mükemmeliyetçi” davranışlar gösteren yüksek standartları olan birini düşünelim, sınavına günlerce çalışmış ancak sınav günü hasta olduğu için sınava yeterince odaklanamamış. Mükemmelliyetçi kişi için bu bir faciadır ve bu durumun sonuçlarıyla ağlayarak, hiçbir şey yapmayarak başa çıkmaya çalışır, peki başka nasıl düşünebilirdi ? sınav günü hastalanması kendinden bağımsız gelişen kontrolünde olmayan bir olaydır, kendisi yapması gerekeni yapmış ve bu sınavın telafisiyle ilgili adımlar atmaya başlamıştır, hocalarıyla konuşarak durumunu onlara aktarmıştır. Gördüğünüz gibi düşünceleriniz değişirse davranışlarınız da değişir, yaşamdaki eksiklikleriniz birer facia değil, atlamanız gereken eşiklerdir, mükemmelliyetçilik ise desteklenmemesi gereken bir tarafınızdır.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular