Sosyal Hayat

Narsist

Gizli Kullanıcı1 Eylül 2024 21:35

2 senedir bir ilişkim var ve gayet güzel gidiyor mutluyum ama son zamanlarda bir hatasını görmemiş olmama rağmen güvenmiyor gibi hissediyorum ona karşı aslında içimde güven var gibi arkasında dururum biri birşey dese ona güvenmek için elinden gelen herşeyi yapıyor ve ben bunu eski ilişkime bağlıyorum güvensizliği

Kendimi bazen ona karşı bencil hissediyorum sadece hayatında ben oluyum diye düşünüyorum bunun yanlış olduğunu biliyorum ben merkezci olmamam gerektiğinide biliyorum ama engel olamıyorum bazen kendime sürekli ilgilenmesini istiyorum benimle ne yapmam gerekiyor benim.Teşekkürler

Bu soru 2 Eylül 2024 18:57 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, başlıkta yazdığınız “narsist” kelimesini kendinizle eşleştirdiğinizi anlamaktayım. Öncelikle yazdığınız düşüncelerden narsist değil, olumsuz düşüncelerle uğraşan, kendini değiştirmek için çaba gösteren bir birey olduğunuzu görebiliyorum. Narsistin böyle bir uğraşı yoktur, diğerlerine yönelik davranışlarını fark edemez. Yazdığınız soruna dair bir örnek üzerinden gitmek istiyorum, böylece tüm sürecin nasıl işlediğini sizde görebilirsiniz.

Örnek olayımız partnerizin arkadaşlarıyla beraberken sizin mesajınıza bir süre cevap vermemesi olsun.

Bu duruma ilişkin temel inançlarınız; her zaman partneriniz sizinle ilgilenmeli, öncelik her zaman siz olmalısınız.

Aklınıza gelen olumsuz otomatik düşünceler: “Mesajıma bakmıyor yani benimle ilgilenmiyor beni önemsemiyor, neler yaptığını bilmiyorum güvensizlik yaşıyorum”

Bu düşünceler sonucunda duygularınız:üzüntü, öfke, kıskançlık

Bu duygular sonucunda davranışlarınız; partnerle kavga etmek, içinize atmak

Burada fark etmenizi istediğim şey temel inançlarınız partnerinizden bağımsız sizinle ilgilidir. Sizin dünyaya ve insanlara bakış açınızdan oluşur, bu yüzden sorunun kaynağına ilişkin düşündüğünüzde, sürekli ilgi beklemek çocukluktaki ebeveyn örüntülerinin devamı olabilir, çocukken bir kavanozda gibi sınırlı alanda ebeveynler tarafından aşırı ilgi gören bireyler yetişkin yaşamlarında da bu ilgiyi arayabilir, ancak yetişkin yaşamda bu ilgi gerçekçi değildir, size verilen ilgi yeterli de olsa size yeterli gelmeyebilir, buraları sorgulayın.

Bu durumun değişmesinde kilit rol alternatif düşünce geliştirmektir.

Örnek olayımızı hatırlayalım, partnerizin arkadaşlarıyla beraberken sizin mesajınıza bir süre cevap vermemesi.

Temel inancınız şu şekilde olsaydı: yaşamda farklı rollere sahibiz, sevgili, arkadaş, kardeş, bu rollerimizi yerine getirirken olduğumuz konumun gerekliliklerini yerine getiririz.

Olumsuz otomatik düşünce yerine alternatif düşünceleriniz: Şu anda mesajımı görüp cevap verebilecek bir durumda olmayabilir, cevap verdiğinde neden cevap vermediğini anlayacağım, ilişkide bana güvensizlik hissettirecek bir şey yapmadı o yüzden şu anda güven sorunu yaşıyor olmam partnerimle ilgili değildir.

Bu düşünceler sonucunda duygularınız: rahatlama, mutluluk

Duygularınız sonucunda davranışlarınız: partnerinizden cevap alamama nedenini öğrenmeniz, rahatsızlığınızı dile getirmeniz, durumla ilgili konuşup sorunla ilgilenmeniz.

Umarım söylediklerim yaşadığınız sorunun olası nedenlerini fark etmenizi sağlar, değiştirmek istiyorsak önce fark etmemiz gereklidir. Daha sonrasında ise alternatif düşünce üretmek oldukça işinize yarayacaktır, başka türlü düşünmek elbet mümkündür.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular